Senioren tevreden over bereikbaarheid en veiligheid
Senioren tevreden over bereikbaarheid en veiligheid

Senioren tevreden over bereikbaarheid en veiligheid

Algemeen 113 keer gelezen

SCHIJNDEL | De meeste 55-plussers vinden dat hun wijk (redelijk) goed bereikbaar is en ook qua veiligheid scoren alle Schijndelse wijken een voldoende. Op Boschweg Zuidwest vindt 34 procent van de senioren dat er onvoldoende winkels zijn voor de dagelijkse boodschappen. In Boschweg Noordoost ligt dat percentage iets lager namelijk op: 23 procent. Dit is terug te lezen in de Quickscan Vitaal wonen voor senioren uitgevoerd door Sanne de Jong namens de gemeente Meierijstad. 

De Quickscan Vitaal wonen voor senioren geeft de stand van zaken in Meierijstad weer rondom het thema wonen-welzijn-zorg (WWZ) voor ouderen. Het rapport kan worden gebruikt als gesprekstool en /of instrument om per wijk (een ambitieniveau) te bepalen wat gedaan moet worden om genoeg ouderen in Meierijstad, nu en in de toekomst, vitaal te laten wonen.

‘Wijk niet uit’
In Hoevenbraak-Hulzebraak vindt 51 procent van de 55-plussers dat er onvoldoende winkels zijn voor de dagelijkse boodschappen. De Wijkraad is het daar niet helemaal mee eens: ‘De voorzieningen verdwijnen wel steeds meer. Maar in principe hoeven ouderen nu de wijk niet uit. Er zijn genoeg voorzieningen’. Op het Plein, het centrum in De Borne en Hopstraat zijn er genoeg winkels voorhanden. Wat wel opvalt is dat ouderen in alle wijken wat sociale voorzieningen missen. Op de meeste locaties ligt dat percentage rond de 20 procent. Op Plein in Schijndel vindt echter 37 procent van de 55-plussers dat er onvoldoende sociale voorzieningen zijn voor ouderen.

Het rapport en de bijbehorende factsheets van de Quickscan Vitaal wonen voor senioren zijn terug te vinden op de website van de gemeente. 

Gedurende het opstellen van de Quickscan Vitaal wonen voor senioren is inbreng opgehaald bij:
- De Seniorenraad: De seniorenraad is met een brede afvaardiging betrokken geweest bij de ontwikkeling van de quickscan.
- Dorps- en wijkraden: 15 van de 18 wijk- en dorpsraden zijn in december 2020 en januari 2021 geïnterviewd voor het ophalen van input over het onderwerp vitaal wonen voor senioren.
- Adviesraad Sociaal Domein (ASD): begin april 2021 heeft de ASD uitgebreide input geleverd op de eerste conceptversie.
- Woningcorporaties Woonmeij, Area en BrabantWonen: aan de woningcorporaties is half april 2021 de conceptversie van de quickscan gepresenteerd en was er mogelijkheid om input te leveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant