A beautiful shot of the Acropolis citadel in Athens, Greece
A beautiful shot of the Acropolis citadel in Athens, Greece

Zeus uit het oude Griekenland en de moderne tijd

Ingezonden 138 keer gelezen

Zeus is de belangrijkste god van de oude Griekse Olympus. Zijn cultus bestaat nog steeds in het oude Griekenland, zoals blijkt uit de registratie begin 2006 van de Heilige Unie van Helleense Grieken. Deze religieuze organisatie hield in 2007 voor het eerst sinds de dagen van de oude Romeinse staat een heidense ceremonie in het heiligdom van Zeus https://whoiszeus.nl/ de Olympische. Op de site kun je veel nuttige en interessante feiten vinden over de oude Griekse god en leren wie Zeus is. De vormgeving van de site is uitstekend en past bij dit thema.

Waar werd Zeus vereerd?

Gezien de centrale plaats van Zeus in de Griekse mythologie is het niet verwonderlijk dat de god niet alleen op Kreta, de geboorteplaats van de godheid, maar ook op de eilanden Cycladen en Chios werd vereerd. In verschillende delen van Griekenland werd Zeus op verschillende manieren vereerd: ergens werd hij gevierd als de god van huwelijk en gezin, in andere streken als godheid van wet en recht. Maar vaker werd hij gevierd als de god van de donder en de bliksem.

Het heiligdom van de god Zeus staat bij Athene, links van de toren van de oude vesting, waarop de vlag van Griekenland staat. Alleen de marmeren fragmenten van de zuilen en de fundering herinneren er nog aan. In de tijd van het oude Griekenland bevond het heiligdom zich achter het Parthenon, op het hoogste punt van de Akropolis. Het gebied was samen met de tempel van Zeus en het magazijn voor de geschenken omheind.

De oude Grieken eerden de god door een plechtig festival van Dipoli te houden. Het offeraltaar was gevuld met gerst- en tarwekorrels, en het hoofdoffer was een stier. De festivals van Olympias en Nemea werden elk jaar gehouden in de gelijknamige steden. De festiviteiten omvatten wedstrijden tussen atleten. Ook andere feesten ter ere van Zeus werden door de Grieken gehouden.

Het Promethea festival is een moderne reproductie van de oude feesten. Het festival vindt elk jaar plaats op de hellingen van de berg Olympus, waar Zeus en 11 andere oude Griekse goden leefden. Het toont de geschiedenis van het oude Griekenland, en in de marge daarvan debatteren de deelnemers. Folkloristische tradities worden actief nieuw leven ingeblazen - liederen, dansen, koken volgens de recepten van de voorouders. Een integraal onderdeel van het festival is de reconstructie van historische gebeurtenissen en rituelen die gepaard gaan met de toekenning van oude Griekse namen aan degenen die dat wensen.

Waar kan ik Zeus vandaag vinden?

Het beeld van Zeus heeft zijn plaats gevonden in de wereldkunst en -cultuur. De mythische held heeft kunstenaars als Schiavone, Veronese en H. von Balen geïnspireerd. Zijn naam is verbonden met literaire en dramatische werken. De naam van de donderaar wordt actief gebruikt op verschillende gebieden.

Het beeld van Zeus wordt gebruikt in de moderne filmkunst. De wereldvoorraad bestaat uit films waarin Zeus in de hoofd- of bijrol voorkomt:

“Battle of the Titans”, een actie en avontuur in één verhaal, werd uitgebracht in 2010. Perseus daagt de God van het dodenrijk, Hades, uit, die hij de schuld geeft van de dood van zijn geliefden. De voorvader van Hercules leert de waarheid over zijn afkomst. Hij zal leren de kracht waarmee hij is begiftigd van bovenaf te beheersen.

“Wrath of the Titans” - Een decennium is verstreken sinds zijn duel met Crane. De strijd om de macht over de aarde barst met hernieuwde kracht los, met een dodelijke dreiging boven Zeus. Perseus komt achter het kwade plan van Ares en Hades - de wens om de donderaar te doden, die de controle over de planeet al aan het verliezen is.

“Jason en de Argonauten” - De film is gebaseerd op een oude Griekse mythe over Jason en zijn vrienden, die een moeilijke reis ondernemen. Hun doel is het vinden van het Gulden Vlies. Met de steun van Zeus, grijpt Pelius de troon van Thessalië. Aeson, die legaal over Thessalië regeerde, wordt vermoord. Jason is de zoon van de vermoorde heerser. Hij redt de moordenaar van zijn vader zonder de hele waarheid over hem te kennen.

In totaal zijn er meer dan 30 films met Zeus - tekenfilms en speelfilms. In 2020 kwam de serie “Bloed van Zeus” uit, een animatiefilm over hoe de Olympische goden de titanen versloegen. Recht tegenover elkaar in concept en verhaal staat de 4-delige miniserie “Zeus Weapon,” die in 1991 werd uitgebracht. De plot draait om een groep Sovjet-wetenschappers die werken aan een nieuw wapen. De geheime ontwikkeling wordt verondersteld een middel te zijn om de Koude Oorlog met de Verenigde Staten te winnen.

Wat zijn de populairste films met Zeus in de hoofdrol?

Films met Zeus in de hoofdrol zijn gemaakt sinds de komst van de cinema. Daaronder zijn de films die het meest in trek zijn bij het publiek. In 2022 verscheen Thor: Love and Thunder. Hierin is Zeus perfect vertegenwoordigd, wat oprechte interesse wekte bij het publiek.

De nieuwe vertelling is een vervolg op Thor: Ragnarok, dat in 2017 op de schermen verscheen. De nieuwe film is gebaseerd op de stripboeken. Met beroemde filmacteurs Russell Crowe en Natalie Portman in de hoofdrol is Chris Hemsworth, bekend van andere films over Thor, de hoofdrol toebedeeld. “Thor: Love and Thunder” wordt geregisseerd door Taika Waititi.

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant