Bij Kinderdagverblij Mijn Lievelings spelen de kinderen iedere dag buiten.
Bij Kinderdagverblij Mijn Lievelings spelen de kinderen iedere dag buiten. Foto: Mijn Lievelings

Buiten spelen is gezond, weer of geen weer

Human Interest Human Interest 497 keer gelezen

SCHIJNDEL | Buitenspelen is gezond. Ook in de winter. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in de winter minder buitenspelen. Dat is jammer, want onderzoek geeft ook aan dat de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen erg groot is.

Buiten bewegen en ontdekken wordt ook gewoon als leuk ervaren. Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem. We vroegen Solange Bolmers van Kinderdagverblijf Mijn Lievelings hoe zij daar mee omgaan. “Bij Mijn Lievelings spelen we elke dag lekker veel buiten. De kids kunnen zo hun energie kwijt, zo ook de leidsters. Wij stimuleren het buiten spelen dan ook zeker. Als we met die mini’s naar buiten gaan, zingen we het buiten-speel-liedje, de grote kinderen pakken dan zelf hun jas, laarsjes aan en gaan.”

Gaan jullie dan altijd naar buiten? “We zijn in dit mooie landje natuurlijk soms wel afhankelijk van het weer, maar dat weerhoudt ons niet om naar buiten te gaan”, legt Solange uit. “In het geval van regen kunnen de kinderen lekker in de plassen stampen. Wij vragen dan ook aan de ouders om de kinderen laarsjes aan te trekken of mee te geven. Toch altijd zonde van die spierwitte gympies als die vies zouden worden. Voor de kleinere kinderen hebben we waterdichte kruippakjes. Geen excuus dus om niet elke dag even een frisse neus te halen. We hebben ook voldoende speelmogelijkheden en vullen dit aan met activiteiten zoals een hinkelpad of een parcours”.

Een tip voor de ouders? “Ga vooral elke dag even met je kinderen naar buiten en spring samen in die plassen. Daarna een warme douche en met die daarvoor zelfgebakken cake heb je een heerlijke dag,” besluit Solange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant