Het nieuw te bouwen pand van ALDI. Foto's: ALDI Vastgoed B.V. / Woudstra architecten
Het nieuw te bouwen pand van ALDI. Foto's: ALDI Vastgoed B.V. / Woudstra architecten Foto: zowel ALDI Vastgoed B.V. / Woudstra architecten

Zo gaat de nieuwe ALDI in het centrum eruit zien

Woningbouw Woningbouw 3.021 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het huis tussen ‘Het Bloemenkerkje’ en D-Reizen is inmiddels helemaal dichtgetimmerd en de voormalige eigenaresse heeft haar woning verlaten. Alles wordt op dit moment in gereedheid gebracht om de door bekende Schijndelse architect Chris van Liempd ontworpen woning te slopen. Dit zodat ALDI haar nieuwe winkel en daarbij twee appartementen kan realiseren, waarbij een andere Schijndelse architect, Steven Woudstra het ontwerp heeft mogen verzorgen.

Onlangs brachten ALDI en Steven Woudstra van Woudstra architecten de 3d schetsen van het nieuw te bouwen pand naar buiten. Waarbij duidelijk werd dat het geen standaard ‘vierkante blokkendoos winkel’ gaat worden. Dat uiteindelijk ‘de buurman’ het definitieve ontwerp heeft mogen maken is in deze dan ook zeer speciaal. “ALDI wilde in eerste instantie het gebouw zelf ontwerpen met een standaard pand. Maar daar kregen ze vanuit de gemeente geen toestemming voor. Een van de vereisten voor de nieuwbouw was namelijk dat ALDI een architect in de arm nam om een pand neer te zetten dat ook in het Schijndelse centrum past. Omdat ALDI niet veel architecten heeft, dachten ze wat slim ook meteen de buurman te vragen”, legt de inmiddels al vier jaar met het project bezig zijnde Steven Woudstra het begin van de samenwerking uit.

Bloemenkerkje
Het Bloemenkerkje oftewel Napoleonkerk zal door de nieuwbouw nog beter zichtbaar zijn voor de omgeving. “Het waren zeer pittige gesprekken met de monumentencommissie, want die wilden graag meepraten om het zicht op de kerk te bewaken. Als een van de belangrijkste facetten van het ontwerp is dan ook dat van het pand verder naar achteren zal vallen dan ‘Bril en zo’ en ‘D-reizen’, maar meer op de lijn van de woning. Daarnaast houden de bewoners van de appartementen het zicht op het centrum. De winkel zal ook twee ingangen blijven houden. Zowel voor als achter kunnen mensen binnen”, licht Steven als belangrijke punten eruit. Om het gebouw goed in de omgeving te laten passen en een eigen look te geven heeft de architect er vele subtiele elementen aan toe gevoegd. “De zijkant van de winkel krijgt enkele kenmerken van de kerk. Er zal een wat chiquere steen gebruikt worden en penanten met siermetselwerk na een paar meter. Daarnaast zal de overgang van het pad naar de ALDI vriendelijk gebeuren. Zo zal de winkel niet direct vierenhalve meter hoog zijn, maar wordt er eerst naar drieënhalf en daarna pas naar de uiteindelijke supermarkthoogte. Een zogenaamde getrapte overgang welke duidelijk te zien is op de impressie.”


Het nieuw te bouwen pand van ALDI. - zowel ALDI Vastgoed B.V. / Woudstra architecten

Calamiteitendoorgang en meer groen
Met de nieuwbouw zal de doorgang vanaf de parkeerplaats naar het centrum nog eenvoudiger worden. Mogelijk biedt deze ruime nieuwe doorgang weer kansen voor de toekomst. Hierdoor zou een kermis in het centrum namelijk weer dichterbij kunnen komen. “Een van de bezwaren, waardoor geen kermis in het centrum gehouden kan worden, is dat er te weinig vluchtroutes zijn. Maar de nieuwe doorgang tussen het kerkje en de ALDI zal vier meter breed worden. Hiermee is deze ook breed genoeg als calamiteitendoorgang”, leg de architect uit. “Het parkeerterrein zal daarnaast ook veel groener worden. Zo is er een gedeelte van het pand zo ontworpen dat de wanden voorzien worden van gevel begroeiing en zullen er meer bomen op het parkeerterrein komen.”

Vleermuizenkasten
De huidige woning heeft verder geen special status en er zijn geen verdere sloopeisen. Echter zijn er in de honderd jaar oude bomen naast de woning enkele vleermuizenkasten neergehangen. Dit om de eventuele vleermuizen die er zitten een kans te bieden om de woning te verlaten. Hiervoor wordt het zogenaamde foerageerseizoen dat tot ongeveer eind september duurt aangehouden.


Het nieuw te bouwen pand van ALDI.
De parkeerplaats zijde van de nieuwe ALDI.
Afbeelding

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant