Peter Simons vertelt over het snoeien van bomen. Foto: Bart van Rooij
Peter Simons vertelt over het snoeien van bomen. Foto: Bart van Rooij Foto: Bart van Rooij

NMC strijdt al 50 jaar voor de natuur

Natuur 448 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ze bestaan inmiddels 50 jaar. Hebben een rijke geschiedenis en zijn nog steeds druk met alles wat in Schijndel met natuur en groen te maken heeft. Reden voor een feestje. Maar wel met oog voor de natuur.

Door: Freek Vervoort

In 1974 is het officiële oprichtingsjaar van de club. Een jaar eerder kwam het idee door een zevental Schijndelaren. Vanwege de aanleg van rijksweg N264 nabij het Wijboschbroek. Zij wilden destijds meedenken en de natuur beschermen. Nu, 50 jaar later, is het een club die nog steeds strijdt voor de natuur.

Sinds een maand is er eindelijk ook weer een voorzitter. Iets wat de club al twee jaar niet meer had. Peter Simons is boomverzorger van beroep en is bezig met de bouw van zijn eigen ECO-huis in Wijbosch. “Eigenlijk wilde ik mezelf pas kandidaat stellen als mijn huis klaar was. Maar dat duurt allemaal net iets langer dan verwacht. Nu heb ik toegezegd en ben ik verkozen tot voorzitter. Binnen het bestuur was ik al actief.”

NMC Schijndel houdt zich voor bezig met het behoud van natuur in Schijndel. Ze willen bij de inwoners bewustzijn creëren en de noodzaak en het nut van natuur bij brengen. “Dat doen wij onder andere door onderwijs, educatie en rondleidingen te verzorgen. Daarbij willen wij informatief zijn voor de inwoners van Schijndel,” legt de voorzitter uit.

De club draait momenteel heel goed. De ambitie is om dat vooral vast te houden. Er is een daling geweest, maar met ruim 170 leden mogen ze niet klagen. “Met dit ledenaantal zitten we goed. Ongeveer 80 daarvan zijn erg actief en nemen deel aan alle activiteiten. De overige leden dragen ons een warm hart toe door de jaarlijkse bijdrage. Die zien we een stuk minder.”

Het jubileum gaat zeker gevierd worden. Dat gebeurd met een serie activiteiten door het hele jaar heen, legt Simons uit. “We organiseren van alles. Workshops, wandelingen en excursies. We gaan ook banken plaatsen in ’t Broek waar mensen kunnen rusten tijdens een wandeling. En we plaatsen egelkasten doormiddel van acties. Mensen kunnen dan in de wijk kasten plaatsen om de egels een veilig thuis te geven.”

Het belang van natuur wordt gelukkig ook steeds meer gezien door de gemeente. De druk op het land wordt groter, maar groen in de buurt is toch belangrijker. “Projectontwikkelaars zien groen als blanco. Daar kun je huizen bouwen. Wij zien dat anders. Daarom zijn wij gesprekspartner bij de gemeente. Wij weten precies welk gebied bewoond wordt door uilen bijvoorbeeld. Of waar de nesten van andere dieren zitten.” Op deze manier probeert NMC verbindingszones te creëren om zo de natuur en woonwijken in elkaar over te laten gaan.

Dat alles maakt NMC niet zomaar een vereniging. Het is een club mensen met hart voor flora en fauna. Het belang van natuur inzien en dat over willen dragen naar de rest van Schijndel. “Er is toch niets fijner dan lekker rondlopen in de natuur en de vogeltjes te horen fluiten,” aldus de trotse voorzitter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant