Pete Uptegrove pakte de overwinning.
Pete Uptegrove pakte de overwinning. Foto:

Pete Uptegrove wint Arno Wallaard Memorial

Sport 434 keer gelezen

SCHIJNDEL / MEERKERK | Op zaterdag 13 april werd er in en rondom Meerkerk in de provincie Utrecht de 16de Arno Wallaard Memorial, een UCI 1.2 wedstrijd voor elite- en belofte-mannen verreden. Deze klassieker met start en finish in Meerkerk zou gaan over een afstand van 188.1 kilometer.

Twee ernstige valpartijen in het begin van de wedstrijd noopten de organisatie tot het neutraliseren van de wedstrijd. De renners reden gezamenlijk naar Meerkerk alwaar, nadat er weer genoeg medische begeleiding beschikbaar was, de koers weer hervat werd met nog zo’n 80 kilometer te gaan. Er ontvouwde een mooie strijd waarbij het peloton in stukken viel en groep van 25 renners voorop kwam. Maar op de plaatselijke omloop groeide deze groep weer tot zo’n 50 renners waarna er 6 renners wegreden. Bij deze 6 renners zat Pete Uptegrove. Pete, die al sinds categorie 1 lid is van onze vereniging en dit jaar uitkomt voor het clubteam van Monda Vakantieparken – IJsselstreek, reed een dijk van een finale. Plaatselijk favoriet Jens van den Dool plaatste een demarrage met nog zo’n 2 kilometer te gaan en leek op weg naar de zege. Maar dat was buiten Pete gerekend want die deed een ouderwetse erop en d’r over. Hij achterhaalde Van den Dool en reed solo naar de eindstreep in Meerkerk. Daarmee was zijn eerste overwinning bij de elite-renners een feit. Bij de achtervolgers legde Thom van Herwaarden (VolkerWessels Cycling Team) beslag op een 32ste plaats. Tijn Louwerensen, ploeggenoot van Pete, eindigde als 49ste op 26 seconden.

Eerder op die zaterdag werd tijdens de Arno Wallaard Memorial een wedstrijd in het kader van de topcompetitie voor junioren, vanuit Meerkerk verreden. Na 111 kilometer koers tegen bijna 46 km/u gemiddeld reed Niels Hanegraaf in de pelotonsprint naar een 19e plaats. Bram Vugts volgde met een 37e plaats. Hij werd gevolgd door Bas van Heeswijk die als 39e over de finish kwam. Sven van Wijgerden en Thijs Dahler werden 57e en 77e.

Putte

Op zondag 14 april werd de Ronde van Putte verreden door nieuwelingen en junioren. In de wedstrijd voor nieuwelingen jongens reed Jason van de Beeten naar een 10e plaats. In datzelfde peloton reden Bart Bijnen en Jaap van der Linden naar een 15e en 16e plaats. Cas Metten, Lars Broeren en Andries Knapen kwamen als 38e, 40e en 43e over de finish. Bas van Heeswijk stond na de wedstrijd voor junioren op het podium, aangezien hij in de kopgroep van drie naar een 2e plaats reed. Ook pakte hij de leidersprijs. Lucas Demuyt en Ties Verbruggen reden in de pelotonsprint naar een 9e en 13e plaats. Daan van Rooij werd in datzelfde peloton 20e. Mendo van Leeuwen en Luuk van Schipstal werden als 28e en 30e geklasseerd.

Terheijden

Op zondag 14 april stonden de amateurs aan de start van de tweede BWF, welke in Terheijden verreden werd. Luuk Sillekens reed al vroeg in de koers weg met twee andere renners, waarvan een van hen het later voor gezien hield. Luuk wist, mede door mooi ploegenspel van zijn ploeggenoten, met zijn medevluchter weg te blijven en zo naar een overwinning te rijden.

In het peloton reed Bram Dahler naar een 13e plaats. Joris de Mönnink en Nick Riddy volgden hem in datzelfde peloton op een 19e en 25e plaats. Stijn Peters werd als 35e geklasseerd. Jos van der Heijden moest de wedstrijd wegens materiaalpech helaas vroegtijdig staken.

Amstel Gold Race Ladies edition

Op zondag 14 april werd in Limburg de 10de Amstel Gold Race Ladies Edition verreden. In deze WorldTour klassieker stonden enkele leden van WV Schijndel aan het vertrek. Als eerste zagen we Anne Knijnenburg (VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team) die in de aanval ging. Zijn hield lang stand maar werd na zo’n 50 kilometer wedstrijd gegrepen door het peloton. Vlak hierna werd de wedstrijd stilgelegd omdat een motoragent van de begeleidende politie eenheid een ongeluk gehad had op een ander gedeelte van het parcours. Na een oponthoud werden de rensters terug naar de start geleid en werd de wedstrijd weer hervat met nog zo’n 50 kilometer te gaan. We zagen Eline Jansen (VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team) en Fem van Empel (Visma - Lease a bike) in de finale nog goed voorin het peloton. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Marianne Vos voor Lorena Wiebes die door een vroegtijdig zegegebaar nog Vos langszij zag komen. Fem eindigde als 25ste op 26 seconden van haar ploeggenote Vos. Eline werd 28ste. Anne werd 86ste op 3:28 min. terwijl Elise Uijen na veel ondersteunend werk als 104de eindigde op 4:46 min.

Brabantse Pijl(B)

Op woensdag 10 april werd er in België de UCI 1.Pro klassieker voor vrouwen, de Brabantse Pijl verreden. De wedstrijd ging van Sint-Kwintens-Lennik naar Overijse over 134.9 kilometer. Na diverse schermutselingen kwamen uiteindelijk de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Nederlandse Demi Vollering aan de leiding. Maar Longo Borghini was zo sterk dat zij in de slotfase nog wegreed van Vollering. Achter deze twee rensters ontstond er een achtervolgende groep van ruim 40 rensters. En in deze groep reed Femke Gerritse een sterke wedstrijd. De SD Worx - Protime teamgenote van Vollering controleerde mee de koers en sprintte uiteindelijk op 1:06 min. van de winnares naar een zeer mooie 4de plaats. Een andere renster van WV Schijndel, Laura Molenaar, eindigde uiteindelijk net achter de eerste grote groep. De renster uitkomend voor het VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team eindigde als 47ste op 1:47 min. van Longo Borghini. Scarlett Souren legde in een groep op 6:38 min. beslag op een 64ste plaats. Bij Scarlett in de groep zat ook haar VolkerWessels ploeggenote Anne Knijnenburg die als 71ste eindigde.

Burst(B)

In het Belgische Burst, gemeente Erpe-Mere werd er op zaterdag 13 april een nationale wedstrijd voor vrouwen verreden. Er stonden 120 elite-, belofte- en junior-vrouwen aan het vertrek voor een wedstrijd over 85.2 kilometer. Vier rensters, verdeeld over 2 groepjes van 2, wisten uit de greep van het peloton te blijven. In dit peloton sprintte Sanne van Heel naar een 9de plaats op 2:33 min. van de winnares. Haar zus Lisa werd 21ste in dezelfde tijd. Julia van Bokhoven eindigde als 30ste terwijl Noï Moes als 45ste eindigde.

Veldegem(B)

In het Belgische Veldegem werd op zondag 14 april een gecombineerde wedstrijd voor nieuweling-meisjes en junior-vrouwen verreden. Er stonden 97 rensters aan het vertrek voor een wedstrijd over 68.8 kilometer. Eén renster geraakte hier voorop en zij reed alleen naar de zege toe. In het peloton daarachter sprintte Sara Sonnemans naar een 4de plaats. In de uitslag van de junior-vrouwen eindigde Sara als 3de.

WV Schijndel Jeugd

Zaterdag 13 april reed de jeugd in Oosterhout de Warande Jeugdronde. Pleun Bunning reed bij categorie 2 naar een mooie 2e plaats. Liv Russens werd in deze wedstrijd 6e. In de wedstrijd voor categorie 5 behaalde Florian de Geus na 20 kilometer koers een 6e plaats. Timme van der Pol volgde hem met een 11e plaats. Luuk Honderd werd hier 19e. In de wedstrijd voor categorie 6 reed Mees Bunning naar een 8e plaats. In dezelfde pelotonsprint reden Hebe van Eijndhoven naar een 10e, Puck Bunning naar een 13e, Pierre Tobie naar een 14e en Jasper Gruijtrooij naar een 19e plaats. Wieske Knapen kwam als 23e over de meet. De wedstrijddag werd afgesloten met een wedstrijd voor categorie 7. Pim van der Linden behaalde hier een 8e plaats. Mats van Poppel en Niek van Gasteren werden 13e en 14e. Abe Bol reed naar een 20e plaats.

Op zondag 14 april stond de jeugd aan het vertrek van de GP Leendert van der Born, welke werd verreden op de wielerbaan in Breda. Ties de Koning reed in de wedstrijd voor categorie 1 naar een 5e plaats. Elliot Kuijper werd in de wedstrijd voor categorie 3 20e. In de wedstrijd voor categorie 4 werd Max Hermans na een half uur koers 13e. Timme van der Pol behaalde een 9e plaats in de wedstrijd voor categorie 5. In de wedstrijd voor categorie 6 kwam Hebe van Eijndhoven als 8e over de finish. Tim Hamelink volgde in datzelfde peloton op een 12e plaats. Yinthe van den Heuvel werd als 18e geklasseerd. In de laatste wedstrijd van de dag reed Abe Bol naar een podiumplaats, aangezien hij in de kopgroep als 2e over de finish kwam. Pim van der Linden werd 7e.