Karttalen Joëlle in haar geliefde kart
Karttalen Joëlle in haar geliefde kart

Karttalent Joëlle na ongeluk: ‘Ik kan niet wachten om weer te karten”

Sport Sport 1.521 keer gelezen

SCHIJNDEL | Op 26 juni reed de dertienjarige Joëlle van den Akker haar eerste Nederlandse Kampioenschap karten. Een spannende dag voor de jonge Schijndelaar. Tijdens de opwarmronde raakte ze ernstig gewond in een crash. Inmiddels is ze weer thuis. DeMooiSchijndelKrant sprak met het jonge talent en haar moeder Kristel. 

Tijdens de kwalificatie was ze tweede geworden, dit betekent dat ze als tweede mag starten. Daarna heb je - net zoals bij Formule 1 - een opwarmronde. “Haar motor startte in eerste instantie niet. Dan heb je twee rondes de tijd om terug te komen op je plaats”, vertelt Kristel. Op het rechte stuk wilde Joëlle de andere rijders voorbij om op haar eigen plaats te komen. “De anderen waren de banden aan het warm rijden, dan ga je een beetje van links naar rechts. Een van hen knalde op Joëlle, waardoor zij gelanceerd is”, legt haar moeder uit. Vanwege corona mochten allen de vader en monteur aanwezig zijn. “Ik keek vanuit thuis de livestream. Je ziet dat het je dochter is en wil er meteen naartoe”, zucht Kristel.

Joëlle werd overgebracht vanuit het circuit naar Dordrecht, waar ze werd onderzocht. Een zware hersenschudding, klaplong, scheurtje in de lever en een gebroken schouder werden vastgesteld. De eerste 24 uur zijn kritiek, kregen haar ouders te horen. “Ze werd naar Rotterdam gebracht, daar heeft ze tot dinsdag gelegen en toen is ze naar Den Bosch gebracht. Joëlle heeft een hele goede spirit. Wij denken niet in het verleden, maar in de toekomst”, vertelt Kristel trots.

Inmiddels gaat het goed met het karttalent. “Ik ben blij dat ik weer thuis ben. Soms heb ik veel pijn, maar over het algemeen valt het wel mee”, zegt de dertienjarige Schijndelaar. Ze moet nog een aantal weken rusten. Over twee weken zou ze haar tweede NK hebben. “Daar wil ik graag heen, maar of dat kan weet ik niet. Ik wil heel graag weer karten!” Op zevenjarige leeftijd ging Joëlle voor het eerst karten. “Dat vond ik zo leuk dat papa een kart heeft gekocht. Als ik 14 of 15 ga ik de autosport in. Dat wil ik het allerliefste”, aldus Joëlle. Haar moeder voegt toe: “Dat is haar droom.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant