Ineke Barten legt de vrijwilligers uit wat ze mogen doen. Foto: Wiek van Lieshout
Ineke Barten legt de vrijwilligers uit wat ze mogen doen. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Voedselbos Schijndel groeit na eerste plantweekend van het seizoen

Natuur Natuur 636 keer gelezen

SCHIJNDEL| Het Voedselbos Schijndel had afgelopen weekend aanplantdagen gepland staan bij het bos aan de Hardekamp (16 hectare). Onder meer Kweeperen, Japanse walnoten en Hazelaars werden aangeplant, in totaal komt het neer op 1400 planten. 

Door: Cis van Pinxteren

Kerngroeplid Ineke Barten gaf leiding aan de groep vrijwilligers: “We gingen vandaag de uitval ‘inboeten’ zeg maar, dus in groepjes van twee waren we aan het bijplanten op drie percelen waar we eerder al hebben geplant. Zondag planten we bij het Ben Peterspad nieuwe rijen.” Een aantal leden van de werkgroep Klein Landschapsbeheer van Natuur- en Milieugroep Schijndel maait vooraf de hoofdpaden van het voedselbos zodat bijvoorbeeld oprukkende braamstruiken het voedselbos niet ontoegankelijk maken. “In het educatieve deel van één hectare wordt pas weer tussen kerst en nieuwjaar aangeplant. Het productiebos is niet openbaar voor particulieren maar puur voor productie.” Bij de Boschweg (4 hectare) wordt op 8 en 9 januari geplant. Daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht.

Enthousiaste vrijwilligers 
Op een perceel halverwege het zandpad aan de Hardekamp zat de groep zich aan een warme vuurkorf op te warmen tijdens de lunch. De groep bestaat zaterdag uit 25 vrijwilligers, zoals Annemiek Swinkels. “Het was heel leuk om mensen te ontmoeten die enthousiast zijn om wat bij te dragen aan voedselbossen. Het is een hele simpele manier om te voelen dat je iets kan bijdragen tegen de klimaatcrisis. Ik was klaar met alle negativiteit, nu kan ik tenminste een steentje bijdragen.” Voedselbossen schieten volgens haar als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn er in Veghel ideeën om het langste voedselbos van Nederland te realiseren.

Kortere voedselketen
Het productiebos gaat waarschijnlijk deel uitmaken van een coöperatie, zo kan een voedselbosboer op lange termijn bijvoorbeeld walnoten en walnotenolie ophalen bij zo’n coöperatie om zelf te verkopen. “We zoeken straks naar lokale afzetmarkten (van ‘grond tot mond’) zodat geen hoge transportkosten meer nodig zijn. De voedselketen moet zo kort mogelijk gemaakt worden. We kunnen straks duurzame (wal)noten-olie direct uit Schijndel eten, die niet afkomstig is uit verre oorden”, vertelt Barten. Een jonge vrijwilliger die opviel was Vincent Nijkamp, hij kwam helemaal uit Overloon (gemeente Boxmeer) fietsen voor de aanplantdagen. “Zo’n initiatief als een voedselbos vind ik interessant en leerzaam. Ik leerde dit weekend dat een productiebos, zoals in Schijndel, minder divers is qua soorten en structuur dan een educatief bos, dat gericht is op het onderhouden van ecosystemen.” Boerendochter Swinkels verdiepte zich in het bodemleven. “Het belangrijkste is dat de bodem gevoed wordt en er meer biodiversiteit komt. Wat onder de grond gebeurt is net zo interessant en gaaf als boven de grond”, vindt Swinkels. Zondag nam ze haar zoon mee naar het voedselbos. “Hij helpt al mee in de moestuin, we proberen hem dat bij te brengen. Laatst zei hij ineens ‘vlees dat moet je niet in de prullenbak gooien, dat is zonde van het geslachte dier’.”

Lange termijn
In tegenstelling tot haar eigen moestuin, met veelal eenjarige gewassen, is een voedselbos echt iets voor de lange termijn. Barten: “We moeten vooral nog geduld hebben voordat we bijvoorbeeld abrikozen kunnen oogsten. Na vijf jaar komt dat meer op gang.” Nijkamp kan niet wachten om te zien hoe de aangeplante bomen er over een jaar bij staan. “Tijdens het planten is het belangrijk dat de plant goed, recht en stevig in de grond zit.”

Opgeven vrijwilligers
Het volgende plantweekend is 11 en 12 december. Voor zaterdag heeft de organisatie inmiddels voldoende aanmeldingen, maar op zondag 12 december kunnen ze nog wat hulp gebruiken. Interesse? Mail dan naar: schijndel@voedselbosbouw.org.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant