Afbeelding
Wiek van Lieshout

Ingetogen veteranendag in Meierijstad

Gemeentenieuws Gemeentenieuws 486 keer gelezen

SCHIJNDEL | In de gemeente Meierijstad wonen vele veteranen die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Jaarlijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor deze militaire veteranen. Vanwege de Coronacrisis heeft de burgemeester ook dit jaar besloten dat een lokale veteranendag zoals we die al jaren kennen, helaas niet mogelijk is.

Ondanks dat ook dit jaar het samenzijn van de veteranen uit Meierijstad niet doorgaat, stond de gemeente Meierijstad tóch stil bij deze Veteranendag. Op vrijdag 18 juni 2021 legde locoburgemeester Jan Goijaarts, samen met de leden van het comité ‘Veteranen Meierijstad’, kransen bij de Mariakapel aan de Markt in Schijndel en bij het Veteranenmonument aan de Kolonel Johnsonstraat in Veghel.

Lees hieronder de toespraak van locoburgemeester Jan Goijaarts

Geachte aanwezigen,

Opnieuw staan we hier met een kleine groep, dat hadden we ons vorig jaar niet kunnen voorstellen, maar de feiten liggen er nu eenmaal. Gelukkig lijkt het einde van de coronacrisis te naderen, maar helaas is dat net niet op tijd voor Veteranendag. Het is daarom jammer dat we als gemeente opnieuw niet die aandacht aan onze veteranen kunnen geven die we graag geven en dat er na deze herdenking ook geen samenkomst mogelijk is. Laten we hopen dat volgend jaar alles weer normaal is en dat we elkaar dan weer in grote getalen kunnen ontmoeten en spreken.

Er komt steeds meer aandacht voor militairen en veteranen en ik denk dat dat goed is. Op televisie zien we, vaak geromantiseerde dat realiseer ik me terdege, series als ‘Hoogvliegers’ en ‘Thuisfront’ en in de bioscoop draaien nu films als ‘De Oost’ en ‘De slag om de Schelde’. Er zijn vele documentaires te zien en een programma als ‘Kamp van Koningsbrugge’ laat, een beetje, zien wat het militaire leven inhoudt. Ook op podcastgebied zijn er interessante verhalen te beluisteren: in ‘Below the radar, above yourself’ vertellen commando’s over hun werk en hun missies en in ‘Onder de blauwe baret’ vertelt een veteraan uitgebreid over zijn uitzending naar Bosnië.

Meer en meer aandacht dus en zeer terechte aandacht. Dat series, films, artikelen of verhalen vaak niet tot in detail kloppen kan voor veteranen pijnlijk en confronterend zijn. Maar wat er in ieder geval mee bereikt wordt is dat het grote publiek meer en meer leert over wat veteranen doen. Onder welke omstandigheden ze dat doen, wat ze ervaren en moeten ondergaan en hoe pijnlijk het is als men vervolgens, weer thuis in het veilige Nederland, in de steek gelaten wordt of kritiek te verduren krijgt. Want dat gebeurde en gebeurt helaas nog steeds.

Er is lang niet altijd begrip voor waar veteranen voor staan en onder wat voor moeilijke omstandigheden zij hun werk verrichten. Wat ze zien en wat ze meemaken. Daarom is Veteranendag zo belangrijk, daarom is elkaar ontmoeten en spreken belangrijk. Niemand anders dan een collegaveteraan weet wat het is, wat het was en hoe het kan zijn. Daarom hoopt het college dat we elkaar volgend jaar in de vertrouwde setting kunnen spreken.

Op de adressenlijst van bij Meierijstad bekende veteranen staan 418 namen. Mijn dochter is getrouwd met een van hen. Ik ben enorm trots op het feit dat hij zich inzet voor de vrede en veiligheid in de wereld. Tegelijkertijd zie ik wat zijn werk soms ook teweegbrengt in zijn gezin en in onze familie. Ik zie soms de spanning bij mijn dochter als hij weer uitgezonden is, zie wat een uitzending voor haar betekent. Maar ook wat het voor hem betekent. Dat zij en haar kinderen hem moeten missen. Maar ook dat hij hen moet missen. Dat het gezin regelmatig niet compleet is bij grote én kleine gezinsgebeurtenissen. Hoe groot de blijdschap is als ze weer compleet zijn. Wat echter altijd voorop staat is, ik zei het net al, de trots als het om zijn werk gaat. Zijn trots, de trots van mijn dochter én mijn trots: mijn schoonzoon doet enorm belangrijk werk. Niet alleen voor Nederland maar voor de hele wereld.

En dat deed of doet u ook: in het verleden, heden en in de toekomst. En daarvoor zijn wij u alle dankbaarheid en respect verschuldigd.

Ik dank u voor uw aandacht.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant