De expositie is te vinden op de tweede verdieping van het Spectrum Schijndel.
De expositie is te vinden op de tweede verdieping van het Spectrum Schijndel.

Honderd beelden erbij voor ‘Weg voor de Vrede’

Cultuur Kunst en cultuur 278 keer gelezen

SCHIJNDEL | In Schijndel heeft zaterdagmiddag een uitbreiding plaatsgevonden van de Europese kunstroute genaamd ‘Weg voor de Vrede’, met meer dan 100 beelden die nu toegevoegd zijn. Deze toevoeging werd officieel gemaakt tijdens een ceremonie waar Wethouder Menno Rozendaal en Cornelieke Lagerwaard, voorzitter van het Verein Strasse des Friedens, een belangrijk convenant ondertekenden. Dit vond plaats tegelijkertijd met de opening van een expositie in het cultureel centrum Spectrum.

De ‘Weg voor de Vrede’ is een kunstroute die zich uitstrekt van de Normandische kust tot aan Oost-Europa, en van Amsterdam tot aan de Pyreneeën. Dit initiatief, dat zijn oorsprong vindt in de visie van Otto Freundlich uit de jaren ‘30, is ontworpen als een levend monument tegen oorlog en geweld, symbolisch uitgedrukt door een keten van sculpturen die de vrede tussen Europese landen bevordert.

Tijdens de opening van de KEG EXPO, gaf Anja Dutting een diepgaande toespraak over de impact van kunst op de samenleving. “Kunst overstijgt de esthetische waarde; het is een krachtig middel voor communicatie en verbinding,” stelde Dutting. Ze onderstreepte hoe kunst als een universele taal functioneert, die in staat is mensen met uiteenlopende achtergronden samen te brengen.

Wethouder Menno Roozendaal: “Deelname aan de ‘Weg van de Vrede’ biedt de gemeente en kunstenaars kansen. De kunstenaars en de kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente kunnen hierdoor in de toekomst internationaal op de kaart worden gezet. Door dit internationale contact kunnen er mogelijk nieuwe initiatieven ontstaan op gebied van bijvoorbeeld educatie en de uitwisseling van kunstenaars”.

De tentoonstelling, die tot 24 mei te bezoeken is, toont aan hoe kunst als een vredesinstrument kan dienen. De muzikale bijdrage van violiste Melica Bonakadar tijdens de opening onderstreepte de boodschap van harmonie en verbinding. Deze expositie markeert een belangrijke stap voor Schijndel en Meierijstad in hun rol binnen een groter Europees vredesinitiatief, waarbij de kracht van kunst wordt ingezet om inspiratie en eenheid te bevorderen. Het project ‘Weg voor de Vrede’ is een voorbeeld van hoe kunst kan bijdragen aan sociale verandering en vrede. Het benadrukt de essentiële rol van kunst in het bevorderen van wederzijds begrip en samenwerking tussen verschillende culturen. Kunst werkt hier niet alleen als een middel voor emotionele expressie, maar ook als een invloedrijke kracht in het vormen van vreedzame en inclusieve gemeenschappen.

Kijk voor meer info op www.kegschijndel.nl/tentoonstelling.html

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant