Pierre van Amelsvoort (Links) en Maaike Sips-Freriks (Rechts). Foto: Wiek van Lieshout
Pierre van Amelsvoort (Links) en Maaike Sips-Freriks (Rechts). Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Lokale kunstenaars vinden elkaar ondanks tegenstellingen in hun werk in expositie

Human Interest Human Interest Recreatie en toerisme 528 keer gelezen

SCHIJNDEL | Beiden werken ze met de menselijke vorm en proberen ze om in hun werk schoonheid weer te geven, maar dan wel ieder op hun eigen unieke wijze. Beeldend kunstenaars Maaike Sips-Freriks (Sint-Oedenrode) en Pierre van Amelsvoort (Boxtel) exposeren sinds donderdag samen in de tuin van het museum Jan Heestershuis in Schijndel.

Die tegenstellingen tussen hun werk waren een uitdaging bij het inrichten van de expositie, maar geven er ook een extra dimensie aan. Maaike vertelt: “We werken allebei met beelden en naar het menselijk model en creëren graag schoonheid om ons heen, maar ieder op onze eigen manier. Daarom heet de expositie ook Van Schoonheid en Tegenstelling. Op verschillende manieren werken we hetzelfde idee uit. Pierre in hout, ik in brons. Pierre meer abstract, ik realistischer. Hij met kleur, ik met een zachte bronskleur. Het is interessant om die tegenstelling te zien. Je hebt hetzelfde idee in je hoofd maar een heel andere uitwerking. Voor de kijker geeft dat ook leuke afwisseling.” Pierre vult aan: “Bij mij gaat het meer om de houdingen van mensen, Maaike stelt meer bewegingen centraal.” Die tegenstellingen maakten het inrichten van de expositie er echter niet gemakkelijker op. “We zijn er bijna drie dagen mee bezig geweest”, aldus Pierre. “Maar uiteindelijk is het wel gelukt. De werken moeten bij elkaar passen. We hebben de overeenkomsten gezocht, dat moesten we ter plekke uitproberen. Het is mooi geworden, ik ben er trots op.”

Maaike en Pierre vertellen over hoe zij te werk gaan. Ook daar verschillen de twee kunstenaars van elkaar. Terwijl Maaike bijna meteen aan de slag gaat met een sculptuur pakt Pierre eerst zijn schetsboekje erbij. “Ik maak de beelden eerst in een ander materiaal waar gemakkelijk mee te werken is”, vertelt Maaike. “De beelden van deze expositie heb ik oorspronkelijk gemaakt van papier. Om het daarna te vereeuwigen laat ik het in brons gieten. Op de tentoonstelling kun je op een filmpje zien hoe dat gaat.” Bij Pierre gaat dat anders: “Als ik een idee krijg maak ik eerst schetsjes. Daarna ga ik er een materiaal bij zoeken en iets in elkaar zetten. Dan kijk ik er nog eens lang naar en kom ik eventueel nog tot wijzigingen. Als laatste ga ik de kleuren erbij zoeken.”

Opening
De expositie is nu al te bezichtigen, op 16 september vindt de officiële opening bij het museum Jan Heestershuis plaats waarna deze nog te zien is tot en met 31 oktober. Ook organiseren de kunstenaars in oktober nog een open middag waarbij bezoekers hen kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en samen de beelden kunnen bekijken. Houdt voor de exacte datum deze krant in de gaten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant