Fabologen Ferdie en Jacco
Fabologen Ferdie en Jacco Foto: Bart van Rooij

Met de fiets op expeditie Sleutjesspook

Historie Kunst en cultuur 460 keer gelezen

SCHIJNDEL | In april en mei is er Schijndel uit de kunst. Onderdeel daarvan is Expeditie Sleutjesspook. Kinderen worden uitgenodigd om samen met pa, ma, opa, oma per fiets op expeditie te gaan. De expeditie start bij het beeld van de Wildeman, bij de pomp op de markt. Vroeger stond hier Herberg de Wildeman. Daar start de legende van het Spookslot van Schijndel. Op zaterdag 11 en zondag 12 mei zijn er telkens twee expedities: om 13.00 en 15.00 uur.

Op de locatie is geen zit en snackgelegenheid. Bezoekers die graag willen zitten of iets willen eten of drinken kunnen dat zelf meenemen.

Twee fabologen: Ferdie en Jacco geven de kinderen uitleg over het verschil tussen een faboloog en een archeoloog. Fabologen hebben ‘grotere duimen’, wat ze niet weten verzinnen ze erbij. 

De kinderen krijgen een routekaart en gaan per fiets op weg. Ze moeten eerst nog toestemming vragen aan de Gehelmden, de slotbewakers. Daarna gaat de route verder naar waar eens een spookachtig Slotje heeft gestaan. Jacco en Ferdie zijn ook familie van figuren die in het Sleutjesspook een belangrijke rol speelden. Als Ferdinand en Jacob vertellen zij het verhaal van het Sleutjesspook. 

Na het verhaal mogen de kinderen samen met een archeoloog op onderzoek. Medewerkers van de heemkundekring geven eerst uitleg over heemkunde en archeologie. Daarna gaan ze aan de slag: speuren met schop en detector. Op zoek naar oude muntjes, botjes, stukjes aardewerk, hang en sluitwerk. Elk kind krijgt een vondstenkaart. Archeologische vondsten worden op naam gezet. Ferdie en Jacco hopen dat iedereen iets vindt. Ferdie “al is het maar een jammersteen”. Gerard van Kaathoven van de heemkundekring legt uit wat een jammersteen is: “een steen waarvan wij zeggen, jammer dat het geen belangrijke vondst is”.

Fabologen Ferdie en Jacco op zoek naar fabelachtige voorwerpen.
Fabologen Ferdie en Jacco op zoek naar fabelachtige voorwerpen.
Fabologen Ferdie en Jacco
Fabologen Ferdie en Jacco op zoek naar fabelachtige voorwerpen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant