Jonge judoka’s trainen voor het eerst sinds december weer op de vertrouwde mat van Budoclub Schijndel onder toeziend oog van hun trainers.
Jonge judoka’s trainen voor het eerst sinds december weer op de vertrouwde mat van Budoclub Schijndel onder toeziend oog van hun trainers. Cis van Pinxteren

Sportclubs en sportscholen weer open: was de nood hoog?

Sport Sport 839 keer gelezen

SCHIJNDEL | Buiten sporten in teams van maximaal dertig personen mag weer sinds 19 mei, evenals sportscholen die na maanden weer open zijn. Hoe gaat dat en was de nood erg hoog? 

Door: Cis van Pinxteren.

De Schijndelse vestiging van sportschool Happy Bodies opende in december, maar moest na twee weken alweer dicht vanwege de lockdown. “Het is wel gek dat je elkaar net leert kennen en moet sluiten. We gaven als alternatief tijdelijk de afgelopen maanden buiten les op de parkeerplaats en hadden live workouts via Facebook”, aldus clubmanager Lisanne Bijnen. Alternatieven die blessuregevoeliger zijn dan binnensporten achter de Milon cirkelapparaten. In de locatie van Happy Bodies staan 12 van die apparaten, op anderhalve meter afstand, waar zwoegende, zwetende fanatiekelingen zich inspannen. Na de oefening vegen ze zelf met een desinfecterend doekje de Milon cirkel schoon, datzelfde gebeurt bij de sportschool Mango Health & Fitness. Meer dan dertig personen komen top op heden niet bij de sportscholen. “Mensen blijven hoogstens drie kwartier of een uurtje binnen, dus het loopt lekker door”, verklaart Bijnen.

Coronakilo’s
Het aantal afmeldingen van Happy Bodies leden lijkt mee te vallen. “Het aantal afvallers is niet hoger. We merken wel dat we bijna geen nieuwe aanmeldingen kregen. Sommige klanten zijn tot wel vijf kilo aangekomen. Jammer, want afvallen gaat niet iedereen makkelijker af dan aankomen”, vertelt de clubmanager. De sportschool van Mango Health & Fitness kampt met meer afmeldingen, 35 procent van de leden haakte af. “Het doet pijn, maar ik snap het wel. Lang bleef het onzeker wanneer we weer open mochten”, zegt eigenaar Gerco de Vreede. Buiten fitnessen mag vanaf eind maart, yoga en pilates groepslessen zijn online vanwege het koude weer. Volgens De Vreede blijft de sportschool dankzij het harde werk van z’n team en trouwe klanten overeind.


Happy Bodies clubmanager, Lisanne Bijnen (met mondkapje), helpt klant met instellen Milon cirkel. - Cis van Pinxteren

Contactsport judo is binnen
Budoclub Schijndel heeft van december tot en met afgelopen vrijdag niet kunnen judoën in de eigen binnenruimte. De judoka’s kunnen wel vanaf begin maart enkele malen buiten hun ding doen, het gilde Sint-Catharina en Barbara stelt haar velden daarvoor beschikbaar. Desondanks blijft dat buiten judoën wennen, bovendien komt slechts vijftig procent van de jeugdleden trainen. “Judo is toch op blote voeten stoeien, rollen en vallen binnen. Om te vallen heb je zo vijf meter nodig”, vertelt clubvoorzitter Yvonne Broeksteeg. De judoka’s verplaatsen voor buitentrainingen een lichtgewicht mat van 8 bij 5 die twee ton (!) weegt. Judo-junioren mogen nu gelukkig voor de budoclub weer elkaar op de indoormat leggen en gooien, tot en met 17-jarigen keren terug in judopak. “We zijn echt superblij dat we weer rustig hier binnen kunnen trainen”, aldus Broeksteeg. Nu eindelijk judoën weer mag in de eigen ruimte op de vertrouwde mat hoopt de budoclub dat binnenkort weer examens gepland kunnen worden, om een nieuwe slip of band te halen. Publiek mag binnen niet aanwezig zijn, dus het voorlopige plan is om buiten de examens te organiseren rond eind juni. “Het werkt motiverend en geeft binding aan de club.”


Jonge judoka’s trainen voor het eerst sinds december weer op de vertrouwde mat van Budoclub Schijndel onder toeziend oog van hun trainers.  - Cis van Pinxteren

Gekleurde korfbalhesjes
Douchen in kleedkamers mag in geen geval met de huidige versoepelingen. “Onze jeugd traint al vanaf net na de carnaval op de twee velden. Tot Pasen was het binnenseizoen, maar we hebben anders besloten, anders konden ze heel lang niet trainen. De senioren zijn een paar weken geleden op 1,5m afstand gestart met buiten trainen”, vertelt Angelique van Vught, lid jeugdtechnische commissie. Korfbal heeft als grootste voordeel ten opzichte van binnensporten dat het buiten prima te sporten valt. Bij 27-plus senioren spelen ze oefenwedstrijden met gekleurde hesjes. Bijvoorbeeld een oranje en een blauw hesje, dan train je uitsluitend met dat team. KVS’17 wil als hechte familieclub variatie bieden. Naast twee trainingen organiseerde de club eerder al een speldag en komt er een gasttraining aan van de Topfysiotherapie. Het aanbieden van extra activiteiten blijkt nodig. “Je ziet bij veel sportverenigingen dat kinderen zonder wedstrijdplezier twijfelen of ze stoppen met sporten. Om de ‘fun’ erin te houden mogen ze gerust vriendjes en vriendinnetjes meenemen”, aldus Van Vught.


Jeugdige korfballers van KVS’17 trainen hier buiten op gepaste afstand. - KVS ‘17

Happy Bodies clubmanager, Lisanne Bijnen (met mondkapje), helpt klant met instellen Milon cirkel.
Jeugdige korfballers van KVS’17 trainen hier buiten op gepaste afstand.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant