De jury van het Perfecte Plaatje Schijndel. Frans (l) & Tom Keetels
De jury van het Perfecte Plaatje Schijndel. Frans (l) & Tom Keetels Foto Keetels

Juryrapporten bonusopdracht ‘jeugdsentiment’

Algemeen Het Perfecte Plaatje Schijndel 1.262 keer gelezen

SCHIJNDEL | De jury heeft alle foto’s van de bonusopdracht goed bekeken en beoordeeld. De beoordelingen zijn hieronder allemaal te lezen. Omdat de opdracht jeugdsentiment was hebben we de kandidaten de kans gegeven om de foto uit te leggen voor het publiek. jullie mogen namelijk weer stemmen op de foto die je het mooiste vindt.

Een bijzondere én lastige opdracht. Bedenk maar eens hoe je iets persoonlijks als je jeugdsentiment vastlegt. Het verhaal en de foto moeten samenkomen. We zijn heel tevreden over de foto’s die de deelnemers hebben gemaakt en in combinatie met de begeleidende teksten geeft het ons een goed beeld van hun jeugdsentiment. Erg mooi!

Foto 01 Erwin Pijnenburg:

Het gevoel van de muziek uit de jaren 80 in beeld gebracht: de lp en de hoes. De plaat draait echt en weerspiegelt subtiel de kleuren van de hoes. Een strak beeld dat laat zien wat het moet laten zien én dat mooie herinneringen aan de platenspeler naar boven haalt.

Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 7,5
Cijfer: 22,5 / 7,5


Foto 01 Erwin Pijnenburg - Erwin Pijnenburg

Erwin Pijnenburg over zijn foto:

“Geboren begin jaren 70 en in mijn jeugd opgegroeid met de muziek van de jaren 80. De ontwikkeling meegemaakt van de lp en het cassettebandje naar de cd tot en met mp3. 

Mijn hele leven veel muziek verzameld maar bij jeugdsentiment moet ik dan toch terugdenken aan de muziek uit de jaren 80, voor mij nog steeds het mooiste decennium wat betreft muziek. En wat was er in die tijd mooier dan een lp opzetten en ondertussen genieten van een prachtige albumhoes van de lp. En één albumhoes in het bijzonder kwam meteen in mijn gedachten op, de hoes van de lp 4us van Doe Maar. Een prachtige hoes typisch jaren 80 en uiteraard geweldige muziek. Wat was Doe Maar populair in die tijd. 

Dit gevoel probeer ik terug te laten komen in de foto. Een draaiende lp van Doe Maar in combinatie met die geweldige albumhoes. Rondom het onderwerp de foto zo donker mogelijk om alle aandacht naar de lp en de albumhoes te laten gaan. 

Hopelijk weet ik deze sfeer een beetje over te brengen op jullie.”

Foto 02 Rosa Kluytmans:

De eindeloze verkleedpartijen op zolder voor een stoffige spiegel. Mooie foto. De details aan de zijkanten voegen iets toe en leiden niet af van de kern: het meisje voor de spiegel. De kleurstijl is aangenaam en passend. Een foto met een verhaal.

Compositie: 8
Techniek: 7,5
Impact: 8,5
Cijfer: 24 / 8


Foto 02 Rosa Kluytmans - Rosa Kluytmans

Rosa over haar gemaakte foto:

“Iedereen kent het wel... Vroeger toen je klein was lekker verkleden op zolder... De leukste kleren uit de verkleed kist halen of stiekem snuffelen tussen de kleren van je moeder... De pumps, hoeden, de laarzen...of de sieraden met de aller coolste zonnebrillen...
Dat alles voor een oude stoffige spiegel showen...
Dat heb ik proberen vast te leggen.”

Foto 03 Theo van Eeuwijk:

Nog altijd gek op auto’s, van oude kevers tot moderne mercedessen. Foto genomen op de plek waar de passie ontstond, bij het ouderlijk huis. Het zwart-wit benadrukt hoe tijdloos het sentiment is. De compositie had sterker gekund.

Compositie: 6
Techniek: 6
Impact: 7
Cijfer: 19 / 6,3


Foto 03 Theo van Eeuwijk - Theo van Eeuwijk

Theo over zijn gemaakte foto:

“Het mooie van zo’n opdracht is dat het je weer aan het denken zet. En toen kwam ik bij twee onderwerpen. Muziek en piano spelen, maar dat weten inmiddels de meeste mensen wel. Maar wat bijna niemand weet of, kan weten, is dat ik vroeger al een enorme auto gek was. Ik zal ongeveer een jaar over zeven zijn geweest dat er bij onze buren aan de Laarstraat in Velddriel een Kever cabriolet stond. Zo’n exemplaar met van die mechanische flippers aan iedere kant die dienden als richtingaanwijzer. Als ze me kwijt waren konden ze me daar vinden. Waarom? Ik speelde dan chauffeur en maakte zelf de motorgeluiden erbij. Met als resultaat dat de binnenkant van de ramen nogal vochtig werden. Later kreeg ik een andere sloopauto achter de schuur bij ons thuis, een Renault 9, zo’n auto met de motor achterin. Kortom, ik was toen al een liefhebber van auto’s.

En dat is nooit voorbij gegaan. Vandaar dat ik voor deze foto naar mijn ouderlijk huis in Velddriel ben gereden. Dit huis bouwde mijn vader in de jaren 50, ik ben er geboren en getogen. Daarom koos ik voor deze plek. Helaas lag het huis er verwaarloosd bij.

De voorliefde voor mooie auto’s is er nog steeds. Deze Mercedes, een V8 bit Turbo Cabrio werd na uitleg over de fotowedstrijd ter beschikking gesteld door een dorpsgenoot ( die een zaak runt in exclusieve auto’s) om foto’s mee te maken. Het is een dikke V8 bit Turbo cabrio met 612 pk onder de motorkap met een waarde van € 179950,00. Kortom, mijn jeugdsentiment is nooit voorbij gegaan. Vandaar dat ik deze zeer exclusieve wagen heb meegenomen naar het huis waar ik geboren ben om mijn jeugdsentiment middels deze foto duidelijk te maken.

Foto 04 Daniël Spierings:

Een originele manier om het jeugdsentiment vast te leggen: toen en nu in één foto. Het laat ook zien hoe alles verandert door de tijd heen. In dit geval jammer dat het hertenparkje verdwenen is. Deze verandering, hoe jammerlijk ook, is keurig in beeld gebracht.

Compositie: 7,5
Techniek: 7
Impact: 7
Cijfer: 21 / 7,2


Foto 04 Daniel Spierings - Daniel Spierings

Daniël over zijn gemaakte foto:

“De opdracht jeugdsentiment deed mij meteen denken aan het nummer van Suzan & Freek en Snelle, De Overkant, waarin ze foto’s van vroeger vergelijken met de huidige situatie. In mijn jeugd ben ik van Den Dungen naar Schijndel verhuisd. Op de zolder bij mijn ouders staan een heleboel verhuisdozen met foto’s van vroeger die we weer bekeken hebben. Daarna ben ik in de vakantie gaan ‘roadtrippen’ langs locaties van wat foto’s. Uiteindelijk gekozen voor deze foto samen met mijn broertje bij het hertenparkje vlakbij mijn opa en oma, die er nu nog wonen! Een hele mooie herinnering tegenover het ‘oerwoud’ wat er nu jammer genoeg van over is, de hertjes zijn jaren geleden ‘vertrokken’.” 

Foto 05 Lars van Nieuwburg:

Het sentiment voor treinen, dat al in de jonge jaren van deze deelnemer ontstond, treffend in beeld gebracht met een Duits modeltreintje op het Duits lijntje. Het oude station prachtig in de achtergrond. Laag standpunt, correcte belichting en goede scherptediepte: sterke foto!

Compositie: 8
Techniek: 7,5
Impact: 9
Cijfer 24,5 / 8,2


Foto 05 Lars van Nieuwburg- Lars van Nieuwburg

Lars over zijn foto:

“Op deze inzending zie je een van mijn modeltreintjes afgebeeld op het Duitse lijntje met op de achtergrond het voormalige station.

Toen ik een jaar of 3 was ging ik voor het eerst mee met een stoomtrein tijdens een vakantie in de Franse Cevennen. Dit was het traject Saint-Jean-du-Gard naar Anduze en duurde ongeveer 40 minuten. Vooraf kon ik zien hoe de kolen opgeschept werden en mocht ik even in de cabine kijken.

Volgens mijn ouders keek ik heel de rit uit het raam. Vanaf dat moment was ik helemaal bezeten van treinen en alles wat ermee te maken heeft.

Eerst een duplo trein, toen een houten trein, toen een Thomas de trein (van de tv serie), toen een Legobaan en vervolgens de Marklin treinen ontdekt. Mijn eerste starters set heb ik bij het Vincentje gevonden! Daarna via Markplaats, vrienden en de Marklin shop in Den Bosch de collectie uitgebreid. Ik wilde dus graag iets met treinen doen deze opdracht.

Het model wat je ziet is een oude Duitse locomotief (uit 1956) tussen de oude rails van het Duitse lijntje hier in Schijndel. Hoe toepasselijk.”

Foto 06 Jan Oremans:

Met een stuiver in de hand naar de snoepwinkel – de goede oude tijd. Kleurrijk beeld van jeugdsentiment in de maak: het kind dat op zijn tenen staat en snoep schept in een snoepwinkel die het sentiment van vroeger nog ademt. Keurige foto, qua verhaal én technische uitvoering.

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 8,5
Cijfer: 22,5 / 7,5


Foto 06 Jan Oremans - Jan Oremans

Jan over zijn foto:

“Een van mijn mooiste jeugdsentimenten: Op een zondagmiddag een stuiver in je hand gedrukt krijgen om naar het snoepwinkeltje van Sientje Janboers te rennen of naar het snoepwinkeltje zoals op de foto de Suikeroom in Den Bosch voor belga’s, een jodenblok of voor laurierdrop om drop-(sep) water te maken.”

Foto 07 Marleen Bijnen:

Gefeliciteerd met je zwemdiploma! En nu pannenkoeken eten! Jeugdsentiment gevangen in een sfeervolle foto. De kleurstijl, belichting (knap gedaan, we kunnen door de ramen naar buiten kijken) en scherptediepte zijn goed. Mooi.

Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 7,5
Cijfer: 22,5 / 7,5


Foto 07 Marleen Bijnen - Marleen Bijnen

Marleen over haar foto:

“Voor mij zijn dat diverse dingen. Speelgoed dat we vroeger hadden. Vakanties. Verjaardagsfeestjes. Uitjes. En de vaste bezoekjes aan Pannenkoekenboerderij de Kabouter na het behalen van een zwemdiploma. Een mooie uitdaging om de herinnering in mijn hoofd op beeld vast te leggen.”

Foto 08 Mirjam Konijnenberg:

Mooi stukje techniek met de sluitertijd; hoe de vrouw in het gangpad door tijd en herinneringen beweegt. De deelnemer heeft door de jaren heen vele herinneringen gemaakt in de kerk. Zoals de zichtbare corona maatregelen ook een herinnering gaan worden. Goed beeld.

Compositie: 7
Techniek: 8,5
Impact: 7
Cijfer: 22,5 / 7,5


Foto 08 Mirjam Konijnenberg - Mirjam Konijnenberg

Mirjam over haar foto:

“N.a.v. jullie opdracht “jeugdsentiment” heb ik gekozen voor de Sint Servatiuskerk omdat hier mooie en verdrietige momenten hebben plaats gevonden. Mijn dochter vertegenwoordigt mij in de foto, lopend door mijn herinneringen in de kerk. Herinneringen aan de dopen en communies in ons gezin, begrafenissen van (groot)ouders, familie en vrienden, het orgelspel van mijn moeder waarbij ik vaak de bladmuziek moest omdraaien. De bijdrage die mijn vader destijds leverde aan beslissingen over het herstel van het interieur. Ik heb gezongen in het jongerenkoor van de kerk, broers waren misdienaars. Helaas zijn er door Corona allerlei maatregelen te zien op de foto, gele strepen om de 1,5 meter te handhaven, witte vastgeplakte briefjes op de kerkbanken, maar ach ook dat is straks een herinnering, onderdeel van mijn emoties in deze kerk.”

Foto 09 Janet van Rijsbergen:

Het simpele geluk van een onbezorgde jeugd zeer treffend in beeld gebracht. Het nostalgisch bruin helpt daar zeker aan mee – alsof je zo het verleden in kan stappen én het zinken bad (waar iemand in had mogen zitten). Het gevoel in elk geval mooi gevangen!

Compositie: 7,5
Techniek: 7
Impact: 9
Cijfer: 23,5 / 7,8


Foto 09 Janet van Rijsbergen - Janet van Rijsbergen

Janet over haar foto:

“De foto is gemaakt bij mijn ouderlijk huis.

Dit beeld symboliseert hoe ik de zomervakanties doorbracht. Niks verre reizen, maar een zinken teil in de tuin, houten stoel erbij en vaak werd er een oude bungalowtent opgezet. En zo hadden we een soort van camping at home. Met slecht weer konden we terecht in onze ‘chill room’. (in de schuur achter het witte kozijn). Daar hing een groot schoolbord en er stond een poppenkast, dus goed voor onze creativiteit! Het was simpel geluk en zo heerlijk onbezorgd. Mijn Jeugdsentiment uit de jaren 70/80!”

Foto 10 Feline van den Besselaar:

De paardjes als de prijs voor overwinninkjes op jezelf, iets dat je inderdaad bijblijft. Beheersing van scherptediepte goed toegepast, mooi hoe de kleuren in de achtergrond meerdere paardjes suggeren (en zijn). Prima plaatje.

Compositie: 7
Techniek: 7,5
Impact: 7
Cijfer: 21 / 7,2


Foto 10 Feline van den Besselaar - Feline van den Besselaar

Feline over haar foto

“Voor veel mensen zal jeugdsentiment misschien iets uit de tijd rond hun 12e of 13e jaar zijn, maar dat is op dit moment mijn leeftijd. Het was dus even graven naar vage herinneringen, maar ik had wel wat dingen…

Ik wilde eerst iets op Nationaal Park De Hoge Veluwe doen: daar heb ik heel veel herinneringen aan. Als ik er kom denk ik bij sommige plekken terug aan foto’s die ik heb gezien in albums met een 3 jarige ik! Maar dat was een beetje buiten bereik. Het was net voor onze vakantie en de rest van het gezin was al geweest toen ik op kamp was. Ik moest dus iets anders verzinnen.

Maar toen wist ik het! Ik zat twee jaar geleden nog op de basisschool; De Regenboog – locatie Hoevenbraak. Daar zijn heel wat van mijn jeugdherinneringen gemaakt. Onder andere deze; Ik durfde nooit alleen naar binnen toen ik in groep ½ zat. Papa of mama moest altijd mee. Maar daar hadden ze iets voor bedacht; Elke keer als ik alleen naar binnen durfde, mocht ik na school een Filly-paardje gaan halen bij de Intertoys. Dit zijn kleine fluwelen paardjes met glittervleugeltjes, die licht geven in het donker. Ze zaten verpakt in een zakje, zodat ik van te voren niet wist welke ik zou krijgen. Op een gegeven moment durfde ik wel alleen naar binnen, maar toen had ik inmiddels al heel veel paardjes verzameld! Het was echt een geluksmomentje om naar de Intertoys te gaan en een paardje te mogen halen. Nadat het krijgen van de paardjes wel klaar was toen ik alleen naar binnen durfde, heb ik daarna nog eindeloos met ze gespeeld. Ik heb er nog een kasteel en huisjes bijgekregen, het was te gek!

De ingeleverde foto is gemaakt voor de ingang van de huidige Regenboogschool. Uiteindelijk is dit niet zichtbaar op de foto. Ik heb hier bewust voor gekozen. De Regenboogschool waar ik toen der tijd in groep 1 en 2 op zat, is nu omgebouwd tot appartementen en bevond zich aan de Wilhelminalaan. Dus het klopte niet helemaal met mijn herinneringen om er de nieuwe, andere ingang op te zetten.

Het voorste paardje op de foto was mijn eerste; dat weet ik nog, al is het al zo lang geleden. Het heeft duidelijk indruk op me gemaakt, anders was ik het al wel vergeten. De rest is wat wazig op de achtergrond, maar wel aanwezig door de felle kleuren van de paardjes. Om alle de rond de 40 paardjes er scherp op te krijgen, leek me niet mooi. Maar ik wilde ze er wel op. Elk paardje staat immers voor een klein overwinninkje op mezelf! Toen mama de zolder ging opruimen tijdens de lockdown mocht er veel speelgoed weg… Maar mijn doos met mijn Filly-paardjes gaat nooit weg!

Het was weer een leuke opdracht en een leuke uitdaging. Ik hoop dat ik nog veel bij leer en ooit een goede beroepsfotograaf mag worden. Tot die tijd brengen de Filly-paardjes me nog altijd geluk!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant