Ad Spierings met zijn dierbare herinneringen.
Ad Spierings met zijn dierbare herinneringen. Foto: Bas Ulehake

Het laatste fluitsignaal van Ad Spierings klinkt binnenkort op sportpark ‘De Glorie’

Human Interest 959 keer gelezen

WIJBOSCH | Met een archief en memorabilia waar de Heemkundekring jaloers op is, stapt Ad Spierings (82) de bestuurskamer van WEC binnen. Eenmaal alles uitgestald, vertelt hij vol trots over de vele wedstrijden die hij in zijn lange loopbaan als scheidsrechter gefloten heeft. Maar aan het fluiten komt op 17 maart een einde, dan fluit hij zijn laatste wedstrijd, de derby tussen WEC 35+ en RKSV Schijndel 35+.

“Als ik de blessure aan mijn heup niet had gehad, was ik nog niet gestopt. Maar als ik nu niet stop, dan kan ik misschien ook niet meer gaan wandelen en fietsen. En een operatie om misschien een half jaar door te kunnen gaan, dat ga ik niet doen”, vertelt Ad over de reden van zijn aanstaande afscheid van een jarenlange hobby. “In al die jaren heb ik ook nooit echt moeilijkheden gehad. Ik stond er altijd veel te dichtbij, want ik had ook een hele goede conditie”, lacht hij trots.

Bondsscheidsrechter
Ondanks het grote archief weet Ad niet precies hoeveel wedstrijden hij nu daadwerkelijk gefloten heeft. “Ik ben in 1976 begonnen met fluiten. In de eerste jaren bij het recreatievoetbal, maar daarna vanaf 1982 ook voor de KNVB. Het fluiten begon bij de competitie die ik organiseerde voor de KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd). Daar moest ik zorgen dat er scheidsrechters waren. En als die er niet waren, zeiden ze ‘dan doe je het toch zelf’. Dus toen deed ik het uiteindelijk zelf. In 1982 ben ik de cursus scheidsrechter gaan volgen bij de KNVB, want je moet natuurlijk wel de regels kennen. Dat heb ik uiteindelijk 42 jaar volgehouden.”

‘Dan had Carl Lewis geen schijn van kans tegen mij op de 100 meter sprint’

Carl Lewis
Binnen een half jaar na de start als bondsscheidsrechter bij de KNVB had Ad al een mooi affiche te pakken. De eerste elftallen van Mariaheide tegen DESO. “Het was echt zo’n wedstrijd waarbij de lange bal van de ene naar de andere kant werd gespeeld. Nadat ik al zo’n 5 à 6 keer op en neer was gelopen, zei een van de spelers van DESO: ‘Scheids, loop eens mee’. Waarop ik fluit en zeg, ‘Als ik op die lijn had moeten staan om zelf te beoordelen of het buitenspel was, dan had Carl Lewis geen schijn van kans tegen mij op de 100 meter sprint’. Waarop hij mij aankeek en ik hem moest uitleggen dat het op dat moment de WK sprint was en ik dan wel daar had gestaan en echt niet hier.”

Voetballen
Dat zijn hart bij WEC ligt is natuurlijk niet gek. Antoon Spierings, de vader van Ad, is namelijk medeoprichter van de Wijbosch Eerde Combinatie. Desondanks heeft Ad als voetballer toch nog even zijn geluk beproefd op de Hoevenbraak bij RKSV Schijndel. “Ik ben in ‘51 begonnen bij WEC, toen we in Wijbosch woonden. In ‘57 verhuisden we naar de Hoevenbraak in Schijndel, toen ben ik even bij Schijndel gaan voetballen. Van de b-jeugd tot en met het tweede elftal. Maar eind ‘63 ben ik weer teruggegaan naar WEC.” De voetbalkennis en conditie nam hij mee naar zijn nieuwe passie, waar hij altijd veel plezier aan beleefde.

Tips
Door de jarenlange ervaring als scheidsrechter heeft Ad natuurlijk ook enkele tips voor scheidsrechters. “Blijf goed meelopen met het spel. Wacht ook vooral niet te lang met fluiten. Vooral ook niet de hele tijd er naartoe lopen en met het vingertje wijzen. Je hoeft natuurlijk niet meteen met kaarten te strooien, maar gewoon duidelijk de grenzen stellen van wat niet kan. Belangrijk is hierbij vooral ook de kennis van de regels”, aldus de ervaringsdeskundige. Door de jaren heen heeft de scheidsrechter met regelmaat te maken gekregen met nieuwe spelregels. Denk hierbij aan buitenspel, de terugspeelbal, wissels, de uittrap vanaf de grond, maar ook recentelijk bij de onder 13 het in dribbelen en de ‘self-pass’. “Ik heb mij altijd aan alle regels gehouden en had daar geen moeite mee.”

Bjorn Kuipers
Met zijn tachtigste verjaardag had het bestuur van WEC een bijzonder cadeau geregeld: een videoboodschap van topscheidsrechter Björn Kuipers. Naast hele mooie woorden en waardering voor Ad, had de scheidsrechter nog een speciaal cadeau voor Ad: een gesigneerd scheidsrechters shirt van het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland, mét daarbij een set kaarten.

Maandagploeg
Dat Ad nu stopt als scheidsrechter betekent niet dat ze bij WEC een vrijwilliger minder hebben. Hij zal zichzelf nog steeds in blijven zetten als scheidsrechters coördinator en op de maandag bij de klusploeg. “Ik heb toch tijd genoeg”, zegt hij met een knipoog. “We beginnen natuurlijk met koffie en dan gaan we met de werkzaamheden beginnen. Netten goed hangen, hoekvlaggen opruimen, snoeien en allerlei klusjes die er zijn. Maar we bespreken natuurlijk ook de wedstrijden en wat we anders gedaan zouden hebben.”

De afscheidswedstrijd is op zondag 17 maart tussen WEC 35+1 - Schijndel 35+1. De wedstrijd zal om 10.00 uur afgetrapt worden op sportpark ‘De Glorie’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant