Afbeelding
Foto:

Vier windmolens langs de A50 in Veghel mogen er komen voor 25 jaar, op enkele voorwaarden

Algemeen 363 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Raad van State heeft besloten dat de bouw van vier windturbines naast de bedrijventerreinen De Dubbelen en De Amert in Veghel, ten oosten van de A50, door kan gaan. Daaraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden die door de rechter werden gesteld in de tussenuitspraak van 21 april 2021. Het beroep werd gegrond verklaard en de gemeente moet de proceskosten betalen.

Veghel Win(d)t, een samenwerkingsverband van FrieslandCampina, Mars Nederland, Vanderlande Industries en Kuehne + Nagel Logistics, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Na uiterlijk 25 jaar moeten de windturbines weer verwijderd worden en de grond hersteld worden naar de situatie hoe die was voor de bouw. Ook moet Veghel Win(d)t een bankgarantie van 100.000 euro overleggen, die de gemeente kan innen indien er niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Er is een grens gesteld aan de maximale overlast door de slagschaduw van de wieken van de derde windturbine voor de bedrijven daar. Bij meer dan 136 uur slagschaduw in een binnenruimte van één van de bedrijven aan de Voltaweg moet de windturbine stilgezet worden. In de nieuwe vergunning heeft de gemeente ook beter gemotiveerd dat het gevaar voor de bedrijven aan de Voltaweg slechts beperkt is en dus geen obstakel vormt voor het verlenen van een vergunning. Dit was tevens een eis van de rechter.

Veghel Win(d)t
Veghel Win(d)t kwam in 2016 met het voorstel om windturbines te plaatsen. In november 2019 gaf de gemeente een vergunning af voor vier windturbines, maar omwonenden en een aantal bedrijven, waaronder Fluidwell, Rathys en Ocean Outdoor Nederland, maakten bezwaar en stapten naar de rechter. Zij zijn van mening dat de gemeente de aanvraag helemaal niet in behandeling had moeten nemen en wezen erop dat het nog niet duidelijk was waar de windturbines precies gebouwd zouden worden. Ook vrezen zij overlast.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant