Twee 'Schijndelse' rensters in actie.
Twee 'Schijndelse' rensters in actie.

De ideale springplank voor meiden

Sport Sport 475 keer gelezen

SCHIJNDEL | De allerbeste wielrensters van de wereld komen uit Nederland. Dat is al jaren zo. Toppers als Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten maken de dienst uit. Logischerwijs zorgt dat voor extra populariteit onder jonge meiden. Dat merken ze bij Wielervereniging Schijndel ook. Er is de laatste jaren een flinke toestroom van fietsende meisjes en dames op gang gekomen. Sinds drie jaar zet de vereniging er vol op in om hen een goede opleiding te geven, zonder de jongens uit het oog te verliezen. Interim-voorzitter Antoine van Heertum is trots op deze ontwikkeling en daarmee spreekt hij namens de hele vereniging.

Door: Jeroen van de Sande

De verdeling tussen jongens en meisjes in het wielrennen is de laatste jaren veranderd. Heel af en toe zag je een paardenstaart bungelen, maar dat aantal is erg toegenomen. Inmiddels fietsen er 41 meiden vanaf 14 jaar bij de Schijndelse wielerclub. Ook nog eens 10 á 15 bij de jongste jeugd. “Soms melden ze zich al heel jong. Dat denk ik ‘oef!’ Het geeft ons geen problemen natuurlijk, maar wel nieuwe uitdagingen”, doelt Antoine op de structuur van de club, die zich anders is gaan vormen. Wielervereniging Schijndel heeft
zich daarin snel ontwikkeld.

Vaster op de kaart
“Als je meisjes krijgt met talent wil je die ook wat bieden. Vroeger was het niet gek als een grietje van 15 ergens anders ging fietsen als ze bij ons alleen tussen de jongens reed. Een jaar of drie geleden dachten we: ‘We moeten aanhaken om ze hier te houden.’ Dat betekende dus ook meer investeren. Er komt veel bij kijken; een trainer, een ploegleider, een extra auto. Je moet wat te bieden hebben. We formeerden bij de nieuweling-meisjes (14 tot en met 16 jaar, U17 genoemd) een team. Die voegden we in gecombineerde wedstrijden samen met junioren vrouwen (U19). Dat was te behappen met één ploegleider.” Talenten als Femke Gerritsen en Elise Uijen sprongen er direct uit. Zo won Femke een Nederlandse titel op de weg. Dat zette Wielervereniging Schijndel nog vaster op de kaart.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant