Jan van Sambeek (l) en Steef van Stiphout (r). Foto's: Bart van Rooij.
Jan van Sambeek (l) en Steef van Stiphout (r). Foto's: Bart van Rooij. Foto: Bart van Rooij

Voorstel uitbreiding Aldi stuit op veel verzet

Zakelijk Zakelijk 1.313 keer gelezen

SCHIJNDEL | De gemeenteraad zal deze week beslissen of het bestemmingsplan om de Aldi uit te breiden wordt goedgekeurd. Het voorstel kan rekenen op veel verzet van buurtbewoners, omdat zij vrezen voor een verdubbeling van verkeersbewegingen in de wijk.

Door: Cis van Pinxteren

De uitbreiding moet de Aldi winstgevender maken en klaar zijn vóór april 2023. “Het is helemaal nog geen gedane zaak, de gemeente doet al of dit rond is. Ik ben bang dat we ondanks ons protest dit niet tegen kunnen houden”, vertelt buurtbewoner Steef van Stiphout. Hij en Jan van Sambeek, Ton van Tartwijk en achttien andere buurtbewoners stuurden vorig jaar september al een zienswijze naar gemeente Meierijstad waarin ze hun visie voorlegden om erover in gesprek te gaan. Dat gesprek is er niet van gekomen. “De punten uit de zienswijzen zijn meegewogen bij het door de gemeenteraad vast te stellen bestemmingsplan. Deze punten geven geen aanleiding om het plan aan te passen”, verklaart de gemeente schriftelijk. Van Sambeek: “Het CDA weigerde om met ons in gesprek te gaan, omdat ze naar eigen zeggen al genoeg had gesproken over deze kwestie. Ik zie dat echt als een middelvinger naar ons.” De enige andere partijen die reageerden op de zienswijze, Hart en Gemeentebelang Meierijstad, zeiden dat het betoog van hen enigszins aansluit bij die visie en ze technische vragen zullen stellen over het voorstel. Hart liet echter weten dat ze gaat instemmen met de uitbreiding vanwege een mogelijk positief effect op de omzet van de middenstand.

Verdubbeling verkeer
Het grootste probleem wat de buurt ziet gebeuren door een eventuele uitbreiding is een verdubbeling van het verkeer en dan vooral van het vrachtverkeer. Van Sambeek: “De verkeersontsluiting gaat dan door de wijk, waardoor je dubbel zoveel verkeer hebt. Het zijn nauwe straatjes waar vrachtwagens moeilijk door kunnen rijden, bermpaaltjes worden regelmatig platgereden.” Ondanks dat de Aldi tijdelijk verhuisd is, rijdt er op dit moment nog veel (vracht)verkeer door de wijk voor het laden en lossen. De buurtbewoners begrijpen dat dit normaal is in het centrum en zijn de drukte van de winkels gewend. Het punt van hen is dat het een te grote verandering is. De zienswijze kreeg meer dan 21 handtekeningen van gezinnen uit de buurt. In de gemeentelijke reactie staat dat een voorwaarde van de bouwvergunning is dat er minimaal drie weken voor het begin van de bouw een bouwveiligheidsplan ingediend moet worden. In dat bouwveiligheidsplan van de aannemer wordt geregeld hoe de verkeersveiligheid rondom de locatie geregeld wordt.

Van Sambeek raadt een andere locatie voor de Aldi in Schijndel aan. “De Aldi kun je verplaatsen buiten het centrum of zet de ingang aan de Hoofdstraat. Daar is een perfecte ontsluiting voor die winkel. Aldi is een publiekstrekker die in andere gemeentes buiten het centrum komt te staan.” Een argument van wethouder Jan Goijaarts voor de uitbreiding is dat het renderend blijkt voor het centrum. “Supermarkten zijn structuurbepalende winkels die grote publiekstrekkers zijn. De supermarkten, op de kop van het kernwinkelgebied, zijn van essentieel belang voor het toekomstige functioneren van het centrum, omdat nu het grote publiek wordt aangetrokken en ook de overige winkels bereikt worden”, aldus de gemeente.

Lees verder op pagina 3.

De uitbreiding van Aldi zou hier plaats kunnen vinden.

Uit de krant

Uit de krant