Frans Abrahams is overleden op 10 juni.
Frans Abrahams is overleden op 10 juni.

In Memoriam Frans Abrahams

Rouw 656 keer gelezen

SCHIJNDEL | Op 10 juni 2021 overleed Frans Abrahams op 83 jarige leeftijd.

Heemkundekring Schijndel

Frans Abrahams, oud voorzitter van de Heemkundekring Schijndel, heeft als gevolg van een onherstelbare ziekte, ons moeten verlaten. Hij is op 10 juni 2021 overleden. Met deze ‘in memoriam’ willen we terugblikken op zijn bestuursperiode binnen onze vereniging want ook voor onze vereniging is het een groot gemis om hem niet meer om ons heen te hebben. En tegelijkertijd is het ook een gevoelig verlies voor vele Schijndelaren, die in hun leven contact met Frans hebben gehad. We denken hierbij aan de vele docenten en studenten van het Eldecollege, die hem zullen herinneren als een toegewijde, enthousiaste en deskundige docent in zijn vakgebied aardrijkskunde.

Met volle overtuiging droeg hij zijn kennis over en wist velen te enthousiasmeren. Voor ons als heemkundigen heeft hij grote betekenis gehad. Over een lange periode (2001-2018) heeft hij de voorzittershamer gehanteerd bij onze heemkundekring, leiding gegeven aan het bestuursteam, nauwe contacten onderhouden met het toenmalige gemeentebestuur en allerlei andere instanties op lokaal en regionaal niveau zoals Brabants Heem en Rondom Elde. Zijn aanstekelijk enthousiasme voor ons cultuurhistorisch werk wist hij in te zetten om de heemkundekring te laten meegroeien en te vernieuwen, waardoor het ledental aanzienlijk toenam. Hij hield van een gemoedelijke sfeer en manifesteerde zich als een echte verbindende kracht.

Een belangrijk uitgangspunt daarbij was zijn filosofie dat vanuit de heemkundekring de boeiende Schijndelse historie dicht bij de Schijndelaren gebracht moest worden. Dat gebeurde niet alleen via publicaties van artikelen in het heemtijdschrift ‘Rond die Cluse’, maar tijdens zijn bestuursperiode groeiden ook de archeologische verkenningen. Hij was initiator van diverse heemmanifestaties en lezingen in het Spectrum en er verschenen diverse grotere en kleinere publicaties in boekvorm onder zijn voorzitterschap. Hij was er ook altijd in onze stand op Hartemèrt en dan kon hij op zijn innemende manier publiek overtuigen om lid te worden of iets te kopen.

Frans genoot van die bedrijvigheid en stak zijn belangstelling en respect voor al die activiteiten niet onder stoelen of banken. Er waren veel hoogtepunten maar de meest belangrijke waren voor hem toch wel: de eerste eigen heemkamer in ’t Spectrum, de eerste en zo succesvolle heemmanifestatie in ’t Spectrum over de alom bekende Koninklijke Kousen – en Sokkenfabriek Jansen de Wit in 2005, het project ‘Suikerbonen en beschuit met muisjes’ samen met de provincie Vlaams Brabant, de collectie uit het museum van de Zusters van Liefde en niet te vergeten: de bouw van de HOP-EST bij de Schaapskooi. Maar ook de toponiemenbankjes, de spoorplaten in de Hoofdstraat en de attentiestenen die op verschillende plaatsen in het plaveisel zijn gelegd, willen we hier noemen. Een ander speerpunt van Frans was de door hem samen met anderen opgezette cursus ‘Skinelogie’ waarbij hij tijdens een serie avondsessies alle topics van de Schijndelse historie moeiteloos en uiterst deskundig de revue liet passeren voor een zeer aandachtig gehoor.

Voor al zijn verdiensten werd Frans benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg hij van Brabants Heem het Zilveren Draaginsigne en van de Schijndelse Prinsenclub ‘De Hopplukkers’ de onderscheiding “D’n Beste Breier”. Hij was ook ‘Hopplukker’ van het jaar. Bij zijn prachtig afscheid als voorzitter in 2018 kreeg Frans de eerste ‘Heemkunde Pluim’ van onze vereniging en werd hij in dat jaar ook benoemd tot erelid van onze vereniging.

Hier willen wij nogmaals onze dank uitspreken voor alles wat hij voor onze vereniging en voor Schijndel heeft gedaan en hij zal altijd in onze gedachten blijven en vaak zullen we zijn typerende uitspraken herinneren en gebruiken.

Het bestuur van de Heemkundekring Schijndel.

Platform Erfgoed Meierijstad

Met deze ‘in memoriam’ willen we terug kijken op de bestuursperiode van Frans Abrahams binnen het ‘Platform Erfgoed Meierijstad’, een samenwerkingsverband van de heemkundige verenigingen Schijndel, Veghel, Sint – Oedenrode, Erp en Stichting Roois Cultureel Erfgoed. Hij stond aan de wieg van de oprichting hiervan en was meteen enthousiast omdat hij het belang er van zag na de fusie van de gemeente Schijndel met Sint – Oedenrode en Veghel. Zijn reactie was samenwerken met behoud van de eigen identiteit en een volwaardige gesprekspartner worden van de gemeente Meierijstad. Frans 1 : 1 beschrijven is onmogelijk. Zoals een cartograaf, afhankelijk van de schaal van de te maken kaart, de werkelijkheid reduceert, zo ook moeten we de beschrijving van Frans terugbrengen tot enkele typeringen die karakteristiek zijn voor zijn persoonlijkheid. En een persoonlijkheid was hij.

Opgeleid als aardrijkskundige en sterk verbonden met zijn woonomgeving heeft hij velen kennis bijgebracht, geïnspireerd en gemotiveerd. Als geboren leider nam hij initiatief, verantwoordelijkheid en bekleedde vele functies ten dienste van de samenleving. Zijn bestuursstijl was direct, weinig omhaal van woorden, duidelijke besluiten nemen en de uitvoering goed regelen. Enig ongeduld en tegendraads opereren daarbij werd door de collega’s en anderen meestal voor lief genomen vanwege zijn charme en humor. Altijd bereikbaar, gastvrij, een luisterend oor en spontane advisering behoorden tot zijn onvervreemdbare aanpak. Zijn inzet, betrokkenheid en resultaten, waarvan hij steeds benadrukte dat die het resultaat waren van het team, werden gehonoreerd met verschillende onderscheidingen waaronder de benoeming tot ‘Lid in de orde van Oranje-Nassau’ en de Heemkunde Pluim. Een bijzonder mens is heengegaan. Door velen gewaardeerd. Hij wordt gemist en niet alleen in de kringen van erfgoed en heemkunde.

Henk Prins, voorzitter Platform Erfgoed Meierijstad.

CDA Meierijstad

Op 10 juni overleed onze oud-voorzitter Frans Abrahams. Van 1984 tot 2002 was Frans voorzitter van het CDA in Schijndel en ook nadat hij stopte als voorzitter bleef hij betrokken bij onze partij. Frans was een echte christendemocraat die stond voor de idealen van de partij. De passie die hij had als docent Aardrijkskunde zag je ook terug bij hem als bestuurder. Ergens voor gaan en daar duidelijk voor uitkomen. Vasthoudend maar ook luisterend naar anderen en altijd respectvol.

Mede door zijn aanstekelijk enthousiasme verstond hij de kunst om ook anderen te laten groeien. Hij wist dat gras niet groeit door aan de sprieten te trekken maar door de wortels water te geven.

Frans vond het prachtig dat zijn dochter Marja tijdens de ledenvergadering in 2020 werd benoemd als bestuurder van CDA Meijerijstad. Hij was bij die ledenvergadering aanwezig en je zag in zijn glinsterende ogen dat hij tevreden was dat de passie die hij had voor de politiek daarmee werd doorgegeven.

Namens bestuur en fractie CDA Meierijstad

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant