Afbeelding
Bas Ulehake

Help Heemkundekring Schijndel mee met onderzoek naar de Slag om Boxtel

Historie Historie 264 keer gelezen

SCHIJNDEL | In 2019 ging het gemeenschapsarcheologieproject Community Archaeology in Rural Environments (CARE) van start in Het Groene Woud. In verschillende plaatsen hadden zij dat jaar een archeologie evenement met kleine proefputjes verspreid door het dorp. Na een voortvarend begin met een toenemend aantal deelnemers en een groeiende bekendheid in de regio, kwam het project in het voorjaar van 2020 abrupt stil te liggen na de uitbraak van het covid-19 virus.

In het najaar ontwikkelde CARE een alternatieve, risico-arme aanpak op basis van veldkartering. Een paar terreinen in Liempde en Kasteren werden hierbij afgestruind om, met het oog of geholpen door een metaaldetector, te speuren naar voorwerpen uit het verleden. Op die manier konden zij onze kennis of ideeën over de geschiedenis van die plekken toetsen en verdiepen. Het grote aantal deelnemers dat zich hiervoor aanmeldde verraste CARE in positieve zin. Mensen gaven aan behoefte te hebben aan gemeenschappelijke activiteiten, juist in deze tijd. Archeologisch erfgoed bood mogelijkheden samen op ontdekking te gaan.

Summer School 2021
“Ook wij van het CARE-collectief voelen de behoefte om de draad weer op te pakken. Daarom is gekozen deze aanpak centraal te stellen bij een nieuw initiatief waar we aankomende zomer al mee zullen starten: een veldcursus archeologie voor studenten én erfgoedliefhebbers. Met deze CARE Summer School willen we de leden van de erfgoedverenigingen en heemkundekringen in Het Groene Woud in de gelegenheid stellen om kennis en praktische ervaring op te doen met verschillende facetten van archeologisch onderzoek: van vooronderzoek tot veldverkenningen, uitwerking van de bevindingen, het conserveren van de vondsten en het delen van de resultaten met anderen. Door de modulaire opzet kunnen mensen meedoen aan de hele cursus of aan onderdelen hiervan”, aldus de organisatie.

De Slag om Boxtel
Het onderwerp waarin zij zich zullen vastbijten is De Slag om Boxtel van 1794. In dat jaar trok de Franse veldheer Jean-Charles Pichegru, gesteund door Bataafse Patriotten, met zijn leger de Nederlanden binnen. Geallieerde troepen uit Groot-Brittannië, Hannover en Hessen hebben getracht de oprukkende Republikeinen tegen te houden aan de Dommel. Verschillende bruggen en overgangen waren hiertoe bezet. Op 14 en 15 september kwam het tot een treffen bij Boxtel. De Fransen wisten de geallieerden terug te drijven en door te stoten naar het binnenland. Na deze bezetting werd de Bataafse Republiek uitgeroepen en werden de Nederlanden een vazalstaat van de Franse Republiek. In het buitenland geniet De Slag bij Boxtel enige bekendheid omdat het de vuurdoop was van Arthur Wellesly, de latere hertog van Wellington die zou uitgroeien tot de nemesis van Napoleon. In Nederland is deze prikkelende episode echter haast vergeten en in de streek is weinig meer dat aan deze veldtocht herinnert. Voor wie goed zoekt zijn de sporen ervan echter nog wel te vinden. Dit bleek onder meer bij eerdere CARE-onderzoeken in Liempde en Kasteren waar zij de voorwerpen van het Franse leger tegen kwamen.

Meedoen!
De CARE Summer School bestaat uit een veldcursus van twee weken - van 26 juli t/m 6 augustus - waarin je samen met CARE op zoek gaat naar de overblijfselen van Pichegru’s veldtocht en het treffen met de Britten. De Schaapskooi in Schijndel zal in die periode de uitvalsbasis zijn. “Hier verzorgen we centrale lezingen rondom dit thema waarna de deelnemers aan de slag zullen gaan met praktische workshops rond de inventarisatie van bestaande gegevens, het onderzoeken van mogelijk relevante terreinen in het veld (met o.a. metaaldetectie, boringen en proefputten) of de verwerking van de vondsten door te leren ze te reinigen conserveren, fotograferen en beschrijven. Met de Summer School willen we de deelnemers zo kennis laten maken met hele proces van archeologisch onderzoek. Het veldwerk zal plaatsvinden op verschillende locaties tussen Boxtel en Heeswijk. Daarnaast zal er ook gelegenheid zijn voor excursies naar het Nationaal Militair Museum en/of het provinciaal archief in het Brabant Historisch InformatieCentrum (BHIC)”, laat CARE weten.

De organisatie: “Hoewel we het natuurlijk leuk vinden wanneer mensen de volle twee weken meedoen, is het ook mogelijk aan te haken bij specifieke onderdelen. We leggen momenteel de laatste hand aan het programma zodat u straks kunt deelnemen aan afzonderlijke workshops of het gehele onderzoek. Uitgebreide voorkennis is niet nodig. Alleen een warm enthousiasme om op ontdekking te gaan.”

Mocht u geïnteresseerd zijn in dit gemeenschapsarcheologie initiatief en op de hoogte gehouden willen worden, meldt u zich dan alvast vrijblijvend bij Heemkundekring Schijndel via jwaalders@kpnmail.nlDe definitieve uitnodiging tot aanmelding volgt binnenkort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant