Bij CrossFitMeierijstad wordt in kleine groepjes in de buitenlucht getraind.
Bij CrossFitMeierijstad wordt in kleine groepjes in de buitenlucht getraind.

Ondanks teruglopend ledenaantal zijn sportschooleigenaren positief: ‘Wij gaan het overleven’

Algemeen 283 keer gelezen

SCHIJNDEL | NL Actief, de branchevereniging van sport- en beweegbedrijven, trok vorige week aan de bel. Ze zeggen dat momenteel een derde van de abonnementhouders het lidmaatschap opzegt. Volgens NL Actief is de situatie zeer nijpend en ze voorzien dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt. Wij doen in Schijndel een rondje langs een aantal sportscholen om te kijken hoe de vlag erbij hangt.

Normaal gesproken is januari de drukste maand van jaar voor sportscholen en crossfitverenigingen. Mensen met goede voornemens lopen de deur plat om zich in te schrijven.
Dit jaar is dat door de coronacrisis compleet anders. Nieuwe aanwas blijft uit en de ledenaantallen lopen terug.
In Schijndel zijn er zorgen, maar van paniek is nog geen sprake.
Leroy Venrooij van Next Workout Plan laat weten dan 12 procent van zijn leden hun abonnement hebben opgezegd. “Sinds de lockdown zijn er geen nieuwe leden meer bijgekomen. De leden betalen hun abonnementsgeld gewoon door, maar krijgen compensaties voor de gemiste lessen en facetten die we niet kunnen geven door de coronacrisis en de lockdown”, vertelt hij.

Abonnement
Bij CrossFitMeierijstad willen ze geen percentage noemen. Wel laten ze weten dat de meeste leden loyaal zijn gebleven. “Ze blijven ons steunen”, zegt Jordy van den Broek. “Misschien is dat wel de kracht van onze kleine community die zeer betrokken is bij het welzijn van onze sportschool. We hebben de leden een paar opties gegeven waaruit ze konden kiezen, zoals het uitlenen van materialen en een reductie van hun abonnement met behoud van credits.”


Rian van Bommel van Personal Flow - Foto: Wiek van Lieshout.

Rian van Bommel van Personal Flow heeft zelf alle abonnementen opgeschort. Er wordt dus geen abonnementsgeld geïnd. Van Bommel: “We krijgen hier veel positieve feedback op. Dit kost ons elke maand wel geld, maar we vinden online lessen niet gelijkwaardig aan live lessen. Het is wel erg jammer dat er geen nieuwe aanwas van leden is. Januari is traditiegetrouw de belangrijkste maand in verband met de goede voornemens.”

Onbegrip
Alle drie de Schijndelse sportscholen bieden online varianten aan via zelfgemaakte filmpjes en videolessen. Daarnaast hebben ze materiaal uitgeleend aan leden, zodat deze zelf thuis toch kunnen sporten en er wordt buiten lesgegeven aan groepjes van twee. Het is behelpen, maar zo blijven de sportscholen in ieder geval betrokken met de leden. Toch heerst er ook onbegrip. Van den Broek van CrossFitMeierijstad zegt namelijk dat hij op een verantwoordelijke manier open kan. “We hebben voor de tweede lockdown al op een verantwoorde manier binnen gesport. De groepsgrootte is niet meer dan acht personen. Zij sporten allemaal in hun eigen vak met ieder zijn eigen schoonmaak- en trainingsmaterialen. Er staat een grote roldeur en een klein loopdeurtje open voor voldoende ventilatie. Wanneer de les is afgelopen maken ze de spullen weer schoon en laten die in het vak liggen. Eén voor één verlaten ze de zaal. Pas als iedereen weg is, mag de volgende groep naar binnen.”

Schoonmaakmiddelen
Bij Personal Flow zien ze genoeg mogelijkheden om open te kunnen. “Wij zijn pas vanaf september open en hebben dit meteen op een verantwoorde manier gedaan. Onder andere door een kwartier tussen de lessen te laten zodat de groepen niet mengen en de zaal gemakkelijk goed door kan luchten. Ook hebben wij een super goede luchtverversing. Daarbij hebben we in onze zaal op anderhalve meter markeringen op de vloer aangebracht en zijn er ruim voldoende schoonmaakmiddelen aanwezig”, vertelt eigenaresse Van Bommel.
Venrooij van Next Workout Plan sluit zich bij zijn collega’s aan: “Ik werk alleen met groepen tot maximaal tien personen in een sportschool van ruim 200m2.”

Steunpakket
Branchevereniging NL Actief vreest dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt. Venrooij (Next Workout Plan): “Wij gaan het overleven, maar het moet geen maanden meer duren voordat we open mogen”, stelt hij. Van den Broek van CrossFitMeierijstad laat weten dat de ‘hele situatie niet heel lang meer moet gaan duren’. Ze kunnen moeilijk inschatten wat de coronacrisis verder nog aan gevolgen met zich meebrengt. “Ieder individu heeft op een of andere manier wel te maken met de coronacrisis, dus is het ook moeilijk in te schatten of de leden in de toekomst nog allemaal lid blijven. Wat de steunmaatregelen betreft is het allemaal nog een beetje onduidelijk”, vindt Van den Broek. Bij Personal Flow moeten ze het zonder overheidssteun zien te redden. Van Bommel legt uit: “Omdat we pas in september zijn begonnen, krijgen we geen enkele steun van de overheid. Dat maakt het erg moeilijk. Gelukkig hoeven we niet alleen van de sportschool te leven, maar het slaat wel een gat in ons budget.”


Bij CrossFitMeierijstad wordt in kleine groepjes in de buitenlucht getraind.

Positief
Essentieel voor het voortbestaan van de verschillende sportscholen in Meierijstad is natuurlijk de steun van de leden. Het overgrote deel blijft ‘gewoon’ lid, terwijl er niet of nauwelijks op locatie gesport kan worden. De steun en het vertrouwen is iets wat bij de sportschool eigenaren wordt ervaren als extra energie. Het is een vervelende tijd, maar met de steun van de leden proberen ze te overleven. “We missen jullie en hopen heel snel weer open te kunnen voor fijne lessen in een gezellige sfeer. Ik merk dat, nu er veel minder te doen is, het contact tussen onze leden in de app-groepen persoonlijker is geworden. Minder oppervlakkig en meer met oprechte interesse. Dat vind ik positief aan deze rare tijd”, vertelt Van Bommel van Personal Flow.

‘Blijf gezond’
Venrooij heeft veel lieve berichtjes gekregen van zijn klanten. Dat doet de eigenaar van Next Workout Plan goed. “Mijn sportschool en droom was allang omgevallen zonder de steun van mijn leden. In de vrieskou heb ik de afgelopen tijd buitentraining gegeven. Ondanks de temperatuur, de sneeuw en het vroege donker worden zijn er verschillende leden toch komen sporten. Ik wil graag al mijn leden bedanken.” Ook bij CrossFitMeierijstad ervaren ze de steun als hartverwarmend. “Het doet ons goed om te zien dat jullie ons blijven steunen. We staan te popelen om jullie weer binnen te mogen ontvangen en er gezellige en professionele lessen van te maken. Houd vol, let op elkaar, maar vooral: blijf gezond!”, besluit een strijdvaardige Van den Broek.

Afbeelding
Afbeelding
Rian van Bommel van Personal Flow.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant