Afbeelding
Bas Ulehake

Wasbare luiers: scheelt 25kg afval en goed voor de portemonnee

Human Interest duurzaamheid 389 keer gelezen

SCHIJNDEL | Wasbare luiers, bestaan die nog? Jazeker, maar veel mensen weten dat niet, omdat ze zo gewend zijn aan de wegwerpluiers die er doorgaans doorheen vliegen. Soms letterlijk als warme broodjes. De zakken zijn zwaar en met één of twee kinderen in de luiers zit je zo aan 25 kilo extra afval per maand. Lucy en Luuk van Ostade uit Schijndel zijn enige tijd geleden overgestapt naar wasbare luiers. Ze zijn er heel content mee, want het voelt goed om dit voor het milieu te kunnen doen.

Waarom zijn jullie met wasbare luiers begonnen?
Om meerdere redenen. Het milieu, de enorme berg afval die je niet hebt. Het betekent ook dat we nooit met vieze schimmelende en stinkende zakken poep hoeven te sjouwen, nadat die wekenlang ergens in een hoek hebben staan broeien. We hoeven ook nooit luiers te kopen, want we hebben ze altijd in huis. Daarnaast zijn wegwerpluiers chemisch. Wasbare luiers zijn van natuurlijke materialen wat dan tegen de billen zit, waardoor je veel minder snel uitslag krijgt. Ook zijn kindjes - als het goed is - sneller zindelijk met wasbaar omdat wasbaar geen droog gevoel geeft, waardoor het kind voelt als hij/zij heeft geplast. Wat ook een verademing is, is dat je geen ‘spuitluiers’ hebt tot de nek aan toe. Doordat de luiers beter aansluiten dan wegwerpluiers - met name bij de rug - blijft de dunne babypoep netjes binnenboord. En tot slot; de luiers zijn enorm gezellig, vrolijk en mooi qua printjes.

Dus het is een flinke aanrader?
Om al het bovenstaande raden we het aan. Veel mensen denken dat het vies is en veel werk, of ouderwets. Maar ze hebben tegenwoordig zo’n mooie systemen dat dat echt niet meer het geval is. Zo valt de ontlasting op een inlegvelletje, zodat je dat makkelijk weg kunt gooien. Het enige wat je extra moet doen, is twee keer per week wassen. Ik doe om de drie dagen een luierwas en dat is echt alles. Wel zou ik, als je dit wil proberen eerst een (gratis) consult aanvragen om je te adviseren en alle verschillende systemen uit te leggen. Er zijn veel verschillende luiers te koop maar niet alles werkt voor jou en je kindje.


De wasbare luiers hebben een leuk printje.

Wat bespaar je er mee?
Wat we hiermee besparen ligt aan hoeveel kinderen je hebt en welke luiers je koopt. Prijzen variëren van 3,50 per luier tot 30,- en je hebt er ongeveer 24 nodig (minder als je vaker wast natuurlijk), maar je kan ook tweedehands kopen. Een kindje gebruikt gemiddeld 5.300 luiers (bron, consumentenbond). Besparing bij het eerste kind zou al zo’n 500 euro zijn, bij de tweede zeker 1000 euro.

Je klinkt als een ware ambassadeur.
We zijn ook erg enthousiast geworden! Ook heb ik daarom de gemeente aangeschreven om te vragen of ze hier misschien iets mee doen. Er zijn gemeentes, vooral in België, die subsidie geven voor wasbare luiers omdat je zo’n 25 kilo per maand aan afval bespaart, per kind in de luiers. Tel uit je winst als je deze afvalberg niet hoef te verwerken, want je mag de luiers gratis wegbrengen terwijl ze samen met het restafval verbrand worden! Dit laatste heeft de gemeente Meierijstad mij per mail verteld. Onvoorstelbaar vind ik dat!

Zijn jullie ook op andere manieren een duurzaam gezin?
Wij doen ons best om naast de wasbare luiers ook op andere manieren duurzaam te zijn. Ook om ons werk/hobby te compenseren. Ik ben motorfietsmonteur en heb zelf een bedrijf in het geven van workshops motorfietsonderhoud. We hebben kippen, een moestuin en produceren zo min mogelijk afval. Geen wegwerp doekjes, koken wat je opeet, ook vers i.p.v. voorverpakte potjes, alternatieven voor plastic zoeken, tweedehands kleding en spullen, gaat er iets kapot dan wordt het gerepareerd i.p.v. vervangen voor wat nieuws. Luuk eet 100% vegetarisch en ik maar enkele keren per week vlees/vis. Daarnaast hebben we een groene tuin met zo min mogelijk steen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant