In de ochtend lezingen bij de Schaapskooi en in de middag het veld in.
In de ochtend lezingen bij de Schaapskooi en in de middag het veld in. Bas Ulehake

Onderzoek naar De Slag om Boxtel rondom Schijndel

Historie Historie 314 keer gelezen

WIJBOSCH | Bij de Schaapskooi is het grote onderzoek naar De Slag om Boxtel van start gegaan. Twee weken lang gaan (amateur)archeologen en studenten aan de slag om meer te weten te komen over de historische Slag om Boxtel. Waar het in de eerste week vooral in Liempde onderzoek wordt gedaan rondom de Kasterse watermolen. In de tweede week zal onder andere ’t Hermalen in Schijndel aan de beurt zijn om te kijken wat er aan overblijfselen te vinden zijn

Op de uitvalbasis bij de Schaapskooi in Schijndel verzamelen de tientallen vrijwilligers zich iedere dag om in de ochtend lezingen bij te wonen. Na de lunch gaan de deelnemers aan de slag met inventariserend onderzoek of veldonderzoek.

Dinsdagochtend hield Dik Bol een diapresentatie met vele oude kaarten waarin hij uiteenzette hoe de eerste dagen van De Slag om Boxtel er uit gezien konden hebben. Hierbij liet Dik ook zien waar er in Schijndel vondsten gedaan zijn die verband kunnen houden met deze slag.

Johan Verspay van de Universiteit van Amsterdam is een van de initiatiefnemers van deze pilot om samen met studenten, heemkundeverenigingen en lokale betrokkenen om een veldcursus te doen. “Hiermee proberen we een mooie kruisbestuiving te krijgen tussen de verschillende deelnemers. De twee belangrijkste dingen die we deze twee weken willen bewerkstelligen is punt een: het archeologische inhoudelijke. Kunnen we meer te weten komen over De Slag om Boxtel omdat er op dit moment nog veel tegenstrijdige verhalen bekend zijn. En als tweede willen we met deze pilot ook kijken of we meer mensen enthousiast krijgen voor onderzoek in hun eigen streek.”

De studenten van de UvA hopen niet alleen op mooie vondsten uit de tijd van De Slag om Boxtel, maar óók uit de Middeleeuwen of juist vondsten uit de Romeinse tijd zou heel gaaf zijn, hoe ouder hoe beter. “Op de eerste dag hebben we al een mooie oude bijl kop gevonden en diverse kogels uit de Tweede Wereldoorlog. We zijn vooral ook blij dat we weer in de praktijk aan de slag kunnen, dat was door corona lange tijd niet mogelijk”, aldus de studenten.

Gerard van Kaathoven van de Heemkundekring in Schijndel wil vooral dat het verhaal compleet wordt. “We willen gewoon weten wat er is gebeurd in de regio, we hebben wel eens kanonskogels gevonden en uit onderzoek blijkt dat deze wel eens verband zouden kunnen houden met De Slag om Boxtel en dat willen we natuurlijk graag weten.” Wil je meer weten over het onderzoek? Of zou je graag zelf nog een handje willen helpen? Neem dan contact op via de Heemkundekring Schijndel via: www.heemkundekringschijndel.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant