Dahliavereniging De Pompon uit Eerde is op 1 mei 1974 opgericht.
Dahliavereniging De Pompon uit Eerde is op 1 mei 1974 opgericht. Foto: Merijn Koelink Photography

Dahliavereniging De Pompon viert jubileum

Algemeen 424 keer gelezen

EERDE | Dahliavereniging De Pompon, vernoemd naar een bijzondere dahliasoort, is op 1 mei 1974 opgericht in Eerde. De vier leden van het eerste uur, Martien van Herpen, Guus de Kinderen, Adriaan van Lieshout en Marinus van Aarle hadden grootse plannen. Naast het kweken van mooie bloemen voor bloemstukken stond ook de samenwerking met andere dahliaverenigingen en het organiseren van excursies, uitwisselingen en tentoonstellingen in het oprichtingsbesluit. Helaas zijn Martien, Guus en Adriaan niet meer onder ons, maar hun nalatenschap leeft nog immer voort in de prachtige tuin die zij hebben helpen creëren. 

Sinds haar oprichting is er veel geïnvesteerd in de vereniging en haar tuin. Een verenigingshuis is gebouwd, een overkapping geplaatst, irrigatie aangelegd en ga zo maar door. Ieder jaar weer wordt er hard gewerkt voor een nieuw dahliaseizoen. Eerst gaat alle aandacht naar het bewerken van de grond. Als daarna eenmaal de knollen en de stekken in de grond zitten, dan is vervolgens alles gericht op het creëren van een mooie bloementuin.
Het hoogtepunt is de jaarlijkse open dag op de derde zondag van september waarin de dahlia’s in vele vormen en kleuren te bewonderen zijn.  

Zestig leden
Momenteel telt de dahliavereniging zo’n zestig leden, die een eigen tuin hebben of steunend lid zijn. Vanaf april tot en met oktober zijn velen van hen op woensdagavond op de tuin te vinden. Dan wordt er, na het verrichten van de nodige handarbeid, samen koffie en thee gedronken, mét iets lekkers. Want gezelligheid hoort er zeker bij, laten ze bij de dahliavereniging weten.
Het bestuur van de vereniging, bestaande uit Marinus van Aarle, Mildred Koenen, Doortje van Stiphout en Ad Vissers, zorgt er al vele jaren voor dat alles vanaf de start van het nieuwe jaar tot en met de afsluiting in december in goede banen verloopt.

Dahlia Kampioenschappen
2024 is een bijzonder jaar want de dahliavereniging bestaat vijftig jaar. “Dat moet natuurlijk gevierd worden. Met de leden, maar de vereniging wil dit óók graag met u vieren. Op het moment dat de tuin op zijn mooist is: de open dag op zondag 15 september, met speciale activiteiten in en rondom de dahliatuin. Want er staat meer te gebeuren. In hetzelfde weekend in september vinden namelijk in Eerde ook de officiële Nederlandse Dahlia Kampioenschappen plaats. Dahliavereniging de Pompon is trots dat zij aan dit evenement mag bijdragen. Kwekers en dahliaverenigingen uit heel Nederland stellen hun kunsten tentoon. De winnende creaties en veel ander pracht en praal zijn vervolgens op zaterdag 14 en zondag 15 september te bewonderen”, meldt dahliavereniging de Pompon.

Kortom, een bloemrijk én feestelijk weekend in september in Eerde is in aantocht. Te zijner tijd wordt hier meer informatie over gepubliceerd. Dahliavereniging de Pompon kijkt ernaar uit om geïnteresseerden te mogen verwelkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant