Duncan van Crey grijpt er op los.
Duncan van Crey grijpt er op los.

Actieve Duncan heeft er lol in

Natuur Natuur 793 keer gelezen

SCHIJNDEL | Duncan van Creij (24) woont in Schijndel en is onlangs begonnen met zwerfvuilrapen. Toen hij zich als ZAPper aanmeldde bij de gemeente Meierijstad kreeg hij de tip om de handige app HelemaalGroen te gebruiken. Dat hij kan zien waar hij heeft schoongemaakt motiveert Duncan enorm, het maakt hem tevreden én trots. Zijn aantal gelopen kilometers aflezen vindt hij erg leuk, als hij niet oppast wordt hij nog supergezond...

Grote hobby van Duncan is het fotograferen van dieren. Toen hij babyzwanen tussen plastic zag zwemmen werd hij erg verdrietig, dat zou toch niet mogen. Ook tijdens wandelen en hardlopen zag hij steeds vaker zwerfafval in de bosjes en op het open veld. Vandaar dat hij op zoek is gegaan naar wat hij daar zelf aan zou kunnen doen, zo is het zwerfvuilrapen begonnen. Nu hij zich focust op afval komt hij erachter dat er in zijn buurt veel meer ligt dan hij in de gaten had. Door HelemaalGroen voelt hij zich verbonden met al die anderen in ons land die hetzelfde doen. In één maand raapte hij maar liefst 46 zakken vol. De gemeente gaf hem een grijper, handschoenen en speciale zakken die hij gratis bij de gemeentewerf kan brengen of laten ophalen via de gemeente app. 

Duncan is graag buiten, hij geniet van de fluitende vogels en ziet soms zelfs een wild dier in de buurt van een natuurgebied. Hij heeft mooie ontmoetingen en wordt blij van complimenten. Al doende inspireert hij vast anderen om hetzelfde te gaan doen, alle beetjes helpen immers en waar het schoon is blijft het langer schoon. 

Zo werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl 

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In het hele land zijn inmiddels 13.972 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit.

Gemeente Meierijstad telt nu 146 deelnemers bij HelemaalGroen en is Partner van deze ANBI Stichting. Er is dit jaar tot nu toe 593 kilometer geregistreerd schoongemaakt en daar kan nog best wat bij. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant