Vincent Speranza Memorial Jump in 2023
Vincent Speranza Memorial Jump in 2023 Foto: Bas Ulehake

Vlagheide centraal tijdens herdenking 80 jaar vrijheid

Historie Historie Historie 873 keer gelezen

VEGHEL | Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging in wat nu Meierijstad is. De gemeente pakt dan ook flink uit om bij deze historische gebeurtenissen stil te staan. Van 1 september tot en met 31 oktober zullen er vrijwel dagelijks activiteiten zijn in de kernen van Meierijstad. De aftrap voor het kunstproject ‘Flags for Freedom’ van Carin Simons wordt echter al op 5 mei gegeven tijdens de vrijheidsmaaltijd en lentemarkt in Schijndel.

Door: Bas Ulehake

“We gaan dit jaar 80 jaar vrijheid op een heel bijzondere manier vieren. Ook dit jaar zullen we allerlei nationale en internationale gasten ontvangen. Hierbij zullen ook soldaten van de 101st Airborne Division aanwezig zijn, evenals diverse ambassadeurs,” aldus burgemeester Kees van Rooij. “In de voorbereiding naar dit evenement hebben we gekeken hoe we het ook eigentijds kunnen maken. We blijven met respect herdenken door middel van allerlei activiteiten, maar met een moderne ‘touch’, het accent ligt ook op het heden en de toekomst. Zo vinden we het belangrijk om ook kinderen en jongeren erbij te betrekken. We hebben veel mensen opgeroepen om aan te geven wat zij willen zien. Er is gebleken dat er veel belangstelling bestaat om iets te organiseren rondom 80 jaar vrijheid. Dit heeft geleid tot een mooi programma voor jong en oud, van herdenkingen tot historische colonnes, reenactment, basecamp, tentoonstellingen, wandelingen, fietstochten, podcasts, concerten en nog veel meer.”

We gaan dit jaar 80 jaar vrijheid op een heel bijzondere manier vieren.

“We beginnen op 5 mei, wat eigenlijk de nationale vrijheidsviering van het 79e jaar is. Het programma loopt door tot en met 31 oktober,” vervolgt de burgemeester. “Op 5 mei starten we met de vrijheidsmaaltijden op 14 locaties in Meierijstad. Op deze dag zal Carin Simons het social arts project ‘Flags for Freedom’ presenteren tijdens de vrijheidsmaaltijd in het Jansenpark in Schijndel. Op 8 september zal het project waarschijnlijk onthuld worden. Op 13 september trappen we de bevrijdingsviering voor Noord-Brabant af in Meierijstad met de locatievoorstelling ‘Achter de Horizon’ op de Vlagheide. Dat gebeurt in samenwerking met ‘Brabant Herinnert’.

Vlagheide
De Vlagheide wordt de plek waar de meeste activiteiten zullen plaatsvinden. Naast de jaarlijkse parachutesprongen van het Round Canopy Parachuting Team zal er net als in 2019 een basecamp zijn aan de voet van de Vlagheideberg. Het parachutespringen vindt plaats op 17 september in de ochtend. In de middag zal de 101st Airborne Division een ‘Air Assault Demo’ geven in samenwerking met het Nederlandse leger. Daarnaast zal er door Brabant Herinnert een theatervoorstelling gespeeld worden boven op de Vlagheide. Voor alle activiteiten geldt: dat er een zeker voorbehoud gemaakt moet worden. Er speelt op dit moment zoveel in de wereld dat programma’s kunnen veranderen,” voegt de burgemeester toe.

Educatief programma
Cultuurkade ging aan de slag met de vraag ‘hoe kunnen we scholen betrekken bij 80 jaar vrijheid’. Na een behoeftepeiling hebben ze voor de groepen 7-8 en het voortgezet onderwijs een gevarieerd programma samengesteld. “Zo hebben we een Historisch Perspectief gemaakt, een onderlegger met echte lokale gebeurtenissen, voor leraren die hier wel werken maar niet wonen. Maar ook filmpjes met onderduikster Hanneke, die als achtjarig meisje de bevrijding meemaakte in Eerde-Veghel en het kinderboek ‘Hannekelief’, dat nog vaak gelezen wordt, zijn onderdeel van het pakket,” legt Dorian Verkuijlen het basispakket uit. “De daadwerkelijke lessen gaan over ‘Wat is het je waard?’, dat gaat over morele dilemma’s. Hier zitten ook lokale verhalen in uit Erp, Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. We hebben in 2014 en 2019 ook gewerkt met dit materiaal en kregen daarop terug dat die serieuze gesprekken, met hoge betrokkenheid, leerlingen tot belangrijke inzichten brengen.”

Ik stond boven op die heuvel en besefte dat ik de gehele geschiedenis aan mijn voeten zag liggen.

Theaterproductie Brabant Herinnert
Brabant Herinnert is een initiatief dat zich richt op het levend houden van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Brabant. Ze organiseren onder andere Vrijheidsmonologen en een Wandelestafette Market Garden waarbij persoonlijke verhalen verteld worden. Op 13 september wordt het programma van Brabant Herinnert in Meierijstad afgetrapt met de première van het theaterstuk ‘Achter de horizon’, dat gespeeld zal worden op de Vlagheideberg. Aart van Bolhuis, het creatieve brein achter de voorstelling legt uit waarom er voor de Vlagheideberg is gekozen: “Ik stond boven op die heuvel en besefte dat ik de gehele geschiedenis aan mijn voeten zag liggen, van de hele route van zuid naar noord. Met het theaterstuk willen we het caleidoscopische effect dat je daar hebt, gebruiken in de voorstelling, omdat je vanuit iedere richting wel een stuk van de geschiedenis kunt zien.” Het theaterstuk zal ongeveer zestig minuten duren en zal na de première nog enkele keren te zien zijn voordat het de theaters ingaat.

Onthulling van monumenten
Naast het vieren van de vrijheid zullen er ook een aantal monumenten onthuld worden in Veghel, Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel. Deze zullen historische locaties markeren. In Erp zal een uniek monument onthuld worden, waarbij Duitse en Amerikaanse nabestaanden aanwezig zullen zijn voor de neergestorte glider.

Voor meer informatie over het volledige programma en de specifieke evenementen, kunt u de officiële website van de gemeente, www.meierijstadherdenkt.nl, bezoeken. Hier vindt u details over tijden, locaties en hoe u kunt deelnemen aan de activiteiten, maar vooral ook om eigen evenementen toe te voegen.

Basecamp Vlagheide in 2019.
Colonne met historische voertuigen in 2019
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant