Piet Netten (74) komt in zijn Oeteldonkse kledij aan het woord in 'Het verdriet van carnaval' (Bron afbeelding: Van Osch Films).
Piet Netten (74) komt in zijn Oeteldonkse kledij aan het woord in 'Het verdriet van carnaval' (Bron afbeelding: Van Osch Films).

Documentaire: ‘Carnaval is spiegel van het leven’

Carnaval carnaval 353 keer gelezen

SCHIJNDEL | De nieuwe documentaire ‘Het verdriet van carnaval’ gaat over de ziel van het volksfeest bij markante carnavalsvierders. De in Schijndel geboren Oeteldonker Piet Netten is een van de hoofdpersonen in deze ode aan het volksfeest wat vorig jaar niet door kon gaan. 

Door: Cis van Pinxteren

Netten groeide op in het woonwagenkamp wat voorheen vlakbij de voormalige kousenfabriek van Jansen-De Wit lag. “Fantastisch vind ik dat, ik ben trots dat ik woonwagenbewoner ben. Prachtige jeugd had ik daar gehad, we verkochten toen als jongens oud ijzer en vodden.” Piet vergelijkt carnaval met een virus. “Het zit in je lijf en er bestaan geen geneesmiddelen voor. Nu komt het weer op stoom, ik krijg altijd slapeloze nachten van de spanning.” Netten raakte met het carnavalsvirus besmet toen hij naar Den Bosch verhuisde. Hij bouwt nu al 44 jaar aan Oeteldonkse carnavalswagens, bij carnavalsvereniging ‘De Rare Schutters’ won hij jarenlang de hoofdprijs voor beste praalwagen. Daarmee is hij een bekende Oeteldonker. 

Geen gehos
Filmmaker Frank van Osch wilde graag als niet fanatieke carnavalsvierder de ziel van het feest doorgronden. “Ik kijk al jaren in de optocht naar die gezichten. Maar ik wil geen film maken over hossen, dat zie je toch altijd op carnaval. En toen brak corona uit. Ik zag meteen mijn kans want nu kon ik een film maken zonder gehos.” Op 17 en 18 november is de première in het Theater aan de Parade en de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens de filmvertoning speelt de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch sferische filmmuziek gecomponeerd door Jesse Passenier. Netten hoopt dat hij met z’n vrouw de première kan bijwonen om het eindresultaat te aanschouwen. Netten: “Ik kan m’n zieke vrouw niet teveel alleen laten thuis. Als zij valt komt ze niet meer overeind.” 

Spiegel van het leven
Hij vond het onnoemelijk jammer dat vorig jaar de stad geen Oeteldonk kon zijn. “Ze hebben me gefilmd toen ik door de lege straten liep. Normaal gesproken lopen daar tijdens carnaval duizenden mensen.” Wat dat betreft zitten er meer tranen in de film dan gelach. Van Osch: “Volgens mij is carnaval een soort spiegel en viering van het leven. De ziel van carnaval is niet veel anders dan de ziel van het leven.” De woonwagenbewoner ziet een ander nut van de documentaire. “In de film leggen carnavalsvierders goed uit dat carnaval gewoon een plezierfeest is. Zo voorkomen we hopelijk misverstanden over het feest.” De vraag blijft of carnaval dit jaar wel door zal gaan. “Ik heb het nare gevoel dat de elfde van de elfde - en daarmee carnaval- niet doorgaat met al die stijgende besmettingen. Meer informatie over de film en de ticketverkoop is te vinden op www.verdrietvancarnaval.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant