Aan de Bremweg komen zogenaamde ‘Hugo de Jonge-woningen' te staan.
Aan de Bremweg komen zogenaamde ‘Hugo de Jonge-woningen' te staan.

Nieuwe opvanglocaties asielzoekers en vluchtelingen in Schijndel

Algemeen 6.051 keer gelezen

SCHIJNDEL | De gemeente gaat extra asielzoekers, statushouders en vluchtelingen opvangen. Daarvoor heeft de gemeente een aantal extra opvanglocaties op het oog. “De druk op de vluchtelingenopvang is heel groot”, aldus burgemeester Kees van Rooij.

De gemeente laat weten dat er nieuwe opvanglocaties nodig zijn. Meierijstad heeft in de regio afgesproken in ieder geval 450 Oekraïense vluchtelingen en ruim 300 asielzoekers onderdak te bieden. Daartoe nam de gemeenteraad op 15 december 2022 unaniem een besluit. Om onderdak te kunnen bieden aan deze extra instroom van asielzoekers en vluchtelingen worden de volgende locaties in gebruik genomen:
- Chaletpark Boschvoort in Sint-Oedenrode. Per 1 april, voor 3 tot 6 jaar, 120 plaatsen.
- Een voormalig kantoorpand aan de Heidebloemstraat 15 in Schijndel. Vanaf begin maart, 1 tot 2 jaar, 70 plaatsen.
- Het voormalige gemeentehuis aan de Markt in Schijndel. Vanaf begin maart, 1 jaar, 120 plaatsen.
- De Bremweg in Schijndel (achter het sportpark). 3 x 48 units/woningen van het Rijks Vastgoed Bedrijf, vanaf juli/augustus, 5 tot 10 jaar, 300 plaatsen.


Oude gedeelte van het voormalige gemeentehuis van Schijndel.

Bremweg
De zogenaamde ‘Hugo de Jonge-woningen’ aan de Bremweg zijn inmiddels aangekocht. Van Rooij: “De Bremweg wordt een mixlocatie voor vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Ook kunnen deze woningen als buffer dienen voor de huisvesting van andere urgenten, zoals spoedzoekers. Het kantoorpand aan de Heidebloemstraat was eerst in beeld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze zaak ligt echter bij de Raad van State. “Daarom gaan we deze ruimte, tot de Raad van State uitspraak doet, tijdelijk benutten als crisisnoodopvanglocatie.”

Oorlog en geweld
De gemeente Meierijstad biedt op dit moment al op verschillende plekken een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Van Rooij: “Deze opvang is verdeeld over de hele gemeente. In totaal worden er nu ongeveer 420 Oekraïners opgevangen.” Dat gebeurt in een aantal tijdelijke locaties in Meierijstad, te weten:
- Woningen in de wijk Hoevenbraak in Schijndel, 100 plaatsen. Loopt af in het voorjaar van 2024.
- Een voormalig bankgebouw in Sint-Oedenrode, 130 plaatsen.
- Een woning aan de Zwembadweg in Sint-Oedenrode, 5 plaatsen.
- Het klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel, 150 plaatsen.
- Twee woningen aan de Nederboekt in Veghel, 15 plaatsen.
- Woonzorgcentrum De Watersteeg in Veghel, 20 plaatsen.


Opvang en huisvestingslocaties in Meierijstad.

Van Rooij: “We waren toen in de veronderstelling dat de Oekraïense vluchtelingen na een half jaar zouden terugkeren, maar inmiddels weten we wel beter. De afspraken die we destijds hebben gemaakt zijn wel voor de korte termijn.” Er wordt daarom gekeken of de locaties die al in gebruik zijn verlengd kunnen worden. “Voor het voormalig bankgebouw in Sint-Oedenrode en het Klooster in Veghel hebben we goede hoop dat we deze locaties langer kunnen gebruiken. Maar de mensen die nu wonen in de wijk Hoevenbraak in Schijndel moeten er in het voorjaar van 2024 sowieso uit. De woningcorporatie gaat dan aan de slag met deze woningen. Voor deze ongeveer honderd mensen moeten we dan dus een nieuwe plek vinden”, vertelt de burgemeester.

Nieuwe inwoners
De druk op de gemeente Meierijstad om extra vluchtelingen op te vangen nam de laatste tijd verder toe, mede doordat de opvanglocatie in Boxtel per 15 maart sluit. Voor die mensen moet op de korte termijn een oplossing worden gevonden. De gemeente zet daarbij in op toekomstige nieuwe inwoners van Meierijstad. Van Rooij vervolgt: “Wij willen af van dat gehop met mensen van de ene naar de andere locatie. Wat ons betreft bieden wij de vluchtelingen uit Boxtel hier hun laatste crisisopvang. Zodat ze daarna definitief worden toegewezen aan Meierijstad of een gemeente in onze omgeving.”
Om de locaties en de locatiekeuzes kenbaar te maken en de achtergrond en invulling hiervan toe te lichten organiseert de gemeente op maandag 6 maart een inloopavond voor belangstellenden.

Oude gedeelte van het voormalige gemeentehuis van Schijndel.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant