Vrijwilligers Lia van der Schoot , Jolanda van Gogh , Liesbeth van Oss. Foto: Wiek van Lieshout.
Vrijwilligers Lia van der Schoot , Jolanda van Gogh , Liesbeth van Oss. Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

Anna Hospice: ‘Voldoening de overhand, niet het verdriet’

Human Interest Human Interest Zorg en Welzijn 2.130 keer gelezen

WIJBOSCH | Laverhof opende in 2019 een hospice in Wijbosch: Anna Hospice. Sinds die tijd hebben tientallen vrijwilligers er alles aan gedaan om bewoners een zo fijn mogelijke laatste periode van hun leven te laten ervaren. Jolanda van Gogh, Liesbeth van Oss en Lia van der Schoot – alle drie uit Schijndel – maken de nodige uren per week. Ze zijn het verlengstuk van het verzorgende team en doen dat met veel plezier en overgave.

“Ik vond het vooraf best spannend. Of ik het verlies van mensen niet mee naar huis zou nemen. Toch was er maar een manier om er achter te komen, werd me gezegd. Door het te proberen”, zegt Liesbeth. Ze was vanaf de allereerste dag dat het hospice de deuren opende, aanwezig. Er is altijd een verzorgende of verpleegkundige aanwezig en daarnaast zijn er vrijwilligers. We hebben niet per se vaste taken. We worden heel vrij gelaten.” 

“Juist dat vind ik zo fijn”, vult Jolanda aan. “Ik maak graag een praatje en luister naar de verhalen van onze gasten. Ook dat is hier erg belangrijk.” Jolanda legt uit dat de taken van de vrijwilligers niet in beton zijn gegoten. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en interesses en past daar vanzelf de bijdrage op aan. Zo komt er bijv. een keer per week een vrijwilliger de tuin onder handen nemen. Al die draaiende radertjes maken een geheel. Al kunnen er nog wel wat radertjes bij. Liesbeth: “Ja, zo nu en dan vallen er vrijwilligers af, om allerlei uiteenlopende redenen. Daarom kunnen we wel wat extra handen gebruiken.”

Wie de dames ziet en hoort praten, merkt meteen wat het werk met ze doet. “Je krijgt heel veel waardering”, zegt Lia. Zij werkte jaren geleden op dezelfde plek met de zusters die er toen woonden. Een tijdje geleden sloot ze zich aan en dat voelde als thuiskomen. “Wanneer een gast overlijdt, dan krijgen we van de families vaak veel waardering. Ik kan je zeggen dat de voldoening voor de waardevolle momenten die je met de gasten hebt beleefd dan de overhand heeft en niet het verdriet.” 

Ze laten ook ‘kleine’ wensen uitkomen. Zo bezorgde Liesbeth een cliënt afgelopen jaar nog een prachtige dag. “Hij was altijd voetbalscheidsrechter geweest. Mijn zoons voetballen bij WEC en daarom nam ik hem mee om een wedstrijd te gaan kijken. Ik weet niet wie meer genoten heeft, hij of ik.” Zo vullen de dames hun hulp allemaal op een eigen manier in en dat loopt gesmeerd. In één ding zijn ze echter allemaal hetzelfde. Ze zijn sociaal en kunnen meevoelen met de gast, familie en vrienden. Jolanda glundert: “Dat vind ik zo mooi. Dan ben ik aan het rommelen in de keuken en ondertussen buurt ik wat met de familie. Daar steek ik altijd iets van op waar ik de gast dan weer mee kan helpen.”

Denk je nadat je dit gelezen hebt, dit is iets voor mij? Anna Hospice zoekt nog vrijwilligers. Tamara Aerts, verpleegkundige palliatieve zorg bij Anna Hospice, kan je er alles over vertellen. Of kom een dagdeel meekijken en maak kennis met ons fijne team van vrijwilligers en medewerkers.

Meer weten? Stuur een berichtje naar tamara.aerts@laverhof.nl en zij neemt contact met je op.

Wil je geen vrijwilliger worden, maar wel het verblijf van de gasten in Anna Hospice zo fijn mogelijk maken? Je kunt de Stichting Vrienden van Anna Hospice financieel steunen. Meer informatie over de stichting vind je op www.vriendenannahospice.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant