Marco Kroon. Foto: Bart van Rooij
Marco Kroon. Foto: Bart van Rooij Foto: Bart van Rooij

Marco Kroon: ‘Vrijheid is flinterdun’

Human Interest Human Interest 1.159 keer gelezen

SCHIJNDEL | De bekende Afghanistan-veteraan, Marco Kroon, was de afgelopen dagen in het nieuws vanwege het redden van het leven van een buurjongen die dreigde te stikken in een pannenkoek. Kroon vindt het echter jammer dat er zoveel aandacht is voor ‘het simpelweg doen van zijn plicht’. De militair spreekt liever over wat vrijheid voor hem betekent met Bevrijdingsdag voor de deur. 

Door: Cis van Pinxteren.

Op Bevrijdingsdag werkt Kroon in Wageningen. Met medeveteranen viert hij, zoals elk jaar, de bevrijding op de plek waar de capitulatie is getekend door de Duitsers in 1945. “Het is eervol om daar aanwezig te mogen zijn. Jammer dat ik niet in mijn eigen dorp kan feestvieren maar het is wat het is. We delen als veteranen het kameraadschap met elkaar, dat zijn m’n broers voor het leven.” Kroon heeft veel respect voor de oude veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. “Zij vochten in tegenstelling tot veteranen zoals ik vóór het thuisfront waar ze niemand konden vertrouwen en dat is een groot verschil. M’n grootvader, Charlie Ambrose, maakte als Engelsman deel uit van de 53th Welsh division die Den Bosch bevrijdde.”

Dolkstoot tegen bondgenoten
Kroon verwachtte nooit dat er zo snel een oorlog zou komen op Europese grond te Oekraïne. “Ik verwachtte wel dat het moeilijk zou worden voor de Russen om Oekraïne helemaal in te lijven want dat is een uitgestrekt land. Helaas is een groot deel van Nederland nu zo gefocust op die oorlog dat ze de ergste crisis ooit in Afghanistan zijn vergeten.” De militair met de hoogste onderscheiding van Nederland, de Militaire Willems-Orde, ging drie keer naar Afghanistan in totaal ruim twee jaar. De taak van zijn eenheid was om, in 2006, het land te verkennen en terroristische dreigingen uit te schakelen. “Het lijkt nu alsof veel mensen met twee maten meten. Niemand zette de deuren open toen de Syriërs en Afghanen vluchtten. Het is goed dat dat nu gebeurt maar wel scheef. Nederland is héél goed in het vergeten van de mensen die ze hebben geholpen, ze geven hen nu een dolkstoot”, vindt Kroon. Zijn gedachten gaan uit naar de honderden tolken en andere Afghaanse bondgenoten die nog steeds niet zijn geëvacueerd door de Nederlandse staat. “In Afghanistan gaan nu kinderen dood van de honger. Iedereen die ons geholpen heeft loopt nu het gevaar om geëxecuteerd te worden door de Taliban.”

Defensie tekorten
“Vrijheid betekent voor mij dat iedereen mag doen en laten wat hij wil binnen de grenzen van de grondwet. Dat je mag zeggen wat je wil. Ik heb geen Bevrijdingsdag nodig om me vrij te voelen, zo voel ik me iedere dag.” Kroon vindt het belangrijk om te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Vrijheid is flinterdun. Als de jeugd en iedereen dat beter beseft dan kunnen we hopelijk zorgvuldiger met onze vrijheid omgaan.” Militairen denken volgens hem standaard aan anderen, niet aan zichzelf en in het ‘wij’ in plaats van ‘ik’. “Iets waar ik me ontzettend aan gestoord heb was dat er tijdens de coronapandemie mensen demonstreerden vanwege het iets vroeger sluiten van de supermarkt. Ik zie de maatschappij met dit soort taferelen individualiseren en dat vind ik een slechte zaak.” Bovendien miste Kroon tijdens de pandemie aandacht voor de dagelijkse militaire inzet van Defensie achter de schermen. “Dan zien mensen dat militairen in crisistijden als een van de weinigen zich blijven inzetten en hopelijk waarderen ze ons zo meer. Het is schandalig dat Defensie te weinig geld krijgt om ons land goed te beschermen als levensverzekering.” Kroon hoopt dat het enige voordeel van de oorlog in Oekraïne zal zijn dat er volgens de afgesproken NAVO-norm twee procent van de staatsbegroting naar Defensie gaat. “Geniet van je vrijheid en het leven maar maak ook een goede levensverzekering en ben voorbereid op een oorlog”, besluit Kroon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant