De Kajuit
De Kajuit Foto: Bas Ulehake

Woningbouw op plek van de Kajuit

Woningbouw 1.408 keer gelezen

SCHIJNDEL | Een nieuwbouwplan zorgt altijd voor meningen en discussie. Woningcorporaties hebben plannen, maar hoe reageert een buurt daarop? Om deze discussie naar elkaar toe te brengen had Woonmeij op 19 maart een inloopavond georganiseerd. De bewoners rondom ‘de Kajuit’ waren uitgenodigd voor de presentatie van de plannen.

Door: Freek Vervoort

Sociaal cultureel centrum de Kajuit aan de Houtstraat gaat plat. Dit omdat er een nieuw cultureel centrum in aanbouw is. De bewoners aan de voorkant van het gebouw hadden om deze reden ideeën geopperd richting gemeente en Woonmeij. Door middel van twaalf woningen denken zij een mooie invulling gevonden te hebben. “Het initiatief kwam van de buurtbewoners. Natuurlijk snappen wij dat er vragen zijn vanuit de buurt. Wij willen alles in overleg doen, daarom organiseren we deze avond,” vertelt de communicatieadviseur van Woonmeij. 

Achterin de zaal stonden de plannen uitgebreid op papier. De Kajuit stond goed vol en doorlopend werden de plannen gepresenteerd. Rob Gloudemans is projectmanager vastgoed en was aanwezig om de plannen uit te leggen. “Aan de voorzijde, waar nu de Kajuit staat, komen zes woningen. Levensloopbestendige woningen noemen ze dat. Aan de achterzijde komen zes appartementen. Niet hoger dan een normale woning, dus een meter of zes. Het speeltuintje verdwijnt daarom en wordt verplaatst naar het nieuwe wijkgebouw.” Vooral de zes appartementen zorgden voor gefronste wenkbrauwen. De discussie laaide daarom op: “Wij wonen net een aantal maanden hier. We kijken nu uit op een speeltuin met bomen. Dat verandert straks in een grote muur”, roept een van de omwonenden. “Ja. En waarom moet er dan hier gebouwd worden? Er zijn zoveel plekken in Schijndel waar ruimte genoeg is!” voegt een ander daar aan toe. Dat laatste werd door Rob meteen gepareerd. “Als er locaties zijn, schrijf ze alsjeblieft op. Dan kunnen wij bekijken wat de mogelijkheden zijn. Daarbij is een woningcorporatie er voor dit soort projecten. Om te zorgen dat de woningnood verminderd wordt.” 

Buurtbewoners kregen de kans al hun ongenoegen, ideeën en klachten op te schrijven. Deze worden besproken en meegenomen door Woonmeij. De schop gaat voorlopig ook nog niet in de grond. “Nee, we willen eerst zorgen dat alles goed is uitgewerkt en de buurt er vrede mee heeft. Met alle vergunningen die we aan moeten vragen zijn we zo een jaar verder. De gemeente staat er in ieder geval wel positief tegenover,” aldus Gloudemans. 

De avond was druk maar rustig verlopen. “Wij organiseren regelmatig dit soort bijeenkomsten, hier is allemaal erg gemoedelijk. Natuurlijk snappen wij ook wel dat mensen hier een mening over hebben. Voor sommige is het toch min of meer de achtertuin,” aldus de reactie van de organisatie. Als alle opmerkingen vanuit de buurt zijn doorgenomen, komt Woonmeij wederom met een plan. De buurt wordt doormiddel van mailing op de hoogte gehouden. Als het nodig is zal er weer een nieuwe bijeenkomst georganiseerd worden.

De Kajuit
Afbeelding
De Kajuit
Schetstekeningen nieuwbouw
De Kajuit
De Kajuit
De Kajuit
De Kajuit
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant