Schijndel, 2000, uit de serie De kleuters van 1957: Sjaan van Roosmalen werkt als naaister in het naaiatelier van woninginrichtingsbedrijf Van Rozendaal Steenbakkers.
Schijndel, 2000, uit de serie De kleuters van 1957: Sjaan van Roosmalen werkt als naaister in het naaiatelier van woninginrichtingsbedrijf Van Rozendaal Steenbakkers. HollandseHoogte

Fotojournalist Piet den Blanken ‘komt thuis’ in Wijbosch tijdens Beholders

Cultuur Kunst en cultuur 715 keer gelezen

SCHIJNDEL | Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober vindt documentairefestival Beholders plaats. Van Erp tot Olland en van Boskant tot Mariaheide: de zestien festivallocaties zijn te vinden door heel Meierijstad. Bijzonder is het verhaal over fotojournalist Piet den Blanken, die oorspronkelijk uit Wijbosch komt. Over hem werd de documentaire ‘Feitelijk, Maar Niet Objectief’ gemaakt, die tijdens Beholders in Theater Casa del Arte in Wijbosch vertoond wordt.

Een documentaire die in Wijbosch en Schijndel vertoond wordt, met een hoofdpersoon die zelf in Wijbosch geboren en getogen is: dat spreekt tot de verbeelding. Zo uiteraard ook bij Piet den Blanken zelf. “Het voelt alsof ik nu thuiskom met mijn werk”, vertelt hij. “Daar, in Wijbosch, is het allemaal begonnen. Als jongen fietste ik vanaf onze boerderij in het Wijboschbroek naar Den Bosch, om als laborant in de donkere kamer van het Brabants Dagblad te werken. Snel daarna begon ik foto’s te maken voor de krant, en zo is mijn werk als fotograaf begonnen.” Tijdens Beholders is hij zelf als gast aanwezig bij de vertoningen van de documentaire Feitelijk Maar Niet Objectief, over zijn leven als wereldwijd bereisde fotojournalist.

De kleuters van 1957
Na zijn jeugd is Piet den Blanken altijd verbonden gebleven met Wijbosch. “Rond de eeuwwisseling heb ik het boek ‘De kleuters van 1957’ gemaakt”, vertelt hij. “Met reportages van alle kleuters die in 1957 bij mij in de klas zaten. Ik loop nog steeds met het plan om die mensen weer op te zoeken, om hen opnieuw te portretteren. Behalve voor mijn werk, kom ik ook vaak in Wijbosch om te ontspannen. In een deel van mijn ouderlijk huis hebben we een vakantiewoning gemaakt, waar ik zo’n vijf tot tien keer per jaar verblijf.”

Het huisje van Den Blanken
Dat ouderlijk huis kent ook Hans van den Heuvel, eigenaar van Theater Casa del Arte, waar de documentaire over Piet den Blanken vertoond wordt. “Het ‘huisje van Den Blanken’, dat kent heel Wijbosch”, vertelt hij. “Ik vind het mooi dat een Wijbosschenaar die heel de wereld rond geweest is, nu hier weer komt met zijn film. In 2019 waren wij ook al festivallocatie voor het festival. We hebben dat toen als héél positief ervaren, en onze bezoekers ook. Het is mooi dat je door het bekijken van zo’n documentaire een heel ander zicht krijgt op zaken waar je in het dagelijks leven niet bij nadenkt. Na Beholders 2019 hebben wij heel veel goede reacties gehad, vooral op het nagesprek. Eén van de makers van de film was aanwezig, en er kwamen toen heel veel vragen uit het publiek. Misschien ligt het ook aan onze kleinere setting, maar er kwam echt een mooi gesprek op gang. Dit jaar heb ik al met verschillende mensen hier gesproken over de documentaire en Piet den Blanken. De reacties zijn enthousiast, dus ik verwacht dat het weer een mooie avond wordt!” Dat denkt ook Piet den Blanken zelf. “Ik ken in Wijbosch nog wel mensen, die al aangegeven hebben te willen komen. Hartstikke leuk natuurlijk! En mocht de documentaire bij Casa del Arte snel uitverkocht zijn, dan is het goed om te weten dat hij twee dagen later ook nog in het RAADhuis in Schijndel draait. Naast de documentaire tijdens Beholders, is er in het RAADhuis de komende tijd ook een kleine tentoonstelling te zien van een aantal van mijn foto’s. Zo versterken de foto’s en de film elkaar. Wie interesse heeft, is zowel bij de documentaire als de tentoonstelling natuurlijk van harte welkom!”

Feitelijk Maar Niet Objectief draait op vrijdag 15 oktober om 20.00 uur in Casa del Arte en op zondag 17 oktober om 12.30 uur in het RAADhuis. Naast Casa del Arte en het RAADhuis, zijn in Schijndel ook ’t Spectrum, het Tramhuys en Bizzi festivallocaties van Beholders. Daarnaast zijn er 11 andere festivallocaties in Meierijstad. Wil je meer weten over de locaties en het programma? Kijk op www.beholders.nl.
Veghel, 2000, uit de serie De kleuters van 1957: Hans Verhoeven klokt uit na zijn dienst bij de Mars-chocoladefabriek.

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant