Makers van NMC Jos, Mart, Harrie en Leo met buurttuinders Ben, Bert en Peter bij het nieuwe insectenhotel.
Makers van NMC Jos, Mart, Harrie en Leo met buurttuinders Ben, Bert en Peter bij het nieuwe insectenhotel. Foto: NMC

NMC-insectenhotel nieuwe aanwinst in Buurttuin Plein

Natuur Natuur 272 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Natuur- en Milieucentrum Schijndel (NMC) neemt de laatste jaren het voortouw bij de verbetering van de biodiversiteit door bescherming van de onmisbare insecten. Op maandag 14 maart werd al weer het achtste insectenhotel geplaatst nu in de Buurtttuin Plein.

Met de plaatsing van deze grote insectenhotels helpt het NMC de natuur een handje in de strijd om het bestaan. De insecten zijn heel hard nodig om de talloze planten in onze natuur en tuinen te bestuiven. En bestuiving is nodig om te kunnen voortbestaan, om vruchten te kunnen dragen. En daardoor ook heel belangrijk voor de mens. 

Het insectenhotel geeft nestplaats en schuilplaats in stenen sleuven, houten boorgaten, bamboebuisjes, schors, zand en leem. Daardoor is het geschikt voor veel solitaire bijen, hommels, wespjes, lieveheersbeestjes, vlinders. Mensen hebben geen last van deze nuttige diertjes, ze zijn vaak klein en niet geïnteresseerd in mensen, maar doen gewoon hun eigen ding. Bij Buurttuin Plein is een zeer geschikte plek gevonden: De tuinders telen met respect voor de natuur, hebben veel bestuifbare gewassen. Een speciaal bloemenmengsel zal als extra lokker dienst gaan doen. Daarnaast staat het hotel in het zicht van de vele dagelijkse wandelaars en voorbijfietsende scholieren. 

Namens de buurttuinders sprak Peter dan ook zijn dank uit voor deze mooie zinvolle aanwinst van de tuin. De dank gold ook voor het enthousiasme van de makers die met veel inzet en geduld deze forse bouwwerken in elkaar hebben geknutseld. Iets om terecht trots op te zijn. Eind 2022 zullen tien NMC-insectenhotels in het Schijndels landschap te vinden zijn.

Wist u dat iedere bewoner een positieve bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit en de aanwezigheid van insecten? Zoek op internet naar insect vriendelijke tuin en je vind talloze kleine en grote ideeën die kunnen bijdragen aan een natuurvriendelijke omgeving.

Buurttuin Plein is een samenwerking tussen buurtbewoners en gemeente Meierijstad: een tuin voor buurtbewoners uit de wijk Plein onder de slogan: Doe je mee, dan eet je mee. De tuinders zijn wekelijks doorgaans op woensdagochtend aan het werk. Kun je wekelijks wat tijd vrijmaken en houd je van samenwerken, kom dan gerust eens langs.

Uit de krant

Uit de krant