Afbeelding

Ontdekkingstocht op de Vlagheide en Eerdse Bergen

Natuur 434 keer gelezen

Ontdekkingstocht op de Vlagheide en Eerdse Bergen

EERDE | Op zondag 5 mei was de Vlagheide in Veghel het decor voor een boeiende ontdekkingstocht, georganiseerd door acht natuurgidsen in opleiding van IVN Veghel. Met zo’n 40 enthousiaste deelnemers was de wandeling een groot succes, die de aanwezigen meenam door de diverse biotopen van dit unieke gebied.

De route was uitgestippeld langs zeven informatieve posten, elk vertellend over verschillende aspecten van de Vlagheide en de Eerdse Bergen. Deelnemers konden genieten van verhalen over de rijke historie, van het grootschalige heidegebied van weleer tot de rol van het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog en de transformatie van de voormalige vuilstort naar een natuurrijk landschap.

Elke post onthulde unieke flora en fauna. Bij de eerste twee posten ontdekten de wandelaars bijzondere soorten zoals vlinders en vogels die nu de voormalige vuilstortberg bewonen. Vervolgens bracht een bezoek aan een poel inzicht in het leven van salamanders, libellen en sprinkhanen, en de cruciale rol van inheemse bomen in lokale ecosystemen. De tocht ging verder door bosgebied naar de laatst overgebleven heide van Eerde, waarbij aandacht was voor de markante zomereiken, de lokale hagedissen en het heidebeheer door begrazing. Een bijzondere zomereik, symbool van zowel leven als dood, sloot de wandeling af. Deze boom vormt een eigen mini-biotoop, rijk aan rupsen, mosjes, en schimmels. De wandeling, vastgelegd door de fotografen Ton Hermans en Karin Koppen, gaf een fascinerend beeld van de natuurlijke diversiteit van het gebied. De acht natuurgidsen in opleiding, die in juni hun tweejarige opleiding afronden, leverden een fantastische bijdrage aan deze leerrijke dag. Zij ontdekte tijdens hun studie diverse unieke flora en fauna.

In het gebied zijn enkele opmerkelijke ontdekkingen gedaan die de rijke biodiversiteit benadrukken. Onder de vondsten bevinden zich vier verschillende soorten vleermuizen: de grootoorvleermuis, de laatvlieger, de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. Daarnaast is de veldleeuwerik, een vogelsoort die op de rode lijst staat, gespot in zijn broedbiotoop op de berg. Ook is de koninginnepage waargenomen, een bijzondere vlindersoort die specifieke eisen stelt aan de voortplanting. Verder zijn zowel de alpenwatersalamander als de kleine watersalamander aangetroffen, naast de levendbarende hagedis, die eveneens op de rode lijst staat met de status ‘gevoelig’. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van drie soorten kamille op de berg: echte kamille, reukeloze kamille en schijfkamille, die samen het unieke plantenleven in dit gebied verrijken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant