Veld aan de Bremweg, met op de achtergrond de sportvelden in Schijndel
Veld aan de Bremweg, met op de achtergrond de sportvelden in Schijndel Foto: Bas Ulehake
INGEZONDEN

Ingezonden: ‘Kunnen onze kinderen straks nog veilig naar de sportvelden op het Zuideinderpark?’

Ingezonden Ingezonden 2.591 keer gelezen

‘Kunnen onze kinderen straks nog veilig naar de sportvelden op het Zuideinderpark?’

28 Februari viel hij op de mat, de brief die het leven van ons als bewoners van het bedrijventerrein Rooiseheide en omgeving op zijn kop zette. De brief waarin de gemeente Meierijstad ons mededeelde dat er 300 ‘nieuwkomers’ (lees: asielzoekers, statushouders) geplaatst zullen worden in 144 tiny houses op een weiland aan de Bremweg in Schijndel.
Direct tegen de sportvelden aan, naast ons bedrijventerreintje en aan de buitenranden van het dorp. Voor de duur van 5-10 jaar. Oh nee, later horen we op Omroep Meierij dat het voor 15 jaar is. Daar laten ze mooie tiny houses zien, ‘zo populair bij jongeren’. Maar op de infoavond hoorden wij dat het niet gaat om deze huisjes maar om 3 appartementen complexen van 3 verdiepingen. Met 1 persoons woninkjes maar ook (hoeveel blijft volkomen onduidelijk) met 2 slaapkamers. Die zijn bedoeld voor een enkele lokale spoedzoeker, die zal er volgens de gemeente vast tussen willen wonen. Op die informatieavond in het gemeentehuis was overigens het meest gegeven antwoord op de vele vragen die er zijn door de aanwezige ambtenaren ‘weet ik niet’.

Begrijp ons niet verkeerd, we zijn zeker NIET tegen de komst van asielzoekers naar Schijndel maar we vragen ons af waarom de gemeente (volgens ons volkomen onbegrijpelijk) voor deze volgens hen beste locatie heeft gekozen in heel Meierijstad. Want hoe zit het met de veiligheid van de Schijndelse jongeren en schoolgaande jeugd die daar overdag en ‘s avonds op hun fietsje naar de sportclub gaan? (Ge)rotzooi rondom het sportpark? De druk op de enige bushalte bij de pannenkoekenboerderij? De verkeersveiligheid als er 300 extra mensen af en aan door de krappe straten Rooiseheide en Heiweg moeten, zonder stoep of fietspaden, De veiligheid voor ons als omwonenden en dan hebben we het nog niet eens over waardevermindering van onze huizen en bedrijfsruimtes. 

Er is nog geen enkel inhoudelijk antwoord van de gemeente gekomen hoe ze hier hun verantwoordelijkheid voor gaan nemen. Laat staan dat er risico’s onderzocht zijn op het gebied van milieu en veiligheid of maatregelen bedacht. Het meest geruststellende antwoord op de info avond was: ‘ Ja, daar moeten we misschien iets mee’. Maar ons vertrouwen in dit gemeentebestuur is tot het nulpunt gedaald. Wie durft er zijn/haar kind straks nog op de fiets naar het sportpark te laten gaan?

- Bezorgde bewoners & omwonenden van bedrijventerrein Rooiseheide.

Uit de krant

Uit de krant