Foto: voorzitter stichting fairtradegemeente Meierijstad reikt een fairtrade vignet uit aan Joep van Giersbergen, een van de vrijwilligers van Dierenpark De Beemd. Links op de foto Miranda van Gerwen, voorzitter van de stichting Dier, Mens en Natuur Meierijstad.
Foto: voorzitter stichting fairtradegemeente Meierijstad reikt een fairtrade vignet uit aan Joep van Giersbergen, een van de vrijwilligers van Dierenpark De Beemd. Links op de foto Miranda van Gerwen, voorzitter van de stichting Dier, Mens en Natuur Meierijstad.

Verlenging van titel Meierijstad Fairtrade Gemeente

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 222 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ruim 2 jaar geleden was Meierijstad de 87-ste gemeente in Nederland die de titel Fairtrade Gemeente behaalde. Deze titel laat zien dat niet alleen het gemeentebestuur Fairtrade belangrijk vindt, maar vooral ook dat veel inwoners, winkels, horeca, bedrijven, verenigingen en instellingen Fairtrade een warm hart toedragen. Maar een Fairtrade gemeente blijf je niet zomaar. De jury van Stichting Fairtrade Gemeente Nederland beoordeelt om de 2 jaar of de gemeente en de werkgroep in die gemeente zich nog steeds inzetten om Fairtrade onder de aandacht te brengen van de inwoners. De werkgroep moet o.a. ook een lijst kunnen tonen met nieuwe Fairtrade en/of MVO deelnemers. Op 1 juli 2021 moet de lijst weer helemaal up-to-date zijn!

Iedereen kan een steentje bijdragen

Elke consument kan zijn invloed gebruiken door producten te kopen met het Fairtrade label, ook wel het Max Havelaar keurmerk genoemd. En er is meer dan alleen koffie en thee! Zie www.fairtradenederland.nl. Een werknemer kan het op zijn werk aankaarten om te bevorderen dat er fairtrade koffie en thee wordt geschonken. Bedrijven, winkels en maatschappelijke organisaties (bv. scholen en verenigingen) die fairtrade koffie en thee schenken in de kantine komen in aanmerking voor het Fairtrade-vignet. Dit vignet is er ook voor winkels die een aantal fairtrade producten verkopen. Cafés komen met 2 fairtrade drankjes op de kaart in aanmerking en restaurants moeten daarvoor 2 drankjes en 2 andere fairtrade producten gebruiken. Dat kunnen ook ingrediënten zijn. Overigens is iedereen die interesse heeft om als vrijwilliger actief te zijn in de werkgroep Fairtrade Meierijstad van harte welkom. 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen telt mee

MVO-ers ondernemen met respect voor mens en milieu. Door bv. biologische teelt, of verkoop van gebruikte materialen dragen zij bij aan een duurzamere, betere wereld. Alle reden om deze MVO-ers mee te tellen voor het verlengen van genoemde titel. Recent is Streekwinkel ‘t Dommeldal toegevoegd aan de lijst met MVO-deelnemers. Ook heeft hertenpark De Beemd een fairtrade erkenning ontvangen (Zie foto). De stichting Dier, Mens en Natuur beheert alle dierenparken in Meierijstad en heeft de ambitie om alle parken fairtrade te maken. De Beemd is alweer het 4e park dat aansluit!

Wilt u meer weten over Fairtrade- en/of MVO- deelnemer worden mail dan voor meer informatie naar fairtrademeierijstad@gmail.com

Fairtrade week 8 t/m 16 mei

Twee keer per jaar wordt landelijk een fairtrade week gehouden. In die week schenken we normaal volop aandacht aan fairtrade in de vorm van een bijeenkomst of activiteit. Vanwege de coronamaatregelen heeft de werkgroep ook komende week geen activiteit. In de supermarkten is er wel volop aandacht voor fairtrade, vaak hebben de meeste supermarkten fairtrade producten in de aanbieding. Onze slogan: Koop lokale producten en als het van ver moet komen, kies voor fairtrade!

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant