Bartho Braat als kapelaan in 'De Moederbanden'.
Bartho Braat als kapelaan in 'De Moederbanden'. Foto: Jos Kaldenhoven

TV-ster in lokale productie

Recreatie en Toerisme 957 keer gelezen

SCHIJNDEL | Bartho Braat, geboren op 17 augustus 1950 in Leiden, is een bekende Nederlandse acteur met een indrukwekkende carrière in film, televisie en theater. Zijn veelzijdige talenten hebben hem geliefd gemaakt bij het Nederlandse publiek. Met zijn karakteristieke verschijning en acteertalent heeft Bartho Braat in tal van Nederlandse producties een blijvende indruk achtergelaten. Een van zijn meest opvallende rollen was die van Jef Alberts in de langlopende en populaire soapserie ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ (GTST). Hij vertolkte deze rol van 1991 tot 2019 en werd daarmee een vertrouwd gezicht voor de Nederlandse tv-kijkers.

Naast zijn succes in de soapwereld heeft Bartho Braat zijn talenten ook op het toneel en in films laten zien. Zijn theaterwerk omvat diverse genres, van komedie tot drama, en hij heeft samengewerkt met vooraanstaande theatergezelschappen. Maar binnenkort is hij ook te zien in een Schijndelse theaterproductie van theatergroep Wildeman genaamd ‘De Moederbanden’. Braat zal hierbij de rol van kapelaan vertolken.

"Leon van Uden, de regisseur van het stuk, heeft mij gevraagd voor de productie. Ik heb eerder twee producties met Leon gedaan, namelijk ‘Toms Magische Speelgoedwinkel’, een familiemusical, en in hetzelfde jaar samen met Ernst Daniel Smit in ‘n Zomer zonder vrouw," legt Bartho de connectie met de Schijndelse productie uit. "Na de vraag van Leon ben ik direct het script gaan lezen en vervolgens ook meteen het boek. Toen dacht ik ‘hier wil ik aan meedoen’. Met een koor erbij en muziek van Bach en Schubert is het gewoon fantastisch."

In het stuk mag de voormalige soapster de rol van kapelaan vertolken, die in het stuk veelvuldig te zien zal zijn. "In een Brabants gezelschap met katholieke Brabanders ga je mij als kapelaan vragen?" was direct mijn vraag. Maar in werkelijkheid was de kapelaan ook een Hollander, legde Leon mij uit. De kapelaan is een van de centrale personen in het stuk. ‘De Moederbanden’ zijn namelijk de opnamen van alle optredens in een gigantisch archief. "Deze opnames zullen ook een belangrijke rol in het stuk spelen," legt de acteur de rol kort uit.

Familietragedie
"Wat mij het meest aanspreekt aan het stuk is dat het een familietragedie is. Maar er zit ook een sociaal protest in tegen de arbeidsomstandigheden uit die tijd. Een van de details bijvoorbeeld is dat als je een minuut te laat kwam, er meteen vijf strafminuten van werden gemaakt. Het was ook nog de tijd dat de directeur en de pastoor het voor het zeggen hadden", aldus Bartho. "Een tijd met veel klassen ongelijkheid." Denk aan Antoon, een van de familieleden, die eigenlijk de slimme jongen was, maar omdat er geen geld was, ging hij niet studeren, maar net als de meeste ging hij naar de kousenfabriek. Daar is hij tot het eind van zijn dagen gebleven. Dat was wel degene, ‘de rooie’, ‘de radicale’, die de baas durfde aan te spreken en die anderen hielp met het invullen van formulieren. Maar iemand die niet de kans heeft gekregen, iets wat vandaag de dag nog steeds actueel is. "Als je dat dan samenpakt, krijg je een beeld van Schijndel hoe dat toentertijd moet zijn geweest," besluit Bartho.

Kaartjes voor deze voorstellingen in het Spectrum te Schijndel zijn nog verkrijgbaar. De voorstellingen op vrijdag 18 en 19 januari zijn inmiddels uitverkocht. Kaartjes voor de overige voorstellingen zijn nog te bestellen via www.theatergroepwildeman.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant