Afbeelding

Het Spaanse platteland veroverde Ceciels hart

Human Interest Human Interest 1.571 keer gelezen

LETUR - Je koffers pakken en het avontuur aangaan in het buitenland, je moet het maar durven. Meerdere Schijndelaren wagen die sprong in het diepe. Ze ruilden Schijndel in voor een nieuw thuisland, voor even of voor altijd. Ceciel Vermeer is een van deze avonturiers. Na een periode van veertien jaar in Nicaragua woont ze nu samen met haar man precies twaalf jaar in Spanje. 

Na haar studie vloog Ceciel naar Nicaragua om daar als ontwikkelingswerker te werken. Daar leerde ze de liefde van haar leven kennen. “Alhoewel we dezelfde studie - tropische landbouw in Deventer – deden, hebben we elkaar pas daar leren kennen. Ik was afgestudeerd en hij liep daar stage”, vertelt Ceciel. De Schijndelaar woonde maar liefst veertien jaar in Nicaragua, waar ze veel heeft meegemaakt omtrent de oorlog die zich daar afspeelde. In 2004 keerden zij terug in Schijndel, met inmiddels ook gezinsuitbreiding. “Qua onderwijs is het daar niet ideaal, mede daardoor zijn we terug gegaan. Maar het bleef wel kriebelen om Nederland weer te verlaten. In Nederland kom je niet ver in de tropische landbouw”, grinnikt ze.

Zelf schoolde ze zich om tot docent en haar man ging aan de slag in het bedrijfsleven. Dit beviel hen niet helemaal. “We wilden iets voor onszelf beginnen, een biologische boerderij in Spanje. Qua taal en cultuur sprak dat land ons erg aan.” Zes jaar lang woonden ze weer in Schijndel. Elke zomervakantie trok het gezin drie weken rond door Spanje, waardoor de liefde nog meer werd aangewakkerd. “We zijn actief gaan zoeken naar een boerderij. Uiteindelijk hebben we een biologische melkhouderij overgenomen. De fabriek die de boerderij beheert wilde zich meer gaan richten op de productie van de melkproducten”, legt Ceciel uit. In 2010 maakte zij die stap. Uiteindelijk was het niet wat het stel ervan had verwacht en besloten ze om de boerderij weer op te geven. Spanje beviel daarentegen zo goed, dat ze in een dorpje verderop een huis kochten. Ceciel ging weer aan de slag als docente Engels en haar man kon als bedrijfsleider blijven werken op de boerderij. Ceciel: “Hij werkt nog even hard, maar nu hoeven we de financiële kant niet bij te houden.” Naast hun werkzaamheden hebben ze ook een bed & breakfast waar ze met veel liefde en plezier gasten ontvangen. Momenteel verhuren ze twee kamers. “Maar als de kinderen thuis zijn, is het huis snel vol”, lacht ze.

Ze geniet met name van het platteland en de gastvrijheid van de Spanjaarden. Het dorp waar ze wonen, Letur, telt zevenhonderd inwoners. Als de zomer begint zijn dit er vele malen meer, alle (klein)kinderen komen dan weer thuis. Ook Ceciels kinderen zijn in de zomer meerdere maanden thuis, waar ze dan tijd doorbrengen met hun vrienden uit Letur. “Ze studeren nu in Nederland, dat is daar toch beter geregeld qua beurzen”, aldus de Schijndelaar. Ceciel en haar man zijn actief bij onder andere een wandelclub en een consumptiegroep. “We wisselen natuurlijke producten uit. Je kan je producten aanmelden op de website en dan verkoop of ruil je de producten.”

Een keer per jaar keert ze terug in Schijndel. Ceciel komt uit een gezin van elf kinderen, waarvan er nog steeds een groot deel in Schijndel woont. Ondanks haar liefde voor Spanje mist ze Nederland wel eens. “Ik mis het meeste de dorp”, schatert ze. “Als er iemand op bezoek komt, vraag ik altijd of hij of zij drop meeneemt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant