Appartementencomplex APPART
Appartementencomplex APPART Foto: Bas Ulehake

Gemeenschap voorop: appartementencomplex APPART voert zelfbewoningsplicht in

Woningbouw Woningbouw 1.595 keer gelezen

De bewoners van het appartementencomplex APPART hebben een opvallende stap gezet door een zelfbewoningsplicht te introduceren. Deze regeling, die formeel is vastgelegd bij de notaris, bepaalt dat eigenaren hun appartementen enkel voor eigen bewoning kunnen aankopen en niet mogen verhuren. De beslissing komt voort uit de wens om de hechte gemeenschap en de positieve woonsfeer binnen het appartement te behouden. Tegelijkertijd biedt het nieuwe kansen voor kopers in de huidige wooncrisis.

Door: Mees van Dijk

Jan Bolwerk, bewoner van het appartement op de begane grond en tevens de voorzitter van de Vereniging van Eigenaars (VvE), benadrukt het unieke karakter van de gemeenschap: “Wat wij hier hebben, vind je nergens. Er heerst een diep gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid onder bewoners. We hebben een goed functionerend bestuur en onderlinge geschillen komen bijna nooit voor.” Deze warme sfeer en de harmonie vormen kernwaarden die ze maar al te graag behouden.

De gemeente heeft al een zelfbewoningsplicht, maar die geldt alleen voor nieuwbouwwoningen. Die zelfbewoningsplicht betekent dat kopers van deze woningen verplicht zijn om minimaal drie jaar zelf in de woning te wonen. Pas daarna kunnen ze de woning eventueel verkopen of verhuren. De zelfbewoningsplicht van APPART gaat een stap verder: ‘’Hier kan nooit iemand inkomen die het appartement niet op zijn naam heeft staan”, aldus Bolwerk.

Unanieme beslissing
Het voorstel voor de zelfbewoningsplicht werd met unanieme goedkeuring aangenomen tijdens een vergadering van de bewoners. Bolwerk legt uit: “Tijdens deze bijeenkomst was bijna iedere bewoner aanwezig en stemde iedereen vóór het voorstel. Alle dertig bewoners ondertekende de voorwaarden. Daarna is het hele verhaal geregeld door de notaris. Dat verliep heel soepel.”

Naast het waarborgen van een positieve woonsfeer, heeft de zelfbewoningsplicht ook een duidelijk doel: het aanpakken van de huidige wooncrisis. Bolwerk licht toe: “Dankzij deze regeling wordt het onmogelijk om appartementen op te kopen en deze tegen hoge huur- of koopprijzen aan te bieden. Zo geven we jongere generaties ook een kans. Door nieuwe kopers een gelegenheid te geven hier te wonen, ontstaat een diverse leefomgeving waarin jong en oud elkaar versterken.”

‘Aanmoediging voor anderen’
Bolwerk ziet deze stap als iets dat verder kan reiken dan de grenzen van APPART. Hij moedigt andere appartementencomplexen aan om vergelijkbare stappen te overwegen: “Velen weten niet dat het mogelijk is en het zo makkelijk te regelen is.” Daarom vindt Bolwerk belangrijk dat dit bekender wordt: “Ik stuurde een brief naar de burgemeester en wethouders. Wellicht kunnen andere delen van Meierijstad ook profiteren van een vergelijkbare benadering.”

Hij geeft aan dat anderen hem gerust mogen benaderen als ze dezelfde stap willen maken. Dat kan via janbolwerk@ziggo.nl

Appartementencomplex APPART
Appartementencomplex APPART
Appartementencomplex APPART
Appartementencomplex APPART
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant