Digitale wijkagent Femke
Digitale wijkagent Femke

Wijkagent Femke: ‘Elk voorkomen slachtoffer is mooi meegenomen’

Human Interest Human Interest 560 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Naast dat het internet een veilige plek is voor mensen om hun verhaal te delen, zit er ook een andere kant aan het digitale tijdperk. Met phishing mails en andere technieken zijn al veel mensen opgelicht. Een van de taken van digitale wijkagent Femke is om mensen te wijzen op deze technieken. Maar er schuilt veel meer achter haar functie.

Femke heeft al enige ervaring bij de politie. Ze werkte 12,5 jaar bij de politie in Eindhoven. Sinds 2019 is ze werkzaam binnen basisteam Meierij Wijkteam Veghel als hoofdagent en sinds maart 2022 als digitaal wijkagent. Deze functie is op het lijf geschreven van de politieagente. “Ik was altijd al veel bezig met internet surveilleren en heb daar ook mooie resultaten mee geboekt”, vertelt Femke. Nog steeds surveilleert ze veel online. “Ik doe ook monitoring en opsporing met digitale bronnen.” Digitaal is een heel breed woord, maar het werk gaat verder dan alleen Google. Het gaat om de kracht en kansen van het internet te vinden én te benutten. Zo monitorde Femke de situatie rondom demonstraties in de Meierij. “Ik kijk naar wat we hier kunnen verwachten, het is dus ook preventief. Daarnaast kijk ik naar wat de tendensen online zijn. Je hebt nu veel helpdeskfraude”, aldus Femke. De digitale wijkagent probeert zoveel mogelijk aanwezig te zijn en richting scholen en ouderenwoningen te gaan om mensen in te lichten over de gevaren online. Dan geeft ze tips over wat je wel en niet moet doen en hoe je bepaalde zaken kan herkennen. “Een taak is dus om te voorkomen dat zij aangifte moeten doen. Elk slachtoffer dat we kunnen voorkomen is mooi meegenomen.”

Daarnaast houdt ze social media in de gaten, onder andere om te kijken of er verboden spullen worden aangeboden. Ook kijkt ze naar waar de jeugd actief is en op welke platformen ze hen kan bereiken op het moment dat er iets is. “We willen als politie toegankelijk zijn. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jongeren kan bereiken, en dat zij weten waar ze ons kunnen bereiken. Daarom coach ik collega’s hoe zij social media in kunnen zetten.” Naast de online taken is Femke nog steeds in de wijk te vinden. Tachtig procent van haar werkuren zet ze zich in als digitale wijkagent en twintig procent zit ze nog in de politieauto.

Femke is te bereiken via Instagram: https://www.instagram.com/digitaal_wijkagent_meierij/ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant