Cor laat een Vastelaovendblaoike uit 1955 zien. Foto: Wiek van Lieshout.
Cor laat een Vastelaovendblaoike uit 1955 zien. Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

Weet jij waarom we Carnaval vieren?

Carnaval carnaval 390 keer gelezen

SCHIJNDEL | Hoe we Carnaval vieren weten we allemaal precies. Maar waarom? Stel jezelf eens die vraag. Grote kans dat je uitkomt bij: ‘Volgens mij heeft het iets met de kerk te maken.’ En dat is nu juist níet het geval. Binnenkort krijg je antwoord op een ludieke wijze. Voor het eerst in de historie van Schorsbos Carnaval wordt een musical opgevoerd. Cor van Casteren gaf de aanzet enkele maanden geleden en zit nu middenin een drukke voorbereiding.

Door: Jeroen van de Sande

Schorsbos viert komende Carnaval het feestje 66 + 1, een verwijzing naar het bestaan sinds 1955. Om dat extra luister bij te zetten, kwam Cor met het idee van een musical. “Toen ik het eenmaal in mijn hoofd zat, kon ik niet meer stoppen. Er kwamen steeds meer ideeën bij”, lacht hij. Dinsdagavond had hij weer overleg met regisseuse Jeanine van den Oetelaar. Zij zet de puntjes op de i. Net als Ruud de Visser van de Boschwegse toneelgroep. Hij doet met meerdere acteurs mee aan de musical die op 27, 28 en 29 januari gaat plaatsvinden in ’t Spectrum.

Het wordt een mengelmoes van invloeden. “Er komen geen rollen met heel veel tekst. We gaan veel uitbeelden en werken met allerlei videobeelden en foto’s. De muziek wordt gespeeld door de Big Band. Het is de bedoeling om een overzicht te geven van de historie van Carnaval. Over het algemeen waar het feest vandaan komt. Maar natuurlijk komt ook de historie van het Schijndelse Carnaval voorbij. Van 1955 tot nu”, is Cor enthousiast. De creatieve Schijndelaar heeft de musical geschreven. Mensen die hem kennen, weten dat humor altijd een belangrijk ingrediënt van hem is en dat zal ook dit keer zo zijn.

Cor begint alvast met prikkelen. “Carnaval is van oorsprong een Nieuwjaarsfeest. Een jaar liep van februari tot februari. Dan werden de dagen weer wat langer. September herleidt naar de zevende maand - sept is zeven in het Frans - maar het is in onze kalender de negende maand geworden. Ja, hoe zit dat nou hè!?”, stelt Cor een vraag. Wie naar de musical gaat kijken, komt er vanzelf achter hoe het precies zit. De voorbereiding van Cor liegt er in ieder geval niet om. Hij las boeken van een professor die alles weet over Carnaval en en enkele andere boeken over het Feest der Feesten. Naslagwerken met daarin de complete historie. Ook dook hij de Schijndelse geschiedenisboeken in, al wist hij daar al veel van.

De repetities zijn inmiddels alweer zo’n 1,5 maand bezig bij De Zwengel. Daar wordt iedereen klaargestoomd om de musical tot een succes te maken. Cor heeft er heel veel zin in en heeft ook vertrouwen. “Het wordt erg leuk om naar te kijken en te luisteren. Straks weten we allemaal waarom we Carnaval vieren…” De kaartverkoop van het evenement is nog niet begonnen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant