Biergondisch dineren op het hopveld in Schijndel
Biergondisch dineren op het hopveld in Schijndel Foto: Bas Ulehake

Hopoogstfeest Schaapskooi en opening nieuw hopveld

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme 903 keer gelezen

SCHIJNDEL | Zondag 11 september is het jaarlijks hopoogstfeest op de Schaapskooi in Schijndel. Deze dag wordt de Schijndelse hopcultuur uitgedragen. Dit jaar is extra bijzonder omdat het nieuwe hopveld officieel wordt geopend.

Traditioneel wordt de dag om 10.30 uur gestart met een Heilige Mis onder leiding van Pastor Jacques Leo. Tijdens deze openbare mis wordt dank uitgesproken voor de hopoogst.

Na de mis zullen genodigden en aanwezigen naar het nieuwe hopveld gaan. Daar vindt de officiële opening plaats. Dit is het sluitstuk van een omvangrijk project waaraan vele sponsoren (Het Groene Woud, Prins Bernhardfonds, Rabobank, SOS700 en een anonieme sponsor) en professionele partijen (Van Swaay, Van Berkel, Agruniek BV) grote ondersteuning hebben gegeven. Maar ook de vrijwilligers van de Schaapkooi en ’t Hopbelleke hebben enorm veel uren, inzet en moeite gedaan voor het nieuwe hopveld.

Na de officiële opening wordt “de eerste hop” geplukt door Hopplukker 2022 de heer Johan van Gerwen. Tevens zal het Schorsbosser Kabinet de slogan van het Schorsbos’ Carnaval 2023 bekend maken. Na de bekendmaking zal teruggekeerd worden naar de Hop-est waar symbolisch de eerste hop op de droogeest gelegd wordt, dit is op de zolder van de Hop-est.

Tenslotte is het tijd om deze dag te vieren met koffie, een hopbroajke en het nieuwe Skupke bier.

Hoppluk 2022
De hop groeit snel en zoals vele gewassen is het dit jaar vroeg oogsttijd. De hoppluk zal starten op woensdag 31 augustus. Een traditionele klus die circa 3 weken in beslag neemt. Vrijwilligers zullen de hopranken in het hopveld knippen en de ranken in de Vlaamse schuur op lange tafels leggen. Vervolgens worden alle ranken met de hand ontdaan van de hopbellen.

Dit is een bewerkelijke klus, maar ook een leuke, gezellige en leerzame. We vragen geïnteresseerden om zich te melden bij de Schaapskooi om mee te helpen. Deze jaarlijkse oud-Schijndelse traditie is hartstikke leuk om te doen en mee te maken. Voor deelname en tijden kan contact opgenomen worden met Huub Lackamp via 06-52308374 of hlackamp1@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant