Wim laat één van zijn tekeningen zien.
Wim laat één van zijn tekeningen zien. Wiek van Lieshout

Verborgen pentekeningen Schijndel zien daglicht

Cultuur Kunst en cultuur 930 keer gelezen

SCHIJNDEL | Hobbyist Wim Maas (75) tekent al jarenlang met veel genoegen. De pentekenaar geeft op 27 en 28 november een expositie van al zijn zwart-witte pentekeningen in De Vink. Maas: “Veel van m’n Schijndelse ‘schatjes’ bleven verborgen, in deze expositie zien deze het daglicht.” 

Door: Cis van Pinxteren

In de expositie kun je tekeningen bekijken van zijn hand gemaakt in Vught, Sint-Michielsgestel, Den Bosch, Den Dungen en Schijndel. Hij tekende onder meer de voormalige tramlijn en de kousenfabriek van Jansen de Wit. Fotografisch-realistisch gaat de pentekenaar te werk, dat kun je zien aan zijn detailrijke weergaves van huizen en straten. Op basis van foto’s tekende hij voornamelijk oude gebouwen die haast niet te onderscheiden zijn van echte foto’s. Bij één foutje kan hij weer opnieuw beginnen. Maas: “Het plezier zit voor mij in het zien groeien van het schilderij, hoe meer het gaat lijken hoe meer plezier ik krijg.” Soms lijkt het zelfs iets te goed, een Facebookreactie stelde eens dat een tekening van hem nagemaakt was met een computer. “Ik was aangetast in m’n eer, maar ik moet maar denken dat het écht bijna een foto is.”

Dure hobby
Maas leerde in het voormalige kunsteducatiecentrum Pieter Brueghel hoe hij stillevens, naakt, model en portretten kon maken. Hierna ging hij zich bekwamen in pentekeningen bij de Hobby Academie in Venlo. Zijn schilderijen kleuren in tal van zwart-witte tinten. “Met een pipetje laat ik de druppels inkt in verschillende potjes vallen om nuanceverschil te creëren.” Zijn hobby blijkt een dure. Neem bijvoorbeeld zijn glazen pennen om zeer dun mee te tekenen. “Als hij iets verkoopt is het leuk, maar we hoeven er niet van te leven. Het kan z’n kosten ervoor dekken”, vertelt zijn vrouw Mia.
Oost-Indische inkt
Het tekenen van één grote tekening duurt tot wel vier of vijf weken. “Ik zit meestal ’s avonds en ’s nachts te tekenen als ik niet kan slapen. Zet graag muziek van Chopin aan, dan dirigeer ik mooi mee op het doek”, aldus de kunstenaar. Op duur handgeschept Frans papier maakte Maas naar schatting 200 creaties in Oost-Indische inkt.

Maas wil zijn werk projecteren als tijdcapsules naar de nieuwe tijd.  Wim: “Als oudere mensen een boerderij of huis zien van vroeger denken ze met weemoed terug. Het geeft als het ware een blik op het verleden en dat doet iets.” De expositie heeft als doel om bezoekers te trekken. De kunstenaar wil niet dat ál zijn schilderijen verkocht worden en niet meer thuis te bewonderen zijn. Dozen vol schilderijen zullen dus naar verwachting naar De Vink heen- en terug worden vervoerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto: Wiek van Lieshout
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant