Als afsluiting een bakje koffie met iets lekkers
Als afsluiting een bakje koffie met iets lekkers

Schoonwandelen iedere maand ‘vaste prik’

Natuur Natuur 311 keer gelezen

SCHIJNDEL | Voor Maayke Boon van Ostade is iedere eerste zondag van de maand het letterlijk ‘vaste prik’. Dan start om half tien een groepje van enthousiaste zwerfafvalrapers vanaf Het Dierenplein gewapend met prikkers – nou ja grijpers dan – en vuilniszakken. Norbert van 13 jaar haalt steevast een dag ervoor de Dubakki-bakfiets van de gemeente Meierijstad op bij de Milieustraat. Hij zorgt ervoor dat we niet onnodig hoeven te sjouwen met zakken. Na afloop is er koffie met een eigen baksel erbij.

Afgelopen zondag ging de schoonwandeling via de Mozartstraat naar de rotonde Plein 1944, waar ze iedere keer verrast worden op één of meerdere flessen sterke drank. Leeg wel te verstaan. De heggen en grasveldjes van Plein 1944 hebben we weer ontdaan van zwerfafval. Wat ze dit keer schokte was de hoeveelheid stukjes en bolletjes piepschuim die we tussen het gras terugvonden. Vaak wordt door de grasmaaier het zwerfafval, zoals blikjes, sigarettenpakjes en dergelijke in vele stukjes geshredderd. Maar dit keer dus een stuk piepschuim en dat vonden ze dan ook meerdere keren terug onder de heggen aan de straat.

Een soort rode draad in al de wandelingen zijn de grote hoeveelheden sigarettenfilters die gevonden worden op straat. Zo raapten ze zondag 247 sigarettenfilters van de totaal 856 zwerfafvalitems. Om beter inzicht te krijgen in de aard van de vervuiling en hotspots rapen ze niet alleen maar leggen ook alles vast in de app Litterati. Zo blijkt dat sigarettenpeuken wereldwijd een van de meest gevonden items is. Schijndel is daar dus geen uitzondering op. Veel mensen weten namelijk helemaal niet dat in sigarettenpeuken plastic (celluloseacetaat) zit. Als je die op straat gooit, komt het plastic tezamen met giftige stoffen in ons grondwater terecht met alle schadelijke gevolgen van dien. Daarom doet ze op zaterdag 10 juli a.s. mee met de landelijke campagne PeukMeuk 2021. In meer dan 35 dorpen en steden gaan vrijwilligers massaal aan de slag om zoveel mogelijk peuken te rapen om zo meer bewustzijn voor dit probleem te genereren. 

“Naast het nuttig bezig zijn is het ook gewoon erg leuk en gezellig om zo iets aan te pakken en je verbonden te weten met andere enthousiastelingen in je eigen dorp én al die andere deelnemers aan de campagne”, geeft Maayke Boon van Ostade aan. Wil je ook meedoen? Meldt je aan via schoonschijndel@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant