Steef van Stiphout aan de desk van Editie NL
Steef van Stiphout aan de desk van Editie NL

Steef van Stiphout is de atypische presentator van EditieNL

Human Interest Human Interest 4.023 keer gelezen

Je kent Steef van Stiphout (41) wellicht als presentator en verslaggever van het actualiteitenprogramma op tv: EditieNL. Aan hem vraagt DeMooiSchijndelKrant wat er bij zijn werk allemaal komt kijken. Wat schuilt er achter de schermen?

Door: Cis van Pinxteren.

“Toen ik studeerde begon ik met een stage bij de stadsredactie van het Brabants Dagblad, mijn studie vond twintig jaar geleden het krantenmedium belangrijker als journalistieke basis dan de tv-richting”, aldus Van Stiphout.

In het vervolg van je loopbaan koos je toch voor de tv-kant. Wanneer wist je, dit past bij mij?
“Dit wist ik eigenlijk niet. Ik heb heel lang gewoon maar wat gedaan. Tv leek me gewoon interessant. Tijdens mijn eerdere studie Nederlands kwam ik erachter dat syntaxis bepaald niet mijn sterkste punt is. Het lijkt wel een soort dyslexie maar dat is het niet. Bij de krant merkte ik dat spelling niet mijn sterkste kant is. Misschien dat ik daarom vooral voor tv koos. Tegenwoordig kan ik wel goed spellen en schrijven hoor, haha.”

Je werkte na je studie een tijdje op de lezersservice van het BD.
“Bij de lezersafdeling hielp ik lezers met onbezorgde kranten en klachten. Daarnaast deed ik veel bijbaantjes, was bijvoorbeeld dj hier bij ‘De Beurs’. Besloot toch dat ik niet mijn hele leven daar wilde werken en de journalistiek in wilde. Een van eindredacteuren van Omroep Brabant keek eens een studieopdracht van me na.”

Omroep Brabant?
“Na redacteur te zijn geweest ging ik op pad als verslaggever. Ze zochten op een gegeven moment een presentator. Dacht na stappen met een maat van mij, ‘zou ik toch wel leuk vinden’. Ik stuurde 's nachts een sms’je of ik auditie kon doen. En zo geschiedde.”

Hoe kwam Editie NL op je pad?
“Ondertussen kende ik via Omroep Brabant iemand die werkte bij RTL. Van haar hoorde ik dat Editie NL een mannelijke versterking zocht voor een grotendeels vrouwelijke redactie. Ben daar aangenomen als redacteur, werd vervolgens verslaggever en toen zich de kans voordeed ben ik presentator geworden. Ik kwam er snel achter dat ik het leuk vond en dat ik een verhaal kon vertellen voor de camera. Ik sloeg niet dicht voor de camera.”

Wat is typisch voor Steef als nieuwspresentator?
“Ik ben niet de typische nieuwspresentator. Heb wel een beetje dat spontane Brabantse. Ik vind het niet erg dat ik als presentator ooit niet strak oog of een verspreking heb. Sommige presentatoren nemen zichzelf zo serieus, ik doe dat niet altijd en relativeer. Als je relativeert wordt het leven makkelijker, word je minder snel boos.”

Hoe ziet jouw redactiedag eruit?
“Als je verslaggeving die dag doet, begint je dag met een vroege ochtendvergadering, daar moet je drie onderwerp ideeën hebben voor het programma. Daarna ben je de hele dag op pad. Items monteer je dan achter het stuur op een verlaten parkeerplaats voordat je het naar Hilversum stuurt. Het thuiswerken nu met corona beperkt me niet en ik denk dat die verandering zo blijft. Regelmatig doe je ook live verslag op locatie.
De dag als presentator begint later, zo rond half 1. De presenteerteksten schrijf ik naar aanleiding wat de items gaan worden. Tot een uur of zes voorbereiden en naar de visagist gaan om klaar te zijn voor de uitzending van kwart over, en dan gaan we live. Per programma schrijf je andere teksten. Editie NL mag ten opzichte van andere nieuwsprogramma’s qua teksten wat losser.”

Heb je vaak dat een onderwerp toch op het laatste moment anders wordt ingestoken als dat er is besproken?
“Ja, dat gebeurt heel vaak. Daar moet je echt tegen kunnen. Stress, je werkt op een deadline. Tijdens de uitzending gaan er ook dingen mis of worden onderwerpen verschoven. Dat we toch beginnen met onderwerp drie. De kijker moet dat niet in de gaten krijgen, je moet relaxed blijven. Hectische dagen waarbij je moet improviseren en schakelen zijn de mooiste krenten in de pap voor een presentator vind ik.”

Hoe ga je om met fouten?
“Eerst werd ik heel kwaad om elke verspreking of fout, vervolgens ging de rest van de uitzending ook mis. Het enige wat je kunt doen buiten je best, is dat je een verhaal helder vertelt. Natuurlijk vertellen alsof je het gewoon vertelt tegen iemand in de huiskamer. Mensen weten dat je geen robot bent en accepteren dat je weleens een foutje maakt. Journalisten zijn ook maar mensen. Ik had laatst ook een verspreking over vaseline. Je kunt dat gebruiken om je slee in te vetten, zei ik dat je je snee ermee in kon vetten. Van dat soort ongemakkelijke momenten kom je niet meer bij. Tissues waren nodig.”

Is het een kunst om autocue te lezen?
“Kijk die autocue die heb je vooral nodig als eindredacteuren last minute veranderingen in de tekst aanbrengen. Als er iets moeilijk is, dan is het wel autocue lezen. Je krijgt een klein vakje waar anderhalve zin in staan, je kunt niet vooruit lezen. Maar het moet natuurlijk overkomen en soepel gaan, niet een robotachtig verhaal.”

Wat voor een team heeft Editie NL?
“De redactie van Editie NL is relatief jong, presentatoren zijn het oudste of het meest ervaren. Waar een NOS of een Nieuwsuur veel redacteuren in dienst heeft, is die spoeling dunner bij ons. Vier verslaggevers moeten dagelijks leveren om de uitzending vol te krijgen. Iedereen doet van alles en ondersteunt elkaar.”

Wat kenmerkt Editie NL?
“Ons programma heeft altijd per editie een editie insteek. We stellen ons altijd de vraag: Wat hebben we eraan? In tegenstelling tot RTL Nieuws of een NOS journaal lichtten we dus echt onderwerpen uit. Onze kijkers zijn niet echt nieuwsdieren maar willen wel toegankelijk nieuws volgen.”

Moeten journalisten zich meer verantwoorden dan vroeger?
“Met de opkomst van social media en fake nieuws is het checken en verantwoorden van gemaakte keuzes meer van belang. Vind ik ook niet erg, er blijven altijd persoonlijke keuzes vermengd in je objectieve verslaggeving. We leven in een bijzondere tijd waarin sommige mensen een loopje nemen met de waarheid, onze taak als Editie NL is om mensen te laten zien wat er speelt. Tegenwoordig heb ik meer ervaring om te weten wat ik wil maken en daar duidelijk over te zijn en soepeler in te werken. Het werk wat ik mag doen voelt nog steeds als een voorrecht.”

Je werkte eerder voor Paaspop, nu heb je begeleidende rol. Wat verwacht je van deze editie?
"Toen ik eens keek in het archief van Editie NL zag ik dat ik daar één keer als woordvoerder zelf ben geïnterviewd, haha. Ik verwacht dat het doorgaat en echt uniek gaat voelen worden als een zomerfestival. Straks is iedereen gevaccineerd en komt dat in september helemaal goed!”

Steef van Stiphout begon met studeren aan de KUN in Nijmegen met studie Nederlandse taal en letterkunde. Hij studeerde daarna aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep eerste stage bij de Bossche stadsredactie van het Brabants Dagblad, zijn tweede stageperiode volgde hij bij regionale omroep L1 in Limburg. Was tijdje woordvoerder van festival Paaspop. Daarna werkte hij enkele jaren bij de lezersafdeling van het Brabants Dagblad tot zijn 25ste. Vervolgens was hij jarenlang verslaggever namens Omroep Brabant. Sinds 2014 is hij verslaggever en nadien presentator van het RTL-programma Editie NL.
Hij is ook quizmaster van Schijndelse pubquiz.

Steef met mede-presentator Anne van der Meer
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant