Vlaggen voor het gemeentehuis Meierijstad in Veghel
Vlaggen voor het gemeentehuis Meierijstad in Veghel Foto: Bas Ulehake

Gemeente Meierijstad slachtoffer van CEO-fraude

Gemeentenieuws Gemeentenieuws 1.034 keer gelezen

Meierijstad - Criminelen hebben de gemeente Meierijstad geld afhandig gemaakt door CEO-fraude. Het gaat om een bedrag van 37.200 euro. De criminelen hebben meerdere pogingen gedaan, maar deze zijn niet geslaagd doordat de desbetreffende medewerker om telefonische verificatie heeft gevraagd. Zo is de fraude ontdekt.

De oplichters deden zich voor als hooggeplaatste functionarissen. Zij geven vanuit die hoedanigheid opdracht aan medewerkers financiën tot het uitvoeren van een spoedbetaling. In een reactie laat burgemeester Kees van Rooij het volgende weten: “Criminaliteit is van alle tijden. Iedereen weet dat criminelen op allerlei manieren actief zijn, maar je hoopt dat het je niet persoonlijk zal treffen. Bij CEO-fraude is er sprake van tijdsdruk omdat het bedrag snel overgemaakt moet worden en de nadruk wordt gelegd op het zeer vertrouwelijke karakter van de betaling. Wij betreuren het ten zeerste dat collega’s uit onze organisatie slachtoffer zijn geworden en we bieden hen nazorg.” 

De procedures van de gemeente zijn tegen het licht gehouden en er zijn maatregelen genomen om CEO-fraude te voorkomen. Er is aangifte gedaan en de Bank Nederlandse Gemeenten is in contact met de desbetreffende bank om te onderzoeken of het mogelijk is om het bedrag terug te halen. De schade wordt betaald vanuit de post ‘onvoorzien’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant