Willem Wouters en de Canadese documentairemaker Jason Loftus.
Willem Wouters en de Canadese documentairemaker Jason Loftus. Foto: Keetels

Documentairefestival Beholders: wat moet je zien?

Algemeen 484 keer gelezen

SCHIJNDEL | Tijdens Beholders; documentary dialogues in Meierijstad worden er in vijf dagen ruim 25 documentaires vertoond. Het internationale documentairefestival begint woensdag 4 oktober en duurt tot en met zondag 8 oktober. Op verschillende locaties in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn er tal van documentaires te bekijken. Wij vroegen de programmeurs van Beholders naar drie aanraders in Schijndel.

The Thief Collector

Programmeur Willem Wouters: “Wat gebeurt er als kunstverzamelaars hun fantasie de vrije loop laten? Die vraag staat centraal in deze documentaire, die op veel manieren een unieke true crime-documentaire is. Eén van de meest waardevolle schilderijen van de twintigste eeuw – Woman-Ochre van Willem de Kooning - verdween in 1985 toen het uit zijn lijst gesneden werd in een museum in Arizona. Jarenlang was het onvindbaar. Tot het schilderij van 160 miljoen meer dan dertig jaar later in het huis bleek te hangen van Jerry en Rita. Een getrouwd stel dat ondertussen overleden was. De dieven bleken geen geharde criminelen, maar zachtaardige mensen met een uit de hand gelopen obsessie. Hoe valt hun criminele daad te rijmen met hun zachtaardige leven? Een film waarbij je blijft zitten met een grote glimlach.”

Zaterdag 7 oktober, 20.30 uur, Het Gasthuis.

Stella

Programmeur Ellen Kooijmans: “Aanstekelijke film over de jonge, opgetogen en trotse Napolitaanse pizzabakker Ciro Oliva. Deze pizza-chef mikt er vol overgave op om als eerste pizzaiolo ooit te worden bekroond met een prestigieuze Michelin-ster. De Michelin-gids staat erom bekend een van de meest invloedrijke instituten in de gastronomie te zijn, maar ook geheimzinnig en kritisch. Ciro’s uitdaging om zijn restaurant Concettina ai Tre Santi op sterrenniveau te krijgen is dan ook helemaal niet eenvoudig. Terwijl Ciro en zijn toegewijde personeel hard werken, hebben de opgewekte klanten van Concettina ai Tre Santi de tijd van hun leven. De passie en het enthousiasme van deze pizza-chef spatten van het scherm en dat is heerlijk! Het is dat we zelf geen sterren uitdelen…”

Zaterdag 7 oktober, 15.30 uur, Het Gasthuis.

Dag Ma

Programmeur Willem Wouters: “Dag Ma is een erg trage film, waar je echt even voor moet gaan zitten. Maar als je dat eenmaal doet, kun je er niet onderuit hoe ontzettend goed deze film is! Dag Ma is een intieme documentaire over het leven van moeder Irene (103) en dochter Yvette (62). Omdat Yvette een mentale beperking heeft, mag ze samen met haar bejaarde moeder in het woonzorgcentrum wonen. Maar de gevorderde leeftijd van Irene roept onvermijdelijk vragen op wat er met Yvette moet gebeuren wanneer haar moeder sterft. Soms heerlijk schalks, soms intens ontroerend, schildert dit intieme portret een unieke moeder-dochter relatie vol liefde, tederheid en familievreugde. Ook in de latere fase van het leven.”

Vrijdag 6 oktober, 20.30 uur, Casa del Arte.

Waarom moeten mensen een bezoekje brengen aan Beholders?
Programmeur Frits Buijs: “Bij Beholders vind je een gezonde dosis blikverruiming, goede gesprekken en een toffe sfeer. De perfecte combinatie van diepgang en een gezellige avond uit! Ons uitgangspunt is dat je naar ons festival komt om sámen een film te beleven en er na afloop een goed gesprek over te voeren. Iedere film is zorgvuldig door ons gekozen en ze hebben allemaal hun eigen charme. Laat je inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen!”

Naast deze drie films, zijn ook Feitelijk Maar Niet Objectief, Kampong Lunetten en A Bunch of Amateurs te zien in Schijndel tijdens Beholders. Meer informatie en het complete programma zijn te vinden op: www.beholders.nl. Beholders begint woensdag 4 oktober om 20.30 uur in de Blauwe Kei met de film A Pink Moon Comes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant