Werkzaamheden om hydraulische paaltjes te plaatsen.
Werkzaamheden om hydraulische paaltjes te plaatsen. Foto: Bas Ulehake

Veilig winkelen in Schijndel

Verkeer 2.974 keer gelezen

SCHIJNDEL | In het centrum van Schijndel zetten ondernemers zich gezamenlijk in voor een veiliger winkelgebied. Samen met het Project Veilig Ondernemen (PVO), de gemeente Meierijstad en het Centrummanagement, gaan ze aan de slag om het centrum een veiligere winkelomgeving te maken. Deze inspanningen richten zich op onder andere diefstalpreventie in winkels, de bescherming van eigendommen van klanten en de verkeersveiligheid van het winkelend publiek.

Een van de voorgestelde maatregelen is de implementatie van winkel- en centrumverboden, ondersteund door de mogelijkheid om boetes op te leggen. Deze boetes, die kunnen oplopen tot 183 euro, zijn bedoeld als afschrikmiddel voor potentiële dieven.

Gebiedsverbod
“Als iemand wordt gepakt, dan wordt de politie ingelicht en de persoon meegenomen naar het bureau. Daar wordt een winkelverbod uitgedeeld. Bij een winkelverbod wordt een officieel document opgesteld, inclusief een foto. Deze foto wordt vervolgens achter de kassa opgehangen, zodat het personeel weet wie er een verbod heeft. Mocht de dief toch nog meerdere plekken bezoeken, dan is er de mogelijkheid om een centrumverbod uit te vaardigen. Daarnaast zijn we met het centrummanagement, PVO en de gemeente Meierijstad bezig om het winkelpersoneel op te leiden in het herkennen van onverwacht gedrag”, aldus centrummanager Harrie van Herpen.

E-bikes
De externe focus ligt voornamelijk op de diefstal van e-bikes, een groeiend probleem in het centrum. “Op dit moment worden er gemiddeld ongeveer 2,1 elektrische fietsen per maand gestolen in het centrum van Schijndel”, vertelt Harrie. Door middel van een zogenaamde ‘schouw’ hebben lokale handhavers en ondernemers de veiligheidssituatie geëvalueerd en gekeken waar het meeste resultaat te behalen valt. Interessant genoeg toonde een inspectie van de beschikbare fietsenrekken aan dat slechts een klein percentage van de e-bikes daadwerkelijk wordt vastgemaakt aan de metalen rekken, ook wel ‘nietjes’ genoemd. Dit onderstreept de noodzaak van bewustwording bij fietsbezitters over het belang van goede beveiliging van hun eigen fiets. “Tijdens de schouw werd duidelijk dat slechts zes van de honderd fietsen op de juiste manier vastgezet waren. Als directe actie om deze bewustwording te verhogen, plannen de ondernemers informatieve hangertjes aan fietsen in het centrum te bevestigen. Dit initiatief, dat deze maand van start gaat, heeft als doel consumenten te informeren over de risico’s en te wijzen op het belang van goed vastzetten”, aldus de centrummanager.

Op dit moment worden er gemiddeld ongeveer 2,1 elektrische fietsen per maand gestolen

Veilig winkelen
Al enige tijd is het voor automobilisten en scooterrijders niet meer toegestaan om door het centrum te rijden. Het winkelgebied van Schijndel is zo ingericht dat enkel bevoorradend verkeer en invalidevoertuigen het centrum mogen betreden. Daarbij mogen zij het gebied alleen nog maar binnenkomen via de Vicaris van Alphenstraat, bij de Servatiuskerk, waar de hydraulische paaltjes weer geactiveerd zullen worden. “We merken dat er nog te veel verkeer door het centrum rijdt dat daar niet hoeft te komen, en dat bovendien te hard rijdt”, vertelt de bezorgde centrummanager. “Ondanks meerdere handhavingsacties blijft er te veel verkeer komen. Twee jaar geleden is al met de gemeente besproken dat er hydraulische paaltjes geplaatst gaan worden op de hoek bij de Kloosterstraat en op de hoek met de Kluisstraat. Hierdoor is het inrijden van die kant niet meer mogelijk, maar uitrijden wel. Met de wachttijd voor de paaltjes hopen we het binnenrijden van het centrum te ontmoedigen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart”, besluit de centrummanager.

Werkzaamheden om hydraulische paaltjes te plaatsen.
Werkzaamheden om hydraulische paaltjes te plaatsen.
Werkzaamheden om hydraulische paaltjes te plaatsen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant