Het team van Optiek Jacques van links naar rechts: Josephine van Grinsven, Marcel Vos, Dorine Colijn en Jacques Colijn.
Het team van Optiek Jacques van links naar rechts: Josephine van Grinsven, Marcel Vos, Dorine Colijn en Jacques Colijn. Wiek van Lieshout

Optiek Jacques: al dertig jaar op het netvlies

Human Interest Human Interest 1.885 keer gelezen

SCHIJNDEL| Optiek Jacques had afgelopen winter zijn dertigjarige jubileum. Vanwege corona wordt dit jubileum binnenkort gevierd met onder meer een speciale folder. DeMooiSchijndelKrant sprak eigenaar Jacques Colijn en zijn vrouw Dorine over de tand des tijds, ogen en…brillen. 
Dankzij een advertentie in het toenmalige Schijndelse Weekblad kwam de optiekzaak in 1991 uit bij het huidige pand. Jacques: “Kantoorboekhandel Van der Wiel zat hier dus bleef het een pand voor te lezen, haha.” Als essentieel bedrijf mocht de optiek veilig en hygiënisch blijven werken op anderhalve meter afstand.

Familiebedrijf 
Optiek Jacques verkoopt niet alleen brillen, ze vervaardigen ze ook zelf. Via een automaat worden de brillenglazen van de leverancier passend geslepen om in het montuur te passen. Dat gebeurt grotendeels digitaal. “We maken altijd eerst een foto met de klant zodat we op tienden van millimeters nauwkeurig weten waar de brillenglazen moeten komen op de ogen”, vertelt specialist Marcel Vos, de broer van Dorine. Werken in een hecht stabiel team in het familiebedrijf is volgens hem fijn.
Optiek Jacques heeft sinds kort nieuwe oogmetingsapparatuur aangeschaft die je revolutionair kan noemen. Dorine: “Het apparaat meet het verschil van zien tussen ’s nachts en overdag. We kunnen daarna bijpassende glazen daarvoor aanbieden.” Bovendien kunnen de instrumenten diabetes en andere oogziektes waarnemen in een vroeg stadium. Nergens in het lichaam kun je bloedvaten zo duidelijk zien als in het oog. Technologische ontwikkeling van de instrumenten zorgt voor steeds preciezer meten. Jacques: “Tegenwoordig meten we scherp per honderdste dioptrie (eenheid sterkte lens) waar we dat eerst per kwart konden.”

Ga meer buitenspelen
Toch blijken die ontwikkelingen niet de grootste verandering in dertig jaar. De toegenomen schermtijd zorgt er voor dat de ogen sneller veranderen. “Jongeren raken sneller bijziend, dat valt te wijten aan het feit dat ze overal achter een beeldscherm zitten en zo sneller een te lange ooglengte ontwikkelen”, aldus de optometrist. Hij pleit voor minimaal 2 uur buitenspelen, omdat vooral daarbij kinderen meer in de verte kijken en daglicht goed is voor de ogen. “Als je twintig minuten achter een scherm bent moet je eigenlijk twintig seconden in de verte kijken om bijziendheid te voorkomen.” De winkel streeft nog altijd na om de beste oogzorg te bieden met haar deskundigen. Jacques: “Wij staan tussen de huisarts en de oogarts. Ik vind het een hele mooie diverse mix van mode, techniek, gezondheidszorg en mensen.” Dorine wil mensen mooier laten worden van hun bril. “Het gezicht kan er sprekender van worden. Het is mooi om samen met je klant de bril te bepalen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant