Zorgboerderij Ons Thuis
Zorgboerderij Ons Thuis Foto: Jos van Nunen

Zorgboerderij ‘Ons Thuis’, kleinschalige dagbesteding waar iedereen zich thuis voelt

Human Interest Op de koffie bij 443 keer gelezen

SCHIJNDEL | Deze keer heb ik het voorrecht om een kijkje te nemen bij de gloednieuwe zorgboerderij ‘Ons Thuis’ in Schijndel. Aankomend bij Langstraat nummer 6A rijd ik de oprit op en word hartelijk ontvangen door Steffie Verhagen, sinds mei de eigenaresse. Ze vraagt me of ik een rondleiding wil. Het regent flink, maar daar smelten we niet van, want al gauw blijkt dat het de moeite waard is om naar buiten te gaan. 

Door: Caroline van der Linden

Naast de sfeervolle ontmoetingsruimte voor de deelnemers is er een groot overdekt terras. Het ziet er heel uitnodigend uit, moet je nagaan als het zonnetje ook nog eens tevoorschijn komt. Hier kunnen de deelnemers heerlijk relaxed genieten van de natuur en de dieren die om de zorgboerderij heen drentelen. De naam van deze zorgboerderij kan ik nu ook helemaal plaatsen, want het is duidelijk dat Steffie met ondersteuning van haar man Stephan hier voor iedereen een gevoel van thuis wil creëren.

We kijken nog wat verder. Terwijl we langs de scharrelende kippen lopen richting het verblijf van de geiten, vertelt ze me over de moestuin, de vijver, allerlei soorten planten en tuinkassen. “We hebben de zorgboerderij zo ingericht dat het uitnodigt om naar buiten te gaan”, vertelt ze.

“De focus ligt hier op wat deelnemers nog wel kunnen en op activiteiten waar de deelnemers plezier aan beleven. Vaak zie ik mensen hier dingen doen, die ze thuis niet meer laten zien.

Zoals je ziet is er hier veel groen en natuur waardoor de buitenomgeving prikkelarm is en de deelnemers rust en ruimte kunnen ervaren. Er is volop keuze uit zinvolle activiteiten, niet alleen het verzorgen van de dieren en het werken in de moestuin, maar ook het spelen van een potje jeu de boules, zelf appelmoes maken, pepernoten bakken of het maken van een gezellige wandeling. Te veel om op te noemen, maar het is vooral van belang dat deelnemers zich hier thuis voelen en ervaren dat ze er nog helemaal bij horen. Er ontstaan leuke contacten en we dragen gezamenlijk zorg voor deze plek.

Het is een kleinschalige dagbesteding op maat, waardoor er ingespeeld kan worden op de behoeften van de deelnemers en zij steeds dezelfde gezichten zien. Ook worden de lijntjes met het thuisfront kort gehouden.” “Soms loop ik hier binnen om een kop koffie te drinken”, vult Stephan aan “en hoor ik mensen zeggen: “Goh, het lijkt wel vakantie, waar heb ik dit aan verdiend”. “Dat is natuurlijk geweldig.

Wanneer deelnemers een indicatie voor vervoer hebben, komen wij hen met onze eigen taxibus ophalen en brengen wij hen ook weer thuis”, vertelt Steffie verder. Goed werk leveren staat hier duidelijk hoog in het vaandel, dat zie je, overal is aan gedacht, alles ziet er spik en span uit en de zorgboerderij is in het bezit van alle kwaliteitseisen.

Steffie werkte ruim dertien jaar als verpleegkundige in het ziekenhuis en heeft daarnaast de nodige opleidingen met betrekking tot dierverzorging. Het zorgdragen voor mens en dier zit dan ook in haar genen en hier komt alles samen. “De zorgboerderij is nu drie dagen in de week open en uiteindelijk zullen we vijf dagen in de week geopend zijn met zestien deelnemers per dag. Het is prachtig werk”, vertelt ze enthousiast. “Hier kan ik echt iets betekenen voor mijn medemens, mantelzorgers ontlasten en ervoor zorgen dat de deelnemers een fijne dag hebben.” Contact opnemen kan via mail: info@zorgboerderijonsthuis.nl of telefonisch via: 06-19032792. Meer informatie is te vinden op: www. zorgboerderijonsthuis.nl, adres: Langstraat 6A in Schijndel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant